nlc.hu
Trend
A ruhaismétléseket is Diana hercegnő kezdte

A ruhaismétléseket is Diana hercegnő kezdte

Bár általában Katalin hercegnét emlegetik a ruhaismétlések divatjának zászlóvivőjeként, valójában ezt is Diana hercegnő csinálta először a brit királyi családban.

Az elmúlt években Katalin hercegné tette trendivé az uralkodócsaládok, illetve általában véve a hírességek körében is a ruhaismétlést. Nem ő volt azonban az első a brit királyi udvarban, aki többször is viselte ugyanazokat a ruhákat: ebben is  Diana hercegnő volt a valódi úttörő. Igaz, ő némi csavarral csinálta, ugyanis a ruháit mindig átalakíttatta kissé, mielőtt újra felvette volna azokat, épp ezért volt kevésbé feltűnő a dolog. Most felidézünk néhány ilyen öltözéket a néhai walesi hercegnétől.

Diana hercegnő

1981, Wimbledon, 1985, Cirencester (Fotók: PA Images via Getty Images/Anwar Hussein-WireImage)

A hercegnő 1981-ben, a wimbledoni teniszbajnokságon viselte először ezt a válltöméses, virágmintás kosztümöt. Négy évvel később Cirencesterben, egy lovaspóló-meccsre újra felvette a szett szoknyáját, ám már egy másik fehér blúzzal, valamint piros pulóverrel, övvel és mindezekhez tökéletesen passzoló magassarkúval kombinálva. Ebben a kontextusban pedig a tapétaminta, mely az első alkalommal kissé koravén megjelenést kölcsönzött az akkor 20 éves Dianának, kifejezetten dögös viseletté vált.

Diana hercegnő

1981, Skócia, 1985, Wales (Fotók: Terry Fincher-Princess Diana Archive/David Levenson-Getty Images)

A skót kockás Caroline Charles kosztümöt Diana először 1981-ben, a hercegi pár skóciai látogatásán öltötte magára. 1985-ben Walesben került elő újra a szett, minimális változtatással: akkor ugyanis a hercegnő egy magas, fodros nyakú blúzt vett fel alá, fejfedőt pedig nem viselt hozzá.

Diana hercegnő ruhaismétlései

1986, Epsomi derbi, 1987, Windsor, 1988, Ascot (Fotók: Jayne Fincher/Julian Parker-UK Press/Jayne Finche-Princess Diana Archive/Getty Images via Getty Images)

Lady Di nagy előszeretettel hordott pöttyös ruhákat, ezt a fehér alapon fekete pöttyös Victor Edelstein összeállítást pedig különösen szerette, ugyanis háromszor is láthattuk rajta nyilvános eseményeken. Először az 1986-os epsomi derbin, még az eredeti, derékfodros változatban, a hozzá illő kalappal viselte. 1987-ben, egy Windsorban megrendezett lovaspóló-meccsre már átalakíttatta: eltűnt róla a derékfodor, és nem vett fel hozzá kalapot sem. 1988-ban az ascoti derbin ismét ebben jelent meg. Akkor újra a kalappal és ugyanazzal – vagy ugyanolyan – magassarkúval kombinálta, mint az első alkalommal.

Diana hercegnő

1987, Lisszabon, majd Cannes (Fotók: Julian Parker UK Press via Getty Images/Anwar Hussein WireImage)

1987 februárjában Diana és Károly herceg Lisszabonba látogattak, a hercegnő ott viselte először ezt a kék-fehér csíkos, hagymaszoknyás ruhát, sötétkék, hosszított fazonú blézerrel. Néhány hónappal később a cannes-i filmfesztiválon ugyanezt az alapruhát viselte, egy pontosan ugyanolyan szabású, ám fehér blézerrel.

Diana hercegnő ruhaismétlései

1987, Lisszabon, 1989, London (Fotók: PA Images via Getty Images / Princess Diana Archive/Getty Images)

Szintén a lisszaboni úton viselte először ezt Catherine Walker estélyit, akkor még hosszú, vállhangsúlyos ujjakkal. Két évvel később egy londoni jótékonysági bálra aztán átszabatta. Az új fazon már magának a ruhának is jobban állt, Diana hercegnő stílusához és alkatához pedig nagyságrendekkel jobban passzolt.

 
Diana hercegnő ruhaismétlései

1989, London, 1992, Szöul (Fotók: Jayne Fincher – Getty Images)

1989-ben Ibrahim Babangida, Nigéria elnöke adott fogadást a londoni Claridges Hotelben. Diana hercegnő erre az eseményre vásárolta ezt a halványlila estélyi ruhát, szintén Catherine Walker kollekciójából, melyet ebben a változatban leginkább fényes derék- és szoknyarész uralt. A ruha felsőrészét aztán 1992-ben újrahasznosították, egy egyszerűbb, letisztultabb szoknyarésszel kombinálva, ami sokkal jobban hagyta érvényesülni az aprólékosan kidolgozott, virágmintás felsőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top