Trend

Indul a grillszezon! Így szedd ki a zsírfoltot a ruhádból

A jó idő beköszöntével egyként izzanak fel a grillsütők, a nagy igyekezetben azonban mindig esik egy kis folt a becsületen, jobban mondva a ruhán. Hogy megszabaduljunk hívatlan vedégünktől, mutatunk pár folteltávolító módszert, kifejezetten zsírfoltok esetére.

Nem számít, hogy óriási kertünk vagy egy pici teraszunk van, biztosan létezik olyan és akkora kültéri grillező, aminek segítségével mi is élvezhetjük a szabadtéri sütögetés szépségeit és főként ízletes eredményeit. A grillezés azonban nem egy tiszta sport: fröcsög a zsír, sistereg a hús, vagy épp az utolsó pillanatban csúszik ki a fogólapátból és hát, persze hogy a pólónkon landol. Hogy úrrá legyünk a helyzeten, öszegyűjtöttük a legjobb folttisztító módszereket, amikkel kiszedhetjük a zsírfoltokat a ruhából.

Bármelyiket is próbálod ki, vannak alapszabályok, amikre érdemes figyelned:

  • Ne várd meg a vacsora végét, azonnal cserélj ruhát és kezdj neki a folttisztításnak. A beszáradt foltot már szinte lehetetlenség eltüntetni.
  • Ne dörzsöld! Bármit is teszel a zsírfoltra, ne dörzsöld bele az anyagba, attól csak még inkább a szövet szálai közé ivódik a zsír.
  • Dörzsölés helyett áztasd be a foltot a tisztítószerrel, de ne egész éjszakára, különben a ruha színét vesztheti. A bolti szerekre általában rá van írva a szükséges hatóidő, de a házi praktikák esetén is elég, ha 20-30 percre rajta hagyod őket a folton.
Grillezéskor könnyen lehet zsírfoltos, olajfoltos a ruhánk. Szerencsére van pár módszer rá, hogy eltávolítsuk a foltokat.

Grillezéskor könnyen lehet zsírfoltos, olajfoltos a ruhánk. Szerencsére van pár módszer rá, hogy eltávolítsuk a foltokat (Fotó: Getty Images)

Házi praktikák zsírfolt kiszedésére

1. Só és citromlé

Úgy tartják, az egyszerű konyhai só nagyon jól képes magába szívni a zsírt a szövet szálai közül, elég hozzá, ha a friss foltra szórunk belőle úgy, hogy azt teljesen elfedje és hagyjuk pár percig, hogy hasson, majd ezt követően kiöblítjük. Ha biztosra szeretnénk menni, csepegtethetünk még pluszban citromlevet is a foltra, vagy áztassuk be citromos vízbe fél órára. Az áztatáshoz ruhadarabonként legalább 2-3 deci citromlével számoljunk. Erős dörzsölés nélkül mossuk át a foltot, öblítsük ki, majd mehet is a szárítókötélre.

2. Só és ecet

A fenti megoldás citrom híján ecettel is működik. Tehetjük közvetlenül a besózott foltra is, vagy az áztatóvízbe. Utóbbi esetén literenként egy deciliter ecettel érdemes számolni, pláne, ha 10%-os vagy annál gyengébb változatot használunk. Ne aggódjunk, nem lesz tőle átható ecetszagú a ruha, nem véletlen, hogy az ecet bevált, természetes öblítőszerként is népszerű.

A só, citromlé és az ecet is alkalmas rá, hogy eltávolítsuk a zsírfoltot a ruhából.

A só, citromlé és az ecet is alkalmas rá, hogy eltávolítsuk a zsírfoltot a ruhából (Fotó: Getty Images)

3. Sebbenzin, alkohol

A friss zsírfoltokat, olajos pacákat sebbenzinnel vagy gyógyszertári alkohollal is kiszedhetjük a ruhából, de ügyeljünk rá, hogy nyílt lángtól távol ügyködjünk, lehetőleg a szabad levegőn. Tegyünk a folt alá nedvszívó papírt vagy konyharuhát, öntsünk a sebbenzinből vagy alkoholból annyit a foltra, hogy az mindenhol, a szélein is átnedvesedjen, majd azonnal szórjunk hintőport vagy keményítőt a foltra. Hagyjuk rajta, míg meg nem szárad a folt, majd alaposan rázzuk ki a ruhát, megszabadulva a folttól is. Végül öblítsük ki a ruhát a szokásos módon. 

Zsírfolt eltüntetése tisztítószerrel

1. Mosogatószer

Ha zsírfoltos lesz a ruha, a fürdőszoba helyett a konyha felé vegyük az irányt, a mosogatószer ugyanis nem csak az edényekről oldja hatékonyan a zsírt, de ruhákból is. Tegyünk egy kisebb mennyiséget belőle a teljes foltra, hagyjuk, hogy beleivódjon a ruha szálai közé is. Ne dörzsöljük, de picit belenyomkodhatjuk – bár magától is meg fogja találni az utat. Hagyjuk a folton 10-15 percre, majd mehet is a mosógépbe egy gyors átöblítésre a ruha.

2. Mosószappan

A közösségi oldalak csoportjaiban is rendszeresen felbukkanó téma a zsírfoltok kiszedése a ruhából, mely esetén a különböző márkák készítményei fej-fej mellett versenyeznek a tapasztalt hatékonyságuk szerint, színes ruhák esetén is. Sokan megerősítik velük kapcsolatban azt, a cikk elején írt jó tanácsot is, hogy a foltot érdemes még frissen kitisztítani, a beszáradt zsírfoltokkal ugyanis még ezek a bolti cuccok sem minden esetben tudnak megküzdeni. Külön kiemelnénk közülük egy természetes alternatívát, a marhaepe szappant, mely szintén kiváló folteltávolítónak számít – nem csak zsírfoltok esetén. Bármelyiket is választjuk, áztassuk be a ruhát kézmeleg vízbe és kenjük át a foltot alaposan, majd hagyjuk ázni 15-20 percig, végül pedig alaposan öblítsük ki.

Még több folttisztító tippet találsz lenti cikkeinben is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top