nlc.hu
Tabuk nélkül

Intim egészség télen

Télen is óvd az intim egészségedet: kétféle gond is jelentkezhet, ha nem vigyázol!

Ne gondold, hogy a tél csakis a felső légúti nyavalyák kedvenc időszaka lehet. Rossz hír, hogy ha nem óvod az immunrendszeredet, ugyanúgy megtalálhatnak többek között az intim fertőzések is. A hüvelyflóra érzékeny egyensúlya ugyanis könnyen felborulhat olykor, ha a szervezetünk ellenálló képessége valamiért meggyengült.

Nehéz kimondani, de sokszor még csak nem is a vírusok jelentik a legnagyobb veszélyt az egészségünkre, hanem mi, saját magunk – elsősorban az életmódunkkal és a táplálkozási szokásainkkal. Így télen eleve korlátozott mennyiségben kerül a tányérunkra friss zöldség és gyümölcs, ráadásul az ünnepek környékén amúgy is hajlamosak vagyunk sutba dobni minden diétát és mértékletességet. Előtérbe kerülnek a nehéz ételek, a cukros, fehér lisztes sütemények, hiszen ki látott már karácsonyt bejgli nélkül, mint ahogyan a disznótorosnak vagy a töltött káposztának is mondhatni szezonja a mostani időszak.

Csakhogy a nehéz és egészségtelen ételek azáltal, hogy megnehezítik az emésztést, egyúttal az immunrendszerünket is próbára teszik. A téli időszakban így is számos kihívással szembesül a szervezetünk, hiszen kevesebb természetes vitaminforráshoz jutunk, ráadásul szinte mindenütt leselkednek ránk a kórokozók – például a náthavírusok –, amelyek terjedésének igencsak kedvez a mostani hideg, nyirkos időszak. Egyesek ilyenkor szinte egyik betegségből a másikba esnek, és szinte biztos, hogy mindennek a tetejébe egy intim fertőzés végképp nem hiányzik senkinek.

Felfázás télen

Fotó: Getty

Pedig nőként, és meggyengült immunrendszerrel sajnos jóval nagyobb lehet rá az esély, hogy „összeszedjünk” valamilyen hüvelyi nyavalyát!

A hüvelyről tudnunk kell, hogy rendkívül összetett belső élővilággal rendelkezik: ez a mi természetes hüvelyflóránk, amelyet számos baktérium és gomba alkot. És bizony, alapesetben megtalálható benne többek között a „rettegett” Candida is – csak éppen az égvilágon semmi gondot nem okoz, amíg valamiért túl nem szaporodik. A Candida gombák túlszaporodására szerencsére aligha kerül sor, amíg egészséges vagy, és a hüvelyflórád érzékeny belső egyensúlyát semmi nem zavarja meg. Viszont ha összevissza eszel vagy túlstresszeled magad, illetve egyéb módokon gyengíted a szervezetedet, annak bizony a hüvelyflórád egyensúlya is kárát láthatja.

A Candida felszaporodása okozza a köznapi néven egyszerűen csak hüvelygombának nevezett fertőzést: jellegzetes tünete az égő érzés és viszketés a hüvelyben és a szeméremtájékon, valamint a darabos, túrós-szemcsés állagú hüvelyváladék. Ilyenkor tanácsos mielőbb nőgyógyászhoz fordulnod, aki előírja számodra a megfelelő gombaellenes terápiát.

Emellett általában szükség van a hüvelygomba helyi kezelésére is, amelyhez patikában tudsz beszerezni megfelelő készítményt. Olyat érdemes választanod, ami nemcsak a gomba szaporodását fékezi meg, hanem egyúttal a kellemetlen viszketést és fájdalmat is csillapítja.    

A hüvelygomba nem tévesztendő össze a bakteriális eredetű hüvelyfertőzéssel, amelyet – amint azt a neve is jelzi – nem gomba, hanem baktérium, azaz egy teljesen másfajta mikroorganizmus okoz. A jelentkező tünetek is eltérőek, ilyenkor ugyanis jellegzetesen kellemetlen szagú, bőséges, híg és áttetsző hüvelyfolyás alakul ki. A probléma megint csak a hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása: pontosabban az, hogy a hüvely enyhén savas pH-ját biztosító hasznos Lactobacillusok száma valamilyen okból megcsappan. A savas közeg ugyanis megakadályozza a kórokozók elszaporodását, ám ha valamiért ez a védelem meggyengül, olyankor a káros baktériumok túlszaporodhatnak és bakteriális fertőzés alakul ki.

Ez gyakran előfordul például akkor, ha mondjuk egy felső légúti betegség szövődményeire antibiotikumot kell szedned. Az antibiotikum ugyanis nem válogat, így nem feltétlenül csak a kórokozókat pusztítja el, hanem megtizedeli a tested egyéb, hasznos baktériumait is, nem kímélve a hüvelyflóra egészségét biztosító jótékony Lactobacillusokat sem.

Szerencsére a bakteriális hüvelyfertőzés esetére is találsz segítséget a patikában: olyan hüvelyi pH-regenerálót válassz, amely lehetőleg hormonmentes, és amely képes támogatni a saját Lactobacillusaid növekedését is – ahelyett, hogy kívülről vinnél be „idegen” tejsavbaktériumokat. Sőt, probiotikumokban gazdag étrenddel (pl. kefirek, joghurtok) szintén elősegítheted a hüvelyflórád egészségének megóvását!  

(Nyitókép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top