nlc.hu
Trend

Mégsem rendelünk a CanSino és a CoviShield vakcinákból

Szijjártó Péter: Mégsem rendelünk most a CanSino és a CoviShield vakcinákból

Egyelőre nincs az országban sem a kínai, sem az indiai oltásból, és a gyártók valószínűleg csak később tudnának szállítani, ezért nem érdemes most ezekkel a közeljövőben számolni, indokolt a miniszter.

A jövő héten már Magyarországon is elérhető lesz a Janssen egydózisú oltása, de úgy tűnik, utána nem nagyon bővül majd az itthon használt koronavírus elleni vakcinák listája, ugyanis Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére elmondta, a kínai CanSino és az indiai CoviShield vakcina rendelése lekerül a napirendről a szállítási határidők miatt.

„Akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésére, hogyha azok időben tudnak segítséget jelenteni. Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállalt szállítási határidőket” – mondta a miniszter.

Március 22-én jelentették be, hogy két újabb keleti vakcinával bővül majd a kínálat, további kínai és indiai gyártók termékeit is vizsgálja ugyanis az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, ez lett volna a CanSino és a CoviShield. Ugyan ekkor még csak a tárgyalások zajlottak, szerződéskötés még nem történt, de a tervek szerint több millió vakcina érkezett volna Magyarországra pár hét alatt.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI / Soós Lajos)

Legfrissebb hírek a koronavírus elleni vakcináról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top