Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Fájdalmas a szex? Hüvelyszárazság is okozhatja

Szex közben csak a fájdalomra tudsz koncentrálni? Ég, viszket „övön alul”, és gyakrabban küzdesz intim fertőzésekkel? Bizony ezt hüvelyszárazság is okozhatja.

A hüvelyszárazság egyértelmű jele, hogy nem termelődik elegendő mennyiségű hüvelyváladék, ami fájdalmassá teheti a szexuális együttléteket. A hüvelyszárazság sajnos bármely életkorban kialakulhat, nemcsak változókorban, hanem szülés után, szoptatás idején, vagy előfordulhat akár hormonális fogamzásgátló szedése mellett is. 

A hüvelyszárazság a legtöbb esetben a szexuális együttlétek során jelent gondot, ugyanis az aktus ilyenkor fájdalmassá válhat.

Mi történik?

Az ösztrogénszint csökkenésének következtében a hámszövet veszít rugalmasságából, és izgalmi állapotban sem éri el a megfelelő nedvességet. Így az együttlétek fájdalommal és akár apróbb hámsérülésekkel is járhatnak. A száraz hüvely miatti égő, feszülő érzés állandósulhat is, ez pedig előbb-utóbb a libidó csökkenéséhez, szexuális elhidegüléshez vezethet, ami nemcsak a párkapcsolatot, de az önbizalmat is rombolja!

Ráadásul nagyobb annak is az esélye, hogy különböző hüvelyfertőzések alakuljanak ki.  

Hüvelyszárazság okai

Ne vedd félvállról a hüvelyszárazságot. Fotó: getty

Rámehet a párkapcsolatunk!

A nők – teljesen érthető módon – a fájdalomérzésre adott reakcióként kerülni kezdik a szexet. Egy idő után ebből komoly konfliktusok adódhatnak egy párkapcsolaton belül, ráadásul a kielégületlenség érzése nyugtalanságot, ingerlékenységet generál mindkét félnél.

Tegyünk magunkért!

A hüvelyszárazság hátterében a legtöbb esetben hormonális változás húzódik meg, és leginkább az ösztrogén nevű petefészekhormon hiánya felelős a kialakulásáért. Mégsem feltétlenül a hormonterápia az ideális megoldás ezekben az esetekben.

Hüvelyszárazság esetén a szexuális aktus síkosítók használatával is megkönnyíthető, ezek azonban csak átmenetileg jelentenek segítséget. Az ösztrogénhiány miatti problémára logikus választásnak tűnhet hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazása. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból nem ajánlott, ilyenkor érdemes hormonmentes hidratáló, regeneráló hüvelykúpokat, krémeket kipróbálni. Emellett fontos, hogy a terápiás döntést mindenképpen beszéljük meg nőgyógyászunkkal!

Tudtad? Sokaknál már az is beválik, ha rendszeresebben élnek szexuális életet. Ilyenkor javul a hüvely szöveteinek vérellátása, ami késlelteti, vagy akár meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását. Csökkenti a kockázatot az is, ha valaki nem cigarettázik, hiszen a dohányzás is rontja a vérkeringés általános állapotát. A kutatási eredmények alapján kisebb eséllyel alakul ki hüvelyszárazság azoknál, akik természetes úton szültek, azokkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem, vagy császármetszéssel szültek.

Álljunk a sarkunkra!

Aki hüvelyszárazsággal küzd, annak tanácsos rendszeresen gondoskodnia a belső hidratálásról. Ahogyan a száraz bőrt is nap mint nap krémezzük, ugyanúgy nem szabad elhanyagolnunk ennek a sokkal érzékenyebb területnek a megfelelő ápolását sem.

A hosszabb ideje fennálló hüvelyszárazságot nemcsak a szexuális életre gyakorolt negatív hatások, hanem a hüvelyi és húgyúti fertőzések, illetve az egyre kellemetlenebbé váló vizelettartási zavarok elkerülése érdekében is érdemes minél hamarabb kezeltetni.

Tudtad? Új hormonmentes lehetőség a lézeres hüvelyszárazság-kezelés, amikor lézersugárral melegítik fel a hüvelycsatorna szövetét. Ez stimulálja a kollagénképződést, ami többféle, igen kedvező hatással jár: javul a sejtek közötti állomány összetétele, beindul az új erek képződése és a hüvelyhám regenerálódása.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top