nlc.hu
Tabuk nélkül
Fogamzásgátlás mellett is kialakulhat hüvelyfertőzés

Rossz hírünk van: fogamzásgátlás mellett is kialakulhat hüvelyfertőzés

Ismét tabutémát feszegetünk: igen, a fogamzásgátló – és még sok egyéb – is állhat egy hüvelyfertőzés kialakulásának hátterében.

A hüvelyfertőzés legbiztosabb jele az egyébként normális hüvelyváladék megváltozása. A kellemetlen, halszagú, jellemzően híg, szürkésfehér színű és bőséges folyás bakteriális fertőzésre utalhat.

Ami miatt felborulhat az egyensúly

A hormontartalmú készítmények, így a fogamzásgátlók befolyásolhatják a hüvelyflóra állapotát, ami miatt a tablettát szedő nőknél viszonylag gyakrabban alakulhat ki hüvelyfertőzés.

A bakteriális hüvelyfertőzés nem tartozik a nemi betegségek közé, mégis van összefüggés a fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat és a fertőzés megjelenése között. A problémát az okozza, hogy a szexuális aktussal összefüggésben felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya, a védelmet jelentő Lactobacillusok száma lecsökkenhet, ami miatt gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség.

Fogamzásgátlás és hüvelyfertőzés

(Fotó: Getty Images/Isabel Pavia)

Jegyezd meg! A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere, egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat vagy szexuális segédeszközök használata következtében is megváltozhat a hüvely természetes baktérium-összetétele, amitől ugyancsak kialakulhat bakteriális hüvelyfertőzés.

A probléma antibiotikum-kezeléssel – amit mindenképpen orvos ír fel – és annak befejezése után a hüvelyflóra helyreállításával orvosolható. Jó tudni, hogy addig is, amíg orvoshoz eljutunk, a kellemetlen tünetek jól enyhíthetők vény nélkül kapható készítményekkel, amelyek segítik a jótékony baktériumok szaporodását és helyreállítják a normál hüvelyi környezetet.

Mire KELL figyelni?

Érdemes óvszerrel védekezni, mert az óvszer nélküli aktus több kockázatot is magában hordoz, aminek eredményeként visszatérhet a hüvelyfertőzés. Az egyik, hogy az aktus során a hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a hüvely pH-ját, és ismét felboríthatja a hüvelyflóra szokásos rendjét. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a védekezésre óvszer helyett spermicidtartalmú fogamzásgátló készítményt (krém, hab, zselé, kúp) használnak a nők, sőt, a síkosító és maga a latex is kiválthat bakteriális vaginózist.

Bármilyen tünetekkel találkozzunk is, egy a lényeg: a fájdalmas szexbe semmiképp ne törődjünk bele! Keressünk fel nőgyógyász szakorvost! Érdeklődjünk fórumokon, közösségi oldalak zárt csoportjaiban, kihez érdemes fordulni. Ne féljünk a vizsgálatoktól, a lehetséges beavatkozásoktól, mert az életminőségünk jelentősen javulhat, ha a szexuális életünk fájdalommentes és kiegyensúlyozott. És ha lehetséges, a kezelések végeztéig kerüljük a szexuális aktust!

Hirdetés

A hármas hatású Vitagyn C hüvelykrém segít a hüvelyflóra helyreállításában


A Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgáló orvostechnikai eszköz. A hármas hatású hüvelykrém C-vitamin és tejsavtartalmának köszönhetően (1) helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel (2) gátolja a kórokozók szaporodását, a maltodextrin nevű összetevője (3) táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, így segít a hüvelyflóra helyreállításában. A C-vitamin közismerten kiváló immunerősítő és antioxidáns. A Vitagyn C hüvelykrém a kezelőorvossal egyeztetve várandósság és szoptatás alatt is használható. 
vitagyn

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top