nlc.hu
Trend

Nyelvvizsgaamnesztiát kér a HÖOK

Emiatt ragadhat bent akár 25 ezer diploma

A hallgatók tavaly kaptak könnyítést a járványhelyzet miatt, a HÖOK szeretné, ha ez idén se lenne másként.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának becslése szerint akár 25 ezer diploma is bennragadhat a nyelvvizsga hiánya miatt, a hallgatók egy része ugyanis nem tudta megszerezni a bizonyítványt. A diákok helyzetét többek között az nehezítette meg, hogy a járványügyi szigorítások miatt a nyelviskolák is bezártak, csak online órákat tartottak, a nyelvvizsgaközpontok pedig nem szerveztek hagyományos vizsgákat.

A szervezet emiatt azt javasolja az innovációs minisztériumnak, hogy ahogyan tavaly, idén is adjanak nyelvvizsga-amnesztiát a végzős egyetemistáknak és főiskolásoknak, írja az Eduline.

A végzősök körülbelül 35 százalékának nincsen középfokú nyelvvizsgája, ez derült ki abból az intézményi felmérésből, amelyet áprilisban végeztünk

 – nyilatkozta Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke.

A felmérés ugyan csak a középfokú nyelvvizsgával nem rendelkezőket vette számba, azonban vannak olyan hallgatók is, akiket nem egy, hanem két nyelvvizsga választ el a diplomától, és vannak olyan szakok, ahol pedig szakmai, esetleg a B2-es helyett C1-es, vagyis felsőfokú bizonyítványt kérnek a végzősöktől. 

És hogy kiket érint leginkább ez a probléma? „Az agrárképzéseken tanulók (ideértve az állatorvosokat is) 53 százalékának nincs nyelvvizsgája, a pedagógusképzésen tanulók 43 százaléka nem szerzett még bizonyítványt, és egyben az orvostanhallgatók és az egészségügyi szakon tanulók 40%-ának nincs nyelvvizsgája. Ez utóbbi szám azonban azt is jelentheti, hogy ha feltételezzük, hogy külön az orvostanhallgatók többségének van vizsgája (a felvételi és a magas pontszámok miatt), akkor az egészségügyi szakon tanulók esetében egy aggasztóan magas szám jön ki a nyelvvizsgahiány tekintetében” – mondta Budai Marcell.

diploma

Fotó: Ekrulila/Pexels

Még több cikk a nyelvvizsgákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top