nlc.hu
Trend

Királyok rendhagyó ragadványnevei

A fingós, a nyáladzó és az idióta – uralkodók furcsa becenevei

Mert nem lehet mindenki Oroszlánszívű Richárd vagy Rőtszakállú Frigyes!

Az uralkodók ragadványnevei többnyire nem szorulnak bonyolult magyarázatokra: ha az illető monarcha jelentős, hősi tetteket hajtott végre, esetleg leigázta a fél világot, akkor megkapta a Hódító vagy a Nagy jelzőt (utóbbiból mellesleg volt vagy száz darab, közte a mi Nagy Lajos királyunkkal), ha meg némileg kreatívabb volt a korabeli propaganda vagy a hálás utókor, akkor meg kapott valami olyan hangzatos becenevet, mint mondjuk az Oroszlánszívű. A tömeggyilkosságokra hajlamosaknak a Rettenetes, Véres, esetleg Karóbahúzó néven váltak ismertté, a jámbor, nyájas és jóképű figuráknak pedig a Szép jelző járt, ezek mellett meg gyakorlatilag bármi belefért a Rőtszakállútól a Hőnszeretetten át a Könyvesig.

Persze az korántsem biztos, hogy az összes uralkodó kiérdemelte a ragadványnevét (sőt: biztos, hogy nem), de hát ez már csak egy ilyen műfaj. Bár a nevek meglehetősen nagy változatosságot mutatnak, közös bennük, hogy a legtöbbjük elég jól (de minimum elfogadhatóan) cseng; még azok is, amelyek azért olyan sok mindent nem árulnak el a viselőjükről. Ez egyébként meglepő módon fokozottan igaz a fenyegető hangzású nevekre: elvégre ki ne akarna mondjuk Rettegett Ivánként bevonulni a történelembe?

Ilja Jefimovics Repin: Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án (forrás: Wikipedia)

Ilja Jefimovics Repin: Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án (forrás: Wikipedia)

Vannak azonban olyan uralkodói ragadványnevek is – nem is kevés -, amelyek valahogy kevésbé szerencsések. Sőt: nem ritkán egyenesen röhejesek (bizonyos esetekben talán nem is szándékosan). Ilyenekből válogattunk most:

Káposzta Ivajlo bolgár cár:

Eredetileg pásztor volt, ez a különös becenév pedig az alacsony származására utal. Időnként Retekként is említik, ami talán még rosszabbul hangzik. Több győztes csatát vívott a hódító tatárok ellen, 1277-ben meg egy parasztlázadást vezetve letaszította a trónról az addig uralkodó Csendes Konstantin cárt, a királynét viszont megtartotta magának. Sajnos csupán egy évig uralkodott, utána a régi uralkodó hívei és a tatárok együttes erővel lebírták.

III. (Idióta) Childerich frank király

A Meroving-dinasztia utolsó királya inkább csak díszként ült a trónon. Ökrösszekéren járt, ha külországi követeket fogadott az udvarban, jobbára csak bölcsen bólogatott, és azokat a frázisokat ismételgette, amelyeket a majordomusok korábban a szájába adtak, úgy általában pedig semmit nem értett abból, ami körülötte történik. Kis Pipin aztán 751-ben megfosztotta a tróntól, és kolostorba záratta. Ott is halt meg pár évvel később.

II. (Hebegő) Lajos nyugati frank király

Ez a nem túl sikeres, kissé tutyimutyi és fizikailag is gyönge, ám alapvetően jó indulatú uralkodó összesen két évig húzta a trónon, majd 879-ben háborúba vonult a vikingek ellen, és nem sokkal később meghalt valamilyen betegségben. Érdekesség, hogy ő nemzette a szintén fantasztikus nevű III. (Együgyű) Károlyt, aki amúgy a nevével ellentétben egyáltalán nem volt hülye.

V. (Henye) Lajos nyugati frank király

986-tól 987-ig, vagyis pont egy évig uralkodott, és közben gyakorlatilag nem csinált az égadta világon semmit. Mit is mondhatnánk; könnyű ezzel a figurával azonosulni.

II. (Orrnélküli vagy Levágott Orrú) Iusztinianosz bizánci császár

Erőszakos ember és kegyetlen zsarnok volt, aki aztán erőszakos halállal is végezte. Becsületére legyen mondva, a jelek szerint nem különösebben zavarta, amikor a lázadók 695-ben elfoglalták Konstantinápolyt,  és őt, a gyűlölt császárt csúnyán megcsonkították. Pár évvel később sikerrel kapaszkodott vissza a hatalomba, arany műorrot készíttetett magának, és brutális módon számolt le ellenfeleivel.

II. (Szerencsétlen) Piero de’ Medici

II. (Szerencsétlen) Piero de’ Medici

V. (Trágyanevű) Kónsztantinosz bizánci császár

Kónsztantinosz kiváló hadvezér és keménykezű uralkodó volt, aki ráadásul – fanatikus ikonoklasztaként – kérlelhetetlenül üldözte a képtisztelőket, szóval életében is sok ellenséget szerzett, és a későbbi korok bizánci történetírói sem bántak vele kesztyűs kézzel; ez tükrözi a beceneve is.

IX. (Nyáladzó) Alfonz leóni király

Alfonz király nem volt leszedálva, hanem épp ellenkezőleg: amikor felidegesítették (és ez gyakran megtörtént!), ordítva és nyálat köpködve vezette a feszültséget.

II. (Szerencsétlen) Piero de’ Medici

A reneszánsz Firenze egyik különösen balsorsú uralkodója, egy agresszív, arrogáns és ostoba fráter,  aki „melléknevét egy sor katasztrofális hibájának köszönhette, melyek bukásához vezettek.” Talán ennyi elég is róla. 

Fingó Eystein 

A hülyenévadás legnagyobb mesterei egyértelműen a vikingek voltak, Eystein Halfdansson, vagyis Fingó Eystein pedig, aki (talán) valamikor a 8. században vezette a skandináv hódítókat, még ebből az elképesztően erős mezőnyből is magasan kiemelkedett. Hogy a becenevét azért kapta, mert állandóan kínozták a szelek, vagy esetleg azért, mert olyan harsány, feltűnő, netán szórakoztató személyiség volt, azt sajnos nem tudjuk, de ez tulajdonképpen mindegy is.

Halfdan, a Rossz Házigazda

Fingós Eystein fia állítólag jól megfizette katonáit,  ám az étellel már nem bánt ilyen bőkezűen. Ne kövessük a példáját!

 

Középkori kalandok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top