Trend

Ez a közös Greta Thunbergben és Kim Kardashianben

Íme az év legemlékezetesebb címlapjai!

Meghökkentő főszerkesztői és designdöntésekben az idén sem kellett hiányt szenvednünk. Vessünk egy pillantást az idei év legemlékezetesebb címlapjaira!

Greta Thunberg – Time

Time

Time

Greta Thunberget választotta idén az év emberének a Time magazin, így kijárt neki egy rendes címlap is. A tornacipőjét ugyan meghagyták az Asperger-szindrómás lányon, de nagyon szép, és színében is üzenetet hordozó zöld ruhát kapott. A címlap bizonyíték arra, hogy ez a lány, akármennyire is kérdéses, amit valójában cselekszik, olyan üzenetet hordoz, ami nem fog egyhamar veszíteni a fontosságából.

Tyra Banks – Sports Illustrated

Sports Illustrated Tyra banks címlap

Sports Illustrated

A Sports Illustrated régen arról volt hírhedt, hogy csak a teljesen tökéletesen szálkás modellek kaptak nála címlapot, így mintegy karrierindítónak számított, ha valakit kiválasztottak. Azóta találkoztunk már náluk plus size modellel, de csupán olyannal, aki valódi világban messze nem tekinthető kövérnek, most viszont a kor elleni diszkriminációt is a szárnyaik alá vették azzal, hogy a 45 éves Tyra Banks került a címlapra, amivel ő lett a magazin eddigi legidősebb bikinis címlaplánya. Igaz persze, hogy Banks 35-nek sem néz ki, és a legtöbb 25 éves a fél karját odaadná, ha olyan teste lehetne, mint az egykori szupermodellnek.

Jennifer Aniston – InStyle

InStyle

InStyle

Bár mindenki kedvencét, Jennifer Anistont általában is napbarnította bőrrel szoktuk meg, most megszaladt az önbarnító vagy a Photoshop, és az olvasóközönség egyből „blackface-et” kiálltott. (A blackface, azaz fekete arc az a jelenség, amikor egy fehér bőrű ember sötétebbre színezi a bőrét valamilyen módon, ezzel az amerikai fekete közösség tagjainak kultúráját kihasználva.)  Aniston még nem kért bocsánatot.

North West – BeautyInc

BeautyInc

BeautyInc

Kim Kardashian lánya még csak ötéves, de nagyon szeret öltözködni és sminkelni. Ahhoz, hogy a jövőben ő is akkora üzleti birodalmat építsen fel, mint az anyja és a nagynénje, Kylie, szinte semmi sem kell már azon kívül, hogy még tíz évig köztudatban maradjon. A kinézetén nem fog múlni, mert sok átlagos sztárgyerekkel szemben ez a kislány már most nagyon szép.

Meghan Markle – Vogue 

Vogue

Vogue

A szeptemberi, azaz az év legfontosabb számát a brit Vogue-nál  nem más, mint Meghan Markle,  Harry Herceg felesége, Sussex hercegnéje vendégszerkesztette. Úgy érezte, hogy túlzás lenne, ha ő maga szerepelne a címlapon, így kiválasztott számára inspiráló nőket, akikről a projekthez természetesnek ható fekete-fehér képek készültek. Valójában az inspiráló nők története végül érdektelenségbe fulladt, mert Meghan egyik pr-bakit követte el a másik után, míg a teljes angol sajtó ellene nem fordult.

Meleg szülők – Parents

Parents

Parents

Első alkalommal került egy családi újság címlapjára meleg pár. A két férfi és ikreik pedig hiába mutatnak cukin és ártatlanul a képen, az amerikai jobboldal szentségtörésnek tekinti a fotókat és arra használja fel az újság ellenes hadjáratát, hogy megszégyenítsen mindenkit, aki meleg, de még azt is, aki támogatja a melegek családalapítását. Az új finn miniszterelnök, Sanna Marin viszont úgy reagált a meleg párok gyermekvállalásának kérdésére, hogy „ez az”, hiszen őt is két nő nevelte fel.

Kim Kardashian – Vogue

Vogue

Vogue

Az mondjuk alapvetően nem nagy szám, ha Westné asszony egy magazin címlapján pózol, sőt sokszor csodálkozunk rajta, hogy vajon hogyan lehet, hogy naponta újabb és újabb nagyszabású fotózások eredményeivel találkozunk. Ebben a címlapban viszont az a különleges, hogy Thierry Mugler, azaz mostmár Mannfred, mert egy ideje így hívja magát, volt a címlap művészeti vezetője. Ez meglátszik rajta, mert kivételesen ízlésesen néz ki, a darázsderék pedig amellett, hogy Kim természettől adva is rendelkezik vele, Mugler szabászatának egyik védjegye volt, melyet most a színházi világban kamatoztat.

Adut Akech – Dazed

Dazed

Dazed

Míg a modellek világában Adut már abszolút sztárnak számít, az ausztráliai Who Magazine hosszú cikket közölt róla, melyet azonban nem az ő képével illusztráltak. A modell teljesen jogosan háborodott fel azon, hogy minden fekete modellt egy kalap alá vesznek, mondván, hogy „úgyis hasonlóak”. Ezen a problémán nem segít a Dazed magazin címlapja sem, mert bár nagyon szép maga a kép, a modell arca alig kivehető rajta.

Serena Williams – Essence

Essence

Essence

Volt már róla retusálatlan fotó estélyi ruhában, ami mondjuk annyira nem volt nagy szám, hiszen Serena retus nélkül is jól néz ki, de ezen a fotón művészeti remeket csináltak belőle. „A fekete nők művészeti alkotások” – mondta a vezetője a címlapon dolgozó csapatnak, amely eredeti afrikai mintákat applikált a sportolónő arcára, és hagyományos afrikai technikával fonták be a haját. Az USA-ban a  fotó hatalmas sikert aratott, különösképpen a fekete közösség tagjai körében.

Lizzo – Vogue

Vogue

Vogue

Nem elég, hogy fekete, de még plus size is, sőt, azt mondja, hogy akinek nem tetszik a feneke, az ki is nyalhatja. Az énekesnőt idén a legtöbb, összesen nyolc kategóriában  jelölték Grammy-díjra,  a brit Vogue pedig jó érzékkel decemberi számának címlapjára tette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top