A body felsők buktatói – felpróbáltam egy plázányi kínálatot, erre jutottam

Néhány dologra nem árt figyelni, ha body fazonú felsőt vennél.

Talán csak kötött pulóvert nem gyártanak alul kapcsos fazonban, máskülönben a spagettipántos trikóktól a decens blúzokig mindent találunk, nagyobb kérdés, milyen minőségben. Tíz üzletet túrtam végig, hogy feltérképezzem a nagy magyar bodyhelyzetet és bizony sok esetben olyan silány kínálattal találkoztam, hogy inkább fel sem próbáltam. A vállalható(bb) darabokat lentebb mutatom, szép illusztrációiként annak, mire érdemes figyelnetek, ha body fazonú felsőt vásárolnátok.

Légy szigorú a fazonnal – és önmagaddal

Nem a body az egyetlen ruhatípus, amin szépen kiütközik a fast fashion (gyakran) igénytelen anyaghasználata és gyártási minősége, de kétségtelenül az élmezőnyben van, ha arra keresünk példát, mit jelent a divatos rongy kifejezés. Az ismertebb márkáknál szinte csak kötelességből hánytak oda néhány darabot,

hemzsegett a műszál, a hordhatatlan kivágások még az ígéretes darabokat is agyoncsapták.

A szexiskedő fazonok egy részénél nehéz volt eldönteni, vajon tényleg felsőruházatnak szánták-e őket, igaz, egyéni ízlés kérdése, ki mit szeret viselni.

Balra a body, ami alá bodyt húztam, olyan áttetsző volt, jobbra a pink műszálas csoda, melynél grátisz az izzadtságfolt (Fotók: Benecz Judit)

Fontosabb, hogy figyeljünk rá: ezek a ruhák feszülős fazonok.

Vannak persze ingek, lezserebb blúzok is, de döntő többségük szűk, vékony anyagú felső, ami bizony a legkisebb pocit is kidobja – továbbá a melltartó pántját, csipkéjét és egyéb tartozékát is látni engedi.

A nadrág vagy szoknya fazonja persze mentheti a derekas helyzetet – a paperbag fazonok kivételesen jól jöhetnek –, de még ennek fényében sem ajánlottak a túlzottan tapadós darabok, ha hasban erősek vagyunk.

Maga a szabás is eredményezhet nevetséges megjelenést.

Ilyen volt például a csomózott aljú blúzbody esete, ami hiába volt pocitakaró, a pocsék anyaghasználat miatt formátlanul lógott, a műgyöngyös nagyigombok pedig csak úgy vezették a szemet az ordenáré rés irányába. 

body felsok probafulke

Fürdődresszként tapadt rám a párducmintás body, ez bizony nem utcára való viselet. (Nekem.) Igaz, a lezser, csomózott aljú blúz sem volt szofisztikáltabb alternatíva (Fotók: Benecz Judit)

Csekkold a feneked

Az alsó rész kialakítása – nem nagy meglepetés – tangás vagy feneket takaró, a maguk végletes megoldásaival tarkítva. Sokan vannak, akik nem szeretik a tangát, vásárlás előtt mérlegeljétek a dolgot, ugyanis 

alsóneműnket mindenképp érdemes hozzájuk igazítani.

Ha a bizarr látvány elkerüléséért nem is (pedig illene), hát a kényelemért mindenképp. 

A fazon konkrét kialakításán felül az alsó rész anyaga, varrása is fontos, máskülönben simán átlátszik a bugyivonal a nadrágon, ez pedig a legritkább esetben kívánatos. Sok helyen találunk varrás nélküli eldolgozású típusokat, de sajnos nem egy olyan is akadt a kezembe, melynek tornadresszesen vastag szegélye volt.

body alsoresz kialakitas

Varrás nélküli és hagyományos varrású alsó rész – előbbi nemcsak kényelmesebb, de a nadrágon sem üt át (Fotók: Benecz Judit)

A csípőfazon nem mindig szerencsés

Sok esetben készítik a bodyk alsó részét eltérő, jellemzően rugalmasabb anyagból, amik ugyan színben passzolnak, de látványban egyértelműen jelzik a felsőrész végét. Ezeket a típusokat mindenképp

megszokott derékmagasságú nadrággal vagy szoknyával próbáljuk,

előfordulhat ugyanis, hogy túlságosan magasra került az anyagváltás, a kilátszó alsó rész pedig úgy, ahogy van, összecsapja a szettünket. Az már kvázi az alsóneműnk, azt pedig ne mutogassuk.

A bal oldali esetén egyértelműen alacsony volt a nadrág dereka, a jobb oldali bodynál leülve húzódott fel túlságosan az anyag. (Fotók: Benecz Judit)

Két méretet is próbálj

Gyakori, hogy márkán belül is eltérő a ruhaméretezés, a bodyk esetén mindez hatványozottan igaz. Az alul patentos fazon nyilvánvaló határokat szab annak, meddig nyúlhat az anyag, húzódhat feljebb a felső, ezért érdemes több méretet is felpróbálni. Egyrészt, hogy ne vágjon be kényelmetlenül, másrészt, hogy a szűk felső ne nyúljon ki még jobban rajtunk. Már csak amiatt se, mert számos fazon combkivágása túlzóan magas, olyannyira, hogy egy csípőnadrágból lazán kijöhet kétoldalt a textil vége.

Ez a piszkos zöld sehogy sem az én színem, de az egyiknek legalább a fazonja rendben volt (Fotók: Benecz Judit)

Ha figyelünk erre a pár dologra, sokkal nagyobb az esély, hogy olyan ruhára adunk ki pénzt, amit sokáig és szívesen viselünk. Ne legyünk restek válogatni, egészen változatos fazonokkal találkozhatunk, keresgéljünk addig, míg színben és stílusban is hozzánk közel álló darabra nem találunk.