Bikini vagy úszódressz? – Így válassz fürdőruhát testalkatodra

Stylist segít benne, mire érdemes figyelni fürdőruha vásárlásakor attól függően, milyen a testalkatunk.

Fürdőruhát vásárolni kihívás. Nem számít, milyen a testalkatod, a próbafülkék fénye még olyan hibákat is megmutat, amik nincsenek, miközben ott állunk a bugyinkra feltuszkolt bikiniben és azon töprengünk, ebben most tényleg, egészen komolyan hajlandóak lennénk vadidegenek előtt mutatkozni a strandon? A választást pedig maga a divat sem könnyíti meg, hiszen mi van, ha az elképzeléseink, a kedvelt színeink köszönőviszonyban sincsenek a trendekkel? Mit tegyünk akkor, ha épp a legdivatosabb fazonok azok, amiket semmi pénzért sem vennénk magunkra? És egyáltalán, milyen fürdőruhát válasszunk, ami jól áll? Mindezekről Holdampf Linda stylistot kérdeztük.

Idő és igények

Igazán hozzánk illő fürdőruhát vásárolni időigényes feladat, de nem érdemes elkapkodni a dolgot, hiszen ha egyszer rátalálunk egy fazonra, amiben igazán kényelmesen érezzük magunkat, tetszik az összkép és úgy látjuk, a legjobb formánkat mutatjuk benne, nagy kincsre lelünk. Szerencsére ma már elég széles a választék és az is nekünk kedvez, hogy sok helyen a bikinik alsó és felső részét külön kiválaszthatjuk, így könnyebben variálhatjuk őket.

„Ami az alkatokat illeti, nagy eltérések lehetnek a különböző típusokon belül is, befolyásolja az összképet a testmagasság, a testsúly is, ezért nagyon fontos, hogy látatlanban csak iránymutatásokat lehet adni, tippeket arra nézve, milyen fazonokat érdemes felpróbálni, hátha az illető addig arra nem is gondolt, mint lehetőségre – mondja a stylist. – A fürdőruhák különösen kényes területet jelentenek, ezért is fontos hangsúlyozni, ha valaki egy általános ajánlástól teljesen eltérő fürdőruhában érzi magát komfortosan, még véletlenül se cserélje le egy cikk kedvéért. Az lesz a jó, amiben jól érzi magát.”

Modellek a Sports Illustrated fürdőruha bemutatóján.

Modellek a Sports Illustrated fürdőruha bemutatóján (Fotó: Alexander Tamargo/Getty Images for Sports Illustrated)

Fürdőruha fazont ne a trendek szerint válasszunk. „Más öltözéket sem azok miatt kellene kiválasztani, hanem saját ízlésünk, életvitelünk, alkatunk alapján, a fürdőruhák azonban mégiscsak alig takarnak valamit testünkből, ne erőltessünk magunkra feleslegesen olyan fazont, amit nem érzünk sajátunknak” – javasolja a stylist.

Elsőként is, gondoljuk át, milyen típusú strandolók vagyunk: csak fekszünk a parton és süttetjük magunkat, vagy végigsportoljuk a fövenyen a délutánt, esetleg pici gyerekünket hajkurásszuk és napunk felét hajolgatva töltjük? Míg az elsőhöz végső soron bármilyen fazon megteszi, addig az aktív szabadidő eltöltéséhez érdemes olyat választani, amiben könnyen mozgunk, nem csúszkál le állandóan rólunk és megfelelően tartja a melleinket. Ugyanígy a kisgyerekes anyukáknak is kényelmesebbek lehetnek azok a típusok, melyekből nem esik ki a mellük minden hajolásnál és a gyerkőc sem tudja egyetlen óvatlan mozdulattal lehámozni róluk.

A minták és színek rengeteget segíthetnek az alakformálásban, de legalább ilyen fontos, hogy a kiválasztott típus passzol-e bőrszínünkhöz. Sőt, mindez még annál is fontosabb, mit diktál a divat. Az állatminták például egy ideje nagyon népszerűek, azonban ha hozzád nem csak színben, de stílusban sem illik a párducmintás bikini, még véletlenül se dönts amellett. Ha láthatóan sápaszt egy szín, ne a majd “úgyis hozzábarnulok”-ra alapozd a dolgot, elég nagy a választék, nem érdemes megalkuvónak lenni.

