nlc.hu
Trend

Koronavírus elleni védőoltás fertőzöttnek

Ez történik, ha egy fertőzött kapja meg a védőoltást

Semmi különös, a fertőzésre történő ráoltás semmiféle negatív hatással nem jár, ezért nem szükséges az oltás előtti teszt.
Koronavírus-vakcina

A koronavírus-vakcina beadása előtt nem tesztelnek senkit, hogy fertőzött-e, ezért sokakban felmerül a kérdés: mi van akkor, ha már bujkál benne a vírus, és úgy kapja meg az oltást?

A 24.hu által megkérdezett szakértők szerint fölösleges az aggodalom,

a fertőzésre történő ráoltás semmiféle negatív hatással nem jár, sem virológiai, sem immunológiai oldalról.

  1. téves vélekedés: Ha valakinek a szervezete már harcban áll a kórokozóval, a vakcinával a vírus kívülről kap erősítést, és ez még súlyosabb betegséget okoz.
  2. téves vélekedés: Az elkapott fertőzés „lefoglalja” az immunrendszert, ezért nem tudja felvenni a harcot a vakcina miatt érkező kihívással.

Mivel a vakcina nem tartalmaz élő vírust, nem turbózza fel a kórokozó káros hatását. Viszont az oltás révén olyan mély és tartós immunválasz alakul ki, amely a természetes fertőződés révén nem jön létre. Ez akkor is igaz, ha az immunrendszer már felvette a harcot a koronavírussal.

Az alábbi példa jól szemlélteti, mi történik akkor, ha egy fertőzöttnek adják be az oltást. Képzeld el, hogy a rendőrök tűzharcot vívnának egy csapat bűnözővel, közben pedig a vakcinával megkapnak róluk minden szükséges információt: hányan vannak, milyenek a fegyvereik, mik a gyengéik és így tovább.

Persze ha valaki tudja, hogy beteg és fertőz, akkor otthon kell maradnia, és gyógyulása után 3 hónappal kaphatja meg az oltást. Nem azért, mert így kerülhetik el a komolyabb fertőzést, hanem mert ő ennyi ideig védettnek számít, az oltóanyagot pedig más megkaphatja.

Az nlc szerkesztősége buzdít mindenkit, hogy ha hívják, menjen és oltasson, fogadja el a vakcinát. A mellékhatások könnyed megfázásnak tűnhetnek a kórházi lélegeztetéshez képest. Ahogy azt rengeteg szakember megfogalmazta már: csak az oltással vethetünk véget a világszerte tomboló koronavírus-járványnak.

Még több infó az oltásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top