Trend

Kezdesz beszürkülni? Mit szólnál egy szérumhoz?

Mutatunk hat patikai szérumot, amik a legjobbkor jelentek meg, hisz a csípős hideg a legfittebb arcbőrt is képes kikezdeni.

Ha találsz egy jó szérumot, úgy érzed, szíved szerint abban is fürdenél, olyan jót tesz a bőrödnek. Hogy miért olyan hasznosak az arcszérumok és milyen patikai újdonságok láttak napvilágot az őszi-téli szezonban, máris mutatjuk.

Mire való az arcszérum?

Ha még sosem használtál arcszérumot, talán úgy tűnhet, ezek valami úri huncutságok, a plusz egy dolgok a piperepolcon, ez azonban nem így van. Sokan sokféle bőrproblémával küzdünk, valakinek a tág pórusú bőre okoz gondot, másnak a rosacea keseríti mega mindennapjait, de lehet szempont a hatékony anti-aging, a pigmentfoltok halványítása és még megannyi más dolog.  A szérumok pedig éppen ebben segítenek, ezek a célzott bőrápolók általában egy adott bőrprobléma kezelésére fókuszálnak (például az imént felsoroltak) vagy egy konkrét, a bőrre káros hatás ellen igyekeznek védelmet nyújtani (például az oxidatív stressz).

arcszérum újdonságok

Turbózd fel bőröd egy arcszérummal, mutatjuk az újdonságokat (Fotó: Jonaorle – Pexels)

Tippek szérumok használatához

  • A szérumokat mindig arctisztítás után, még az arckrém felvitele előtt vidd fel a bőrödre, ha többet használsz, a könnyű, vízszerű állagúakkal kezdd és a sűrűbb, lotion állagúakat hagyd a végére. (Két-három szérumnál egyébként felesleges többet felvinned, egész egyszerűen az már túl sok réteg lenne.)
  • A szérumok hatóanyagtartalma sokkal koncentráltabb, mint az arckrémeké, ez azonban nem jelenti azt, hogy utóbbi teljes egészében elhagyható. Este bármilyen és bármennyi szérumot is használsz, a végén mindenképp hidratáló krémmel zárd a sort. Reggel más a helyzet, ha bőröd nem igényel extra hidratálást, a fényvédő krémed is elég lehet.
  • Mivel koncentrált mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagokat (vagyis egy arckrémnél sokkal-sokkal többet), elég belőlük pár csepp a pipettával vagy egy-két pumpálásnyi a flakonból ahhoz, hogy rendszeres használattal néhány hét alatt elinduljanak és látszódjanak a változások arcbőröd állapotában. Ennél többet van, amiből nem is javasolt felvinni (például retinolos szérumokból), másból pedig egyszerűen csak kényelmetlen lenne (az olajos szérumoktól például könnyen ragacsos lenne a bőrünk).
  • Fontos, hogy mindig olvasd el a csomagoláson, mikor javasolják a szérum használatát. Retinolos szérumokat például javallott este használni (és másnak mindenképp fényvédőzni), míg a C-vitaminos szérumokat pont fordítva, hasznosabb reggel felvinni, ugyanis erősítik a fényvédők hatékonyságát is. Hidratáló hialuronsavas szérumok azonban mehetnek reggel és este is, amikor csak úgy érzed, kell egy kis plusz hidratálás a bőrödnek.

Patikai szérumújdonságok

1. A La Roche-Posay márkánál a Pure Vitamin C10, vagyis egy C-vitaminos szérum jelent meg, mely magas koncentrációban (10%) tartalmaz tiszta C-vitamint, mely az egyik legszuperebb antioxidáns, továbbá a bőrnyugtató neurosensine peptidet és persze La Roche-Posay termálvíz is megtalálható benne. Érzékeny bőr számára is jól használható készítmény.

2. A Skincode Cellular Arcápoló Szérum Koncentrátum aktív sejtregenerációs hatóanyagot, ACR Complex-et tartalmaz, és intenzív kezelésként védi a bőrt a környezeti stressz károsító hatásaival és az öregedés látható jeleivel szemben. A hialuronsavnak és a vörösmoszatnak köszönhetően a bőr hidratáltabb, tápláltabb lesz, C-és E-vitamin tartalma segítségével pedig segít megelőzni a környezeti hatások okozta finom ráncok kialakulását.

3. A Nuxe legújabb, Nuxe Bio családjának a tagja a Nuxe Bio Organic Chia Seeds Esszenciális Antioxidáns Szérum, amit a reggeli és esti arcápolási rutinba is beilleszthetünk. Az antioxidánsok nagyon jó szabadgyök-semlegesítők, vagyis segítik, hogy bőrünk tovább maradjon feszes és rugalmas. A szérum emellett bőr hidratálásában is segít. 

Patikai szérumok

Patikai szérumok

4. Az Eucerin Anti-Pigment Dual Szérum, mint neve is mutatja, a pigmentfoltok halványításában nyújt hathatós segítséget. Kétféle szérumot ötvöz, a thiamidol az, ami a hiperpigmentáció kiváltó okára hatva rendszeres használat esetén csökkenti a hiperpigmentációt és megelőzi annak kiújulását, a koncentrált hialuronsav pedig segít a bőrnek megkötni és megtartani a nedvességet.

5. A legújabb, gyógyszertárakban elérhető kozmetikai márka, az Institut Esthederm többféle szérumot is kínál, köztük ezt a Derm Repair Regeneráló Szérumot is, mely az ígéretek szerint átfogó segítséget nyújt a bőr feszességének megőrzésében azáltal, hogy a bőr mélyebb rétegeibe hatol és megóvja tartószöveteinek működőképességét.

6. A Vichy Liftactiv Specialist Glyco-C ampullák pici üveges kiszerelésű szérumok, melyek 10% glikolsav-komplexet, C-vitamint és hialuronsavat is tartalmaznak. Ezt a hámlasztó, bőrmegújító hatású szérumot esténként érdemes használni, ha szeretnénk, hogy bőrünk egyenletesebb tónusú legyen, halványodjanak a pigmentfoltok, ragyogóbb legyen a bőr. 

7. Az Apivita Bee Radiant Bőröregedés és Fáradtság Jelei Elleni, Ragyogást Aktiváló Szérum természetes hatóanyagok kombinációját tartalmazza: a fehérbazsarózsa-kivonat, a propoliszkivonat, a kukorica-glikogén és a természetes glycoin fokozzák a bőr létfontosságú sejtfunkcióit, növelik a kollagén-, elasztin- és hialuronsav-képződést, fokozzák a sejtek anyagcseréjét és a hidratációt, valamint  erős antioxidáns védelmet nyújtanak.

Arcápolási kisokosok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.