Alma alkat

Alma alkat vagy, ha a felsőtested, ezen belül is a hasi tájék az erősebb, míg lábaid vékonyak. A mellméret egyénenként változó, közös jellemző, hogy elsősorban a hasi rész kereksége az, amit érdemes formázni, a homokóra testalkat irányába elmozdítani. Ehhez a vékony lábak szépségét és a dekoltázst érdemes kiemelni.

A stylist javaslata szerint a fürdőruhák esetén is “húzzuk a figyelmet a dekoltázsra és lábakra, a kilencvenes éveket idéző fürdőruha-fazonok például, melyek alsó része magasabbra szabott, jó opciók minderre, ezek ugyanis szépen nyújtják a lábakat. Túlzásba azonban ne essünk, ha a combnál túlságosan is magasra van kivágva a fürdőruha, oldalt kilóghat belőle a poci.” 

alma testalkat

Alma testalkat (Fotó: Getty Images)

Mivel az alma alkat esetén nem a derekat akarjuk hangsúlyozni, kétrészes fürdőruha helyett érdemesebb lehet egyrészes darabot választani. Egy V-kivágású fazon például szépen a dekoltázsra tereli a figyelmet, miközben az anyag ráncolásával, a színek megválasztásával is formálhatjuk alakunkat. Általánosságban, ahová irányítanánk a figyelmet, a fürdőruha azon része legyen világosabb – az alma alkatúak esetén ez a mellrész -, míg amiről terelnénk a figyelmet, legyen sötétebb – itt a derékrész. Az egyrészes fazonok között több helyütt is találhatunk kevert anyagú típusokat, melyeknél a hasi rész erősebb, alakformáló anyagból készült, érdemes ezeket is felpróbálni. Fontos, hogy a mell- és a hasrész látványában ne folyjon egybe, a mellrész kapjon külön kialakítást a fürdőruhán, hisz annak hangsúlyozása a cél.

A tankinik esetén érdemes figyelni rá, hogy a felsőrész lógjon rá a bugyira, illetve a felül bővebb fazonú kétrészes fürdőruhák is csinosan állhatnak az alma alkatú hölgyeken. 

A tunikaszerű, lenge felsőrésszel kombinált fürdőruha előnyös lehet az alma alkatúak számára.
Megnézem
Összes kép (3)

Körte alkat

Körte alkatúaknak jellemzően teltebb, szélesebb a csípőjük, a combjuk, kerek a popsijuk, miközben derekuk karcsú, a válluk keskenyebb, mint csípőjük. A fürdőruha kiválasztásánál a széles csípő a meghatározó, a körte alkatúakon nagyon szépen mutatnak a magasderekú bugyik, ezek a fazonok előnyösebbek, mint a picike, csípőfazonú változatok. „Egy magasabb derékvonallal dolgozó fazon szépen formázza a derekat, míg a felsőrész esetén a vállpántos felsőkkel tudunk trükközni. A nyakbakötős fazonokhoz képest ugyanis ezek a vállakat jobban egyensúlyba hozzák, amit tovább segíthet, ha például fodros a felsőrész pántja, az ugyanis szintén kiviszi a vállakat, a derékrész pedig optikailag emiatt is vékonyabbnak hat.”

körte testalkat

Körte testalkat (Fotó: Getty Images)

Függetlenül attól, hogy egyrészes és kétrészes fürdőruháról beszélünk, az alsórész kialakítása érdemes figyelni: a szélesebb csípőn, kerek popsin általában szebben mutatnak azok, melyek hátul szélesebb fazonúak, valamint a combnál magasabban felvágott fazonok is jól állhatnak. Az egyrészes fürdőruhák esetén ha tudjuk, hogy keskeny a vállunk, a félvállas típusokat érdemes kerülni, ezek ugyanis még tovább keskenyíthetik, és emiatt az összkép is kevésbé lesz egyensúlyban.

