nlc.hu
Trend

Arcápolási tévhitek

5 arcápolási zsákutca, amikbe 2021-ben már tényleg nem érdemes betévedni

Arcápolási tévhitekkel jól állunk, ezzel az öttel például már biztosan mind találkoztunk. Nem érdemes bedőlni nekik, hisz szó szerint a bőrünket visszük a vásárra.

Az évkezdet a megújulásról is szól, amikor veszünk egy nagy levegőt és megszabadulunk a feleslegessé vált holmiktól, szakítunk káros szokásainkkal. Érdemes ezt a lendületet belevinni az arcápolásba is, és kisöpörni tudatunkból azokat a régmúltban gyökerező tévhiteket, melyek többet ártanak mint használnak. Közülük mutatunk be ötöt, remélve, hogy 2021 elhozza a változást és egy év múlva már csak mosolygunk rajta, mi mindent kentünk anno az arcunkra.

Alkoholos tonikok

Emlékszünk még, mennyire csíptek tinikorunk arctonikjai? És segítettek bármit is? Nagyon nem. Igaz, csoda lett volna, ha valódi változást érünk el velük, tekintve, hogy fő alkotóelemük az alkohol volt, ami szárítja, csípi a bőrt, oly módon amire semmi szükségünk sincs. Mégis, még mindig ott vannak a drogériák polcain. Most, hogy úszunk a kézfertőtlenítőkben, ezeket az irritáló hatásokat talán be sem kell mutatni, láthatjuk nap mint nap, mennyire szét tudják szedni kezeinket ezek a készítmények. Nos, az alkoholos tonikokban ugyanaz az összetevő van.

Ezeket a tonikokat ráadásul éppen arra a bőrproblémára javasolják – érthetetlen is, mi okból –, amelyek esetén jobb, ha kerülünk mindent, ami tovább irritálhatja bőrünket. Ha erősen pattanásos, aknés a bőrünk, akkor azt egy gyulladt bőrállapot jellemzi, és mint olyannak, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő összetevőkre van szüksége. Az a hűsítő, szárító hatás, amit az alkohol nyújt, nem tudja leszárítani a pattanásokat, ilyen folyamat nem létezik, ellenben a bőrszárazság, ami a nyomán megjelenik, csak tovább ronthatja a helyzetet. 

Ha tehát egy arcápoló tonik összetevőlistájának első öt helyén alkoholt látsz (egész pontosan ezek valamelyikét: ethanol, denaturált alcohol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol vagy sd alcohol), válassz helyettük más készítményt, pláne, hogy ezekbe a hűsítő érzet fokozása érdekében szívesen pakolnak mentholt, eukaliptusz-kivonatot, amik szintén bőrirritáló hatásúak lehetnek. Szerencsére van egy sor olyan arctonik, amik alkohol helyett szuper hidratáló összetevőket, esetleg gyulladáscsökkentő, antioxidáns alkotóelemeket tartalmaznak, ezek pedig tényleg hasznosak lehetnek a bőröd számára.

5 arcápolási zsákutca, amikbe jobb nem belefutni

Fotó: Getty Images

Arctisztító kendők

Rendesen befészkelték magukat életünkbe az egyszer használatos arctisztító kendők, sminkeltávolító kendők, amik a kényelmes és praktikus arctisztítást kínálják ezüst tálcán. Csakhogy, ha eltekintünk attól a ténytől, hogy rettentően környezetkárosítók, nettó szeméthegynövelők, néhány országban, például Angliában komplett nagyvárosok csatornahálózatát tudják gallyra tenni a vécébe hajigált mindenféle kendők, tehát ha mindettől a komoly és nagy problémától eltekintünk, még mindig ott van a tény, hogy rendes arctisztításra ezek a rongyok nem valók.

Nem akarunk persze álszentek lenni, vannak helyzetek, mikor tényleg jól jöhet, ha kéznél van egy csomag arctisztító kendő: ilyen lehet a kempingezés, egy szebb jövő fesztiválszezonja vagy egy többórás utazás, mely során esélyünk sincs tisztességes mosdót találni, hogy kezet, arcot mossunk. Ilyenkor tök jó érzés áttörölni vele az arcunkat és hát a semminél tényleg jobbak, mindez azonban édeskevés ahhoz, hogy a napi arcápolási rutinunk részét képezzék.

Még a kétlépéses arctisztítás, a double cleansing részeként sem érdemes bevetni őket, vannak náluk sokkal jobb és sokkal környezetkímélőbb alternatívák is. És hogy még egy érvet mondjak: ezeknek a kendőknek a darabára valahol 15 forint környékén kezdődik és az 50-60 forintos egységár sem ritka, ilyen milliliteráron pedig már a legdrágább, legjobb arctisztító olajakat is megvehetjük.

