Trend

Mivel érdemes utazni?

Autó, repülõ, vonat, busz, hajó, bicikli... Mind rendelkezésünkre áll, ha elérkezik a várva várt pihenés, csak ki kell választanunk, melyik felel meg leginkább úti célunknak és persze pénztárcánknak; mindegyiknek megvannak az elõnyei és hátrányai.

Fontoljuk meg alaposan, melyik mellett döntünk, mert lehet, hogy autóval indulunk el, majd egy olyan városban találjuk magunkat, ami kész forgalmi káosz, és csak keserves huzavona után találunk parkolóhelyet. A másik esetben pedig, amikor az autóbusz mellett voksoltunk, és kiderül, hogy a szállás nincs is olyan közel a strandhoz, mint gondoltuk; jól jönne, ha itt lenne az autónk. A választás előtt mindenképpen tájékozódjunk, hogy milyen kedvezményeket vehetünk igénybe.






A repülő

Kétségkívül a leggyorsabb és legkényelmesebb módja az utazásnak. Európán belül általában két éves korig (be nem töltött két évről van szó) többnyire csak a jegy 10%-át kell fizetni, és a reptéri illeték sem vonatkozik a kicsikre.

2-12 éves korig a jegynek legtöbbször csak a 63-67%-át kérik. A diákoknak is járnak kedvezmények, ehhez azonban ki kell váltani a nemzetközi diákigazolványt, amivel az utazáson kívül egyéb kedvezményeket is igénybe vehetnek, például nagy hasznát vehetik szállásfoglalásnál vagy múzeum látogatásnál.


A vonat és a busz





Elsősorban azoknak ajánlott, akik utazás alatt szeretnének a tájban gyönyörködni. Mivel nem neked kell vezetned, lazíthatsz egy kicsit. A buszos utazás során akár egy jó társaság is összeverődhet, és a nyaralóhelyen már kész a csapat a közös szórakozáshoz. A vonaton mindemellett kinyújtóztathatod tagjaidat, és járhatsz egyet, ha már eluntad az ülést.

A buszos utakon 26 év alatt és 60 év felett 10% kedvezményt kaphatunk. Három éves korig többnyire ingyen buszozhatnak, vonatozhatnak a gyerekek, 4-12 éves korig pedig a legtöbb esetben 50% kedvezmény jár.






A hajó


A hajóutazások közül a körutazások a legélvezetesebbek, egyben legdrágábbak is. Aki kedveli a hullámokat, és nem szeret rohanni, akkor a hajón bizonyára jól érzi majd magát.

A hajójegyeknél általában nincs diák és nyugdíjas jegy, viszont a gyerekek utazásáért legtöbbször csak a jegy 50%-át kell állnunk.


Az autó





Ha a saját autónkkal vágunk az útnak, végre a magunk urai lehetünk, akkor állunk meg, amikor csak kedvünk tartja. Hátrányaként említhető, hogy a vezetés kifárasztja az embert, és előfordulhat, hogy autónk Murphy törvényének engedelmeskedve, pont a legrosszabbkor fog elromlani, esetleg ellopják, amelynek ügyintézése még kis hazánkban sem egyszerű, hát még külföldön. Amennyiben autóval megyünk nyaralni, ne feledkezzünk meg tájékozódni arról, hogy melyik országban mennyi az autópályadíj, és kalkuláljuk bele a nyaralás költségvetésébe.
Ne feledkezzünk meg a biztosításról sem.






A kerékpár


Ne feledkezzünk meg a sportos nyaralókról sem, akik két keréken tervezik az utazást. A biciklis út során bőven kínálkozik alkalom a nézelődésre, új helyek, utak felfedezésére. Az utazásnak talán ez az egyik legolcsóbb, bár nem túl könnyű formája. Lehetőleg elindulás előtt nézessük át a kerékpárt szakemberrel, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, és készüljünk fel az apróbb javításokra. Hosszabb útra csak rutinos kerekező induljon, mert a kerékpáros út, amellett, hogy szórakoztató igen veszélyes is tud lenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top