nlc.hu
Tabuk nélkül

A rendszeres sport és egészséges életmód vs. vashiányos állapot

A rendszeres sport és egészséges életmód mellett is kialakulhat vashiányos állapot

Ha valaki vegetáriánus étrendet követ és rendszeresen sportol, attól még egyáltalán nem biztos, hogy elkerülik a vashiánnyal járó kellemetlen tünetek.

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség. A világon több mint egymilliárd ember szenved vashiány miatt kialakult vérszegénységben. Sokan mégsem veszik komolyan a tüneteket, pedig a vastartalékok kimerülése súlyos következményekkel járhat.

Mi vezethet vashiányhoz?

Egysíkú táplálkozás

Az egysíkú, helytelen táplálkozás vagy a kész- és gyorséttermi ételek túlzott fogyasztása egyaránt lehet kiváltó oka a vashiányos állapotnak.

Vegán és vegetáriánus étrend követése

A vegetáriánusok – ha nem gondoskodnak vaspótlásról – előbb-utóbb vashiányosak lehetnek, hiszen a növényi eredetű táplálékok kizárólagos fogyasztásával nem tudjuk biztosítani a vasszükségletünket, miután ezekből jóval kevesebb vasat képes hasznosítani a szervezetünk. 

Vashiány és a sport

Fotó: Getty Images

Intenzív sport és vashiány

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az intenzív sporttevékenység ugyancsak több vasat „fogyaszt”. A megerőltető fizikai aktivitás ugyanis fokozza a vérkeringést és emeli a pulzusszámot, hiszen a működő izmoknak több oxigénre van szükségük. Emiatt megnő a vörösvérsejtszám, és vele az oxigént szállító hemoglobin termelése is, ami fokozott vasszükségletet idéz elő. Gyakran a sportolók megfeledkeznek a vérképzéshez szükséges C-vitamin, folsav és vas beviteléről, holott nagyon fontos lenne erre is kellő figyelmet fordítaniuk, mert a vashiányos állapot ezek hiányában könnyebben kialakulhat.

Így járt Rita is: 

„A párom, András személyi edző és emellett vega is. Úgy döntöttem, én is életmódot váltok, ezért András segítségével rendszeresen sportolni kezdtem, sőt én is vega lettem. Ám néhány hónap elteltével furcsán kezdtem érezni magam. Nem értettem, mi lehet a hiba, ha egyszer egészségesen élek, sportolok, napi 8 órát alszom, nincs komolyabb stressz az életemben, ennek ellenére mégis folyton fáradt voltam, hamar kimerültem, nehezen koncentráltam az egyetemi feladataimra, sőt, kifejezetten nehezen teljesítettem. Mivel a helyzet nem javult, elmentem vérvételre. Megdöbbenve vettem tudomásul az eredményt: vashiányos vagyok. Szerencsére nagyon kedves orvosom van, aki elmagyarázta, hogy a vega étrenddel nem tudom biztosítani a szervezetem számára szükséges vasat, ráadásul a rendszeres sport mellett nem szedtem megfelelő mennyiségű C-vitamint sem. Mindennek a tetejébe nekem meglehetősen erős a menstruációs vérzésem is, holott a női szervezetnek a havi menstruációs vérveszteség miatt eleve több vasra van szüksége – hát még, ha valakinek erősebb a menzesze és ennek következtében nagyobb a vérveszteség is. Így persze nem csoda, hogy kialakult nálam a vashiányos állapot. Jelenleg tablettás vas szedésésével töltöm fel a szervezetem vaskészleteit. Hosszú folyamat lesz, legalább hat hónapig is eltart majd, viszont máris jobban érzem magamat. Addig is valamivel kevesebbet sportolok, és most már rendszeresen szedek C-vitamint is” – mondta el Rita. 

Vaspótláshoz segítség

Az étrend-kiegészítők csekély vastartalmuk miatt a vashiány kezelésére nem alkalmasak, csupán a kiegyensúlyozott étrend melletti vasbevitelt szolgálják. Ezekben az általában komplex készítményekben ráadásul előfordulhatnak olyan összetevők is (például kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, megakadályozva a vasfelszívódást. Ha vaspótlásra szorulunk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemi vastartalmát: legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodnunk ahhoz, hogy az abból hasznosuló mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet vasszükségletét. 

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top