Arcradír

Elborítanak minket az őrlemények. Apró szemcsékkel találkozhatunk a lemosókban, maszkokban, pakolásokban, mi több, házi készítésű arcradírreceptek tömkelege található a neten is, többnyire cukor vagy kávézacc főszereplésével, amelyek mindegyike pihe-puha bőrt, babapopsi simaságot ígér, mi több, az sem ritka, ha a tisztább pórusok és ezáltal kevesebb pattival tarkított jövőképpel kecsegtetnek.

A bőrradírokat fizikai hámlasztóknak is nevezik, funkciójuk ugyanis abban áll, hogy segítik eltávolítani az elhalt hámsejteket, ebbéli képességük azonban korlátozott, a pórusokat például egész biztosan nem tisztítják meg, azokba egész egyszerűen nem tudnak bejutni. De nem az alaposságuk viszonylagos hiánya az, ami a legnagyobb gond velük. A nem természetes szemcsék a mikroműanyagok egy típusa, a leghaszontalanabb környezetkárosító összetevők egyike a kozmetikai iparban, igaz, ezekből legalább tudnak szabályos kis gömböcskéket gyártani. Nem úgy a természetes őrlemények (például a mandulamag, sárgabarackmag) esetén, amik gyakorta egyenetlen, durva textúrájúak és így mikrosérüléseket okozhatnak a bőrön. Vagyis szanaszét karistolják a bőrfelszínt, megbonthatják az ép szövet szerkezetét is, ezáltal irritációt okozhatnak, ami megint csak kedvez a különböző bőrproblémák tartósságának (aknék, rosacea, ekcéma, stb.). 

Alaposabb, hatásosabb és kíméletesebb alternatívát jelentenek a kémiai hámlasztók, amik között találhatunk érzékeny bőrnek megfelelőt és egészen erőset is, olyat, ami valóban képes a pórusok belsejéből is eltávolítani az elhalt hámsejteket és olyat is, ami anti-aging szempontból segíthet szépíteni a bőrünket. Nézzünk utána, megéri! 

5 arcápolási zsákutca, amikbe jobb nem belefutni

Fotó: Geek and Gorgeous

Mitesszertapasz

Igaz, a csúcson pár éve voltak, de még manapság sem ritkák a mitesszereltávolító tapaszok. Hiába, szeretünk hinni a csodákban, ezeket az orra, homlokra vagy épp az állra felhelyezhető lapokat pedig igazán impozáns előtte-utána fotókkal hirdetik, amiken csak úgy csusszanak kifelé a jókora, fekete kukackák a pórusokból. Míg azonban perverz csodálattal figyeljük eme képeket, ne feledkezzünk meg róla: ez nem az, ami a valóságban meg fog történni velünk. Valahol a világban biztosan létezik egy orr, amiből ilyen cuccokat lehet elővarázsolni egy tapasszal, de alapjáraton a helyzet az, hogy ezek a ragacsos lapok egész egyszerűen képtelenek megfelelően kitisztítani a pórusokat, nem így működik a bőrünk. Talán lesz pár pórus, amiből kiszed ezt-azt, de a döntő többség esetén nem pucolja ki őket megfelelően, ellenben megtépázza a bőrfelszínt, határozottan kellemetlen, fájó érzés lehet lehúzni őket. Ez pedig egy dolgot jelent: olyat csinálunk bőrünkkel, ami annak nem jó.

A bőr a legnagyobb szervünk, ami 0-24-ben véd minket mindenféle külső hatástól, arcunkon ráadásul sokkal kifinomultabb ápolásra van szüksége, mint testünk többi részén. Vigyázzunk rá 2021-ben, védjük és ápoljuk úgy, ahogyan arra szüksége van.

Fényvédelem hiánya

Végül jöjjön a téma, amit talán úgy tűnhet, télen abszolút felesleges feszegetni, hisz a szottyosan szürke időjárás közepette mégis, mi a csudának naptejeznénk magunkat? Ha egész nap a lakásban gubbasztunk, nyilván nem szükséges, ellenben érdemes tudni, hogy UV-sugárzás egész éven át ér minket, annak minden bőrkárosító, ráncosító hatásával együtt. A legjobb anti-aging készítmény ami valóban képes megelőzni a ráncok kialakulását (vagy legalább azok későbbi kialakulását), az a fényvédő. Ez bizonyított tény.

Mindemellett az idősebb korban megjelenő pigmentfoltok a nap bőrkárosító hatásával összefüggésben hamarabb, erőteljesebben alakulhatnak ki, de nem az előző év túlzásba vitt balatoni napozása miatt, hanem a fényvédő nélkül töltött hosszú évek, évtizedek eredményeként. Sajnos nem elég nyaranta óvni a bőrünket, bárcsak így lenne. 

Ha fontos arcbőrünk szépsége, egészsége, szerezzünk be egy kényelmes érzetű, bőrtípusunknak megfelelő, legalább SPF30-as fényvédőt, tavasz végétől ősz végéig pedig váltsuk le SPF50-esre.

Ezekről is érdemes tudnod

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top