Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A PMS legkellemetlenebb tünetei egy helyen!

A nehéz napok sok nő számára már a menstruáció előtti időszakban jelentkeznek, amit legszívesebben épp olyan gyorsan felejtenénk el, mint amilyen hirtelen ránk tör! Igen, a premenstruációs szindrómáról van szó. Elmondjuk, mik a legkellemetlenebb tünetek.

A PMS-t meghatározni sem egyszerű, hiszen olyan tünetegyüttesről van szó, ami mindenkinél másként jelentkezik, és ciklusonként is változó, hogy milyenek és mennyire súlyosak a panaszok.

A szakemberek a premenstruációs szindróma pontos okát sem tudják biztosan, valószínűleg több tényező áll a hátterében. Az egyik a hormonok – az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) – szintjének változása, illetve ezek egyensúlyának megbomlása, de a stressz és az egészségtelen életmód szintén hozzájárul ahhoz, hogy a menstruáció előtti napokban sokunk szinte igazi házisárkánnyá változik.

PMS, ami sárkány csinál belőled

PMS összetett tünetegyüttes. Fotó: getty

A testi panaszok mellett a lelki és mentális tünetek átvészelése okozza sok nő számára az igazi problémát

A PMS ideje alatt csökkenhet (vagy teljesen elfogyhat) a türelmünk, gyengülhet a koncentrációs készségünk. Gyötörhet minket álmatlanság, ingerlékenység, düh, szorongás, túlérzékenység.

Ebben az időszakban olyan feladatoktól is megijedhetünk, amiket máskor könnyedén teljesítünk, gyakran ügyetlennek, esetlennek érezhetjük magunkat, és nem tudunk ezekkel az érzésekkel mit kezdeni, ami további szorongást kelthet.

Tovább fokozzák az amúgy sem egyszerű helyzetet a változatos testi tünetek:

  • fejfájás,
  • alhasi görcsök,
  • mellfeszülés,
  • ízületi és izomfájdalom,
  • puffadás,
  • plusz kilók,
  • verejtékezés,
  • zsíros bőr és haj,
  • pattanások.

És ez csak a jéghegy csúcsa!

A PMS okozta tüneteket jelentősen rontja, ha ösztrogéndominancia is fennáll, melyet okozhat a túl magas ösztrogénszint, de progeszteronhiány is. Ezen kívül súlyosbíthatja a panaszokat pajzsmirigy-alulműködés, magas prolaktinszint, PCOS/IR, a mellékvesekéreg betegségei, melyek befolyásolják a hangulatot és a menstruációs ciklust egyaránt.

A PMS súlyosabb megjelenési formája, a PMDD (premenstruációs diszfóriás betegség), ami a menstruáló nők 2-3 százalékánál jelentkezik. A PMDD lelki instabilitáshoz, agresszióhoz vagy komoly depresszióhoz vezethet, illetve a havonta visszatérő tünetek miatt szorongás is kialakulhat.

Amivel próbálkozhatunk:

  • Próbáljunk ki különféle stresszkezelő technikákat! Sportoljunk rendszeresen, jógázzunk, és ne féljünk például az intimtornától se.
  • Kerüljük a koffeint, a sok cukrot és sót.
  • Az ösztrogénszintre hatással lehet a hormonháztartásba belezavaró fitoösztrogén-tartalmú ételek (például a szója) túlzott mértékű fogyasztása is.
  • Hatásos lehet az orvos által javasolt hormontartalmú gyógyszerek alkalmazása.
  • A barátcserje hatóanyagai az igen érzékeny női hormonális szabályozó rendszer működését tudják pozitívan befolyásolni. Ilyen módon nem csupán a PMS jellegzetes testi tüneteit, hanem annak lelki komponenseit is képesek határozottan enyhíteni.

Súlyosabb és tartósan fennálló panaszok esetén azonban érdemes orvoshoz fordulni. Szintén ne hagyjuk kezeletlenül, ha szabálytalan a menstruációnk, vagy ha szokatlan és ismétlődő közti vérzéseket tapasztalunk!

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top