Kétrészes fürdőruha körte alkatra.
Megnézem
Összes kép (3)

Homokóra alkat

A homokóra alkatúak dereka keskeny, míg csípőjük és vállaik egyformán szélesek és általában melleik is nagyobbak. „A fürdőruha kiválasztása szempontjából nagyon szerencsés alkatúak, náluk célszerű mindig a derekat hangsúlyozni, az a test ékessége – árulja el a stylist. – Az egyrészes fazonok is nagyon jól állnak nekik, a derékhangsúlyos típusok, amiknek például öv van a derekán, különösen előnyösek lehetnek számukra.” 

homokóra testalkat

Homokóra testalkat (Fotó: Getty Images)

A bikinik esetén a magasderekú bugyik csinosabban állhatnak a homokóra alkaton, mint az alacsony, csípőfazonú változatok, utóbbiak ugyanis inkább elterelik a karcsú derékról a figyelmet. A felsőrész esetén a V-kivágás nagyon előnyös lehet, ezek a fazonbeli apróságok szépen formázhatják az alakot.

Homokóra alkatúaknak érdemes karcsú derekukat hangsúlyozni, például egy övdísszel.
Megnézem
Összes kép (3)

Egyenes vagy oszlop alkat

Szokták fiús alkatnak is nevezni, jellemzője a kicsi mell, a vékony láb, a derékrész általában egy vonalban van a vállak és a csípő szélességével. Gyakran vékony, törékeny testalkatúak. „Az egészalakos fürdőruhák esetén az oszlop alkatúak segítségére lehetnek az asszimetrikus vonalak, az anyagában csalt minták és a húzott anyagok, amik optikailag mind formázzák a vonalakat – hangzik a stylist tanácsa – Ezek jobban megrajzolhatják a derékvonalat, ezért például előnyösebb, ha a mellrész is formázva van és nem az úszódresszekhez hasonlatos a kialakítása. A nőies, push-up fazonok szerencsésebbek, érdemes ilyeneket is felpróbálni, ha stílusban közel állnak hozzánk.”

oszlop testalkat

Oszlop testalkat (Fotó: Getty Images)

A bikinik esetén a magasderekú bugyik helyett szerencsésebb alacsonyabb fazont választani, de egy kis fodor vagy ráncolás is sokat alakíthat, nőiesíthet. Holdampf Linda azonban kiemeli, „nem mindenki szereti a nőcis fazonokat, akitől ez az irány távol áll, érdemes lehet próbát tennie akár a szörfös nacikkal is. Bikinifelsővel kombinálva ez az abszolút sportos vonal is előnyös az oszlop alkatúaknak, nyugodtan el lehet menni ebbe az irányba is.” 

Ha szép kerek a popsi, az oszlop alkatúaknak érdemes azt is hangsúlyozni egy kevésbé takaró bugyifazonnal, míg a laposabb feneket szépen kerekítheti egy fodros bugyi, „de vigyázzunk azért a fodrokkal , a narancsbőrrel nem mutat jól, bőrhibákra is épp úgy felhívja a figyelmet, mint ahogyan a popsit kerekíti.” A felsőrészek esetén a fodrok mellett a ráncolások és a rávarrt, 3D-s minták is segítik formálni a melleket.

A fodrokkal sokat lehet lágyítani a fiús, oszlop alkaton.
Megnézem
Összes kép (3)

Fordított háromszög

Fordított háromszög alkatúaknak jellemzően szélesebb a válluk, mint a csípőjük, ezért a stylist tanácsa, hogy „fürdőruhák esetén érdemes a vállon keskenyíteni, amiben segítségünkre lehetnek például aszimmetrikus pántú felsőrészek, illetve az is, ha a fürdőruha mintája aszimmetrikus kialakítású.” Ugyanígy a nyakbakötős fazonok is csinosak, ellentétben a körte alkatúakkal, számukra épp azt érdemes kihasználni, hogy ezek a fazonok nem dobják ki a vállakat.

fordított háromszög testalkat

Fordított háromszög testalkat (Fotó: Getty Images)

A kicsi bugyikkal érdemes óvatosnak lenni, azok ugyanis látványában még inkább összehúzzák a csípő tájékát, jobb, ha van anyag a bugyi résznél, hogy optikailag jobban egyensúlyban legyünk. A csípő hangsúlyozása a cél, amit segíthetnek a fodrok, rátétek is, az egészen magas  derékvonal azonban már kevésbé.

Fordított háromszög testalkatnál érdemes a csípőt formázni, hangsúlyozni.
Megnézem
Összes kép (3)

Sok a kérdés a fürdőruhák körül…