Aktuális

Beindult a diplomagyár: az egyetemek már adják ki a nyelvvizsga nélküli okleveleket

A koronavírussal összefüggésben most hirtelen 75 ezren kaphatják meg a diplomájukat, anélkül, hogy teljesítenék a szaknak megfelelő nyelvvizsgaelvárásokat. A gépezet beindult: az egyetemek már gyártják a diplomákat, a hallgatók örülnek, de az öröm nem felhőtlen. Leendő friss diplomásokat és egyetemeket kérdeztünk a részletekről.
Hamarosan 85 ezren vehetik kézbe a diplomájukat, hiába nincs nyelvvizsgájuk.

„Idén nyelvvizsga nélkül is átvehető a diploma” – mindezt a gazdaságvédelmi akcióterv részeként jelentette be április 7-én Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A lépést pedig azzal indokolta, amint a koronavírus okozta válság lecseng, a magyar gazdaság újraindításához nagy szükség lesz a diplomás munkavállalókra. (Bár ezen a ponton halkan jegyezzük meg, hogy számos munkakör itthon is megköveteli a használható nyelvtudást a gyakorlatban, így a diploma még nem biztos, hogy önmagában alkalmassá tesz valakit egy pozícióra.) Ráadásul a kormány a rendelkezést nemcsak az idén záróvizsgázókra, hanem visszamenőleg azokra is kiterjesztette, akik a korábbi tanévekben fejezték be felsőfokú tanulmányaikat, de szükséges nyelvvizsga (vagy nyelvvizsgák) híján még nem vehették kézbe a diplomájukat. A kormány összesen 75 ezerre becsüli a létszámukat.

Köztük most Csilla is az aktuális diplomamentő csomaggal kapja meg a második diplomáját: három évvel az államvizsga után. Neki ugyan vannak nyelvvizsgái, de nem a szak elvégzéséhez kellő kombinációban, ezért évek óta állt a másoddiploma-projekt. „Örülök, hogy most lezárhatok valamit az életemben, ami már jó ideje idegesített, miközben tudom, hogy a dolognak számomra nincs különösebb tétje. Egyrészt, mert olyan szakra mentem másodjára, aminek nincs sok gyakorlati jelentősége a munkámban, a karrieremben, másrészt mindenki tudja, hogy a stabil nyelvtudás nem a diploma miatt fontos elsősorban” – magyarázza Csilla, aki enélkül is jó ideje tervezi magasabb szintre hozni a nyelvtudását, ám a munka és a család miatt erre eddig nem jutott ideje. Hozzáteszi, első körben elég lenne a középfokú angol nyelvvizsgát kötelezővé tenni, mert egy átlagos diplomás munkakörben szerinte azzal már alapvetően el lehet boldogulni.

Alapvetően Judit is örül, hogy ezúttal ő is nyelvvizsga nélkül kaphatja kézhez a diplomáját, ahogy a baráti-családi körében többen is. Mint mondja, úgy érzik, nyelvvizsgától függetlenül is megdolgoztak a diplomáért, beletették az idejüket, az energiájukat, nem kevesen a pénzüket is. Közben pontosan tudja, hogy kommunikációs szakosként, a diplomájának megfelelő szakterületen elhelyezkedve, így is, úgy is szüksége lesz nyelvvizsgára, de leginkább magas szintű nyelvtudásra. „Azt viszont elég ellentmondásosnak tartom a kormány részéről, hogy fél éve még arról szóltak a hírek, hogy már a felsőoktatásba sem veszik föl azt, akinek nincs minimum középfokú nyelvvizsgája, majd ezt hirtelen ezt az elképzelést elvetették, és a nyelvvizsga most már a diplomához sem kell” – veti föl Judit, aki erről még semmiféle értesítést nem kapott a saját főiskolájától. (Lásd erről cikk végi, keretes írásunkat!)

Már állítják ki a „beragadt” diplomákat: többezres tételben

Az említett, legújabb diplomamentő rendelet egész pontosan úgy szól, hogy minden olyan volt és jelenlegi hallgató kaphat diplomát nyelvvizsga nélkül, aki 2020. augusztus 31-ig sikeresen záróvizsgát tett, illetve tesz. Ugyan nem kérdeztük végig az összes hazai egyetemet és főiskolát, már két intézmény felkeresése után is kirajzolódnak a tendenciák. Akárcsak a további sajtóértesülések és az egyetemek honlapjai alapján, hetekkel a bejelentés után, ma már egyértelműen látható, hogy az érintettek nem is kis számban élnek a hirtelen jött lehetőséggel.

Köztük például a győri Széchenyi István Egyetem is elkezdte a náluk „beragadt” több ezer oklevél és oklevélmelléklet kiállításának előkészítését – mondta el az nlc-nek Kovács Zsolt, az intézmény főigazgatója. Ők napokkal ezelőtt az egyetem holnapján tették közzé az az oklevéligénylő és egyeztető űrlapokat. „Amint az illető ezeket a rendelkezésünkre bocsátja, azonnal megkezdjük a diplomák kiállítását, amelynek átvételi módjáról e-mailben tájékoztatjuk a jogosultakat” – árulta el a Széchenyi István Egyetem vezetője.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől (ELTE) lényegében ugyanezt a választ kaptuk: ők is a napokban tették fel honlapjukra a diplomamentéshez szükséges hallgatói adategyeztető űrlapokat. Onnantól az adatfeldolgozás során minden minden szükséges információ az egyetem rendelkezésére áll az oklevél kiállításához. Ők 7500 érintett jelentkezésére számítanak, ám a szám minden bizonnyal bővül a most záróvizsgázókkal, akiről még nem lehet tudni, pontosan mennyien vannak.

Az ELTE addig is először a 2013/2014-es tanévben vagy azt követően záróvizsgázottak, utána a 2006/2007-es és a 2012/2013-as tanév között záróvizsgