nlc.hu
Trend

Kiderült, miért haraphatta meg Joe Biden egyik kutyája a Titkosszolgálat munkatársát

„Munkahelyi stresszel” magyarázzák az elnöki kutyaharapást ismert kutyatrénerek

A szakemberek szerint nem fair a kutyát vádolni az incidens miatt.

Az nlc-n is megírtuk, hogy Joe Biden amerikai elnök kutyáit átmenetileg kiebrudalták a Fehér Házból, miután egyikük, a fiatalabb eb, Major megharapta az elnöki házaspár biztonságát felügyelő Titkosszolgálat (Secret Service) egyik ügynökét. A jószágoknak ezután vissza kellett térni Bidenék Delaware államban található otthonába, ahol kaptak egy kis oktatást, arról, hogyan is kellene viselkedniük. Major ráadásul még március végén is rosszalkodott egy kicsit, akkor ugyanis az amerikai nemzeti parkokat felügyelő National Park Service egyik munkatársának okozott kisebb sérülést. 

Az első incidenst követően Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy a fiatal kutyát “meglepte” egy ismeretlen ember, ez okozhatta a balesetet. A Politico – feltehetően az újabb eset miatt – pedig most ismert kutyakiképzőket, trénereket kérdezett az elnöki kutyák helyzetéről – írta meg a BoingBoing. Olyan nevek nyilatkoztak a témában, mint Jason Cohen, Larry Krohn, Joel Silverman és a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Cesar Millan. Mindannyian hasonló véleményen voltak, amely szerint a kutyák számára stresszes bekerülni egy olyan környezetbe, mint a Fehér Ház, ahol naponta több száz vagy akár több ezer ismeretlen emberrel is találkozhatnak.

Ismert kutyatrénerek mondtak véleményt Joe Biden harapós kutyájáról

A Biden-család kutyái: Champ (b.) és a harapási ügybe keveredett Major (j.) (Fotó: Jill Biden/Instagram)

„Nem fair dolog a kutyát vádolni” – mondta Jason Cohen. „Természetesen egyik kutyának sem lenne szabad harapnia, de meg kell értenünk, hogy ezek az állatok nem szőrös kisbabák, hanem csúcsragadozók. Tisztelettel kell bánnunk velük és megérteni, hogy nem mindig azt a nyelvet beszélik, amit mi is megértünk.”

„Major ezekkel azt üzente, hogy nem érzi magát biztonságban és ha nem érzi magát biztonságban, megbízni sem tud senkiben” – tette hozzá Cesar Millan. „Ha pedig nincs meg a bizalom, az állat nem érzi magát nyugodtnak.”

„Sajnos, az ilyen jellegű viselkedés szinte mindig félelemből és bizonytalanságból fakad, ráadásul jellemző a németjuhász fajtára” – mutatott rá Larry Krohn. „Ezt viszont nem lehet büntetéssel kiűzni az állatból, nem lehet “kikezelni”. A kutya gondolkodásmódján kell változtatni, és elérni, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, magabiztosak legyenek és bízzanak a körülöttük lévő emberekben.”

„A kutyák viselkedését befolyásoló tényezők már jóval azelőtt kifejthetik a hatásukat, hogy a tényleges harapás megtörténjen” – hangsúlyozta Joel Silverman. „Ezek lehetnek szagok, hangok, vagy valami, amit az állat meglát. Ebben a helyzetben valószínűleg a zajok és a sok ember látványa lehetett a kiváltó ok.”

„Az a hely tele van feszültséggel” – tette hozzá Millan. „A kutyák nem azért harapnak, mert utálnak valakit, de nem is azért, mert unatkoznának. Valamilyen, az ösztöneikkel párusoló bizonytalanság okozhat hasonló helyzetet.”

Még több kutya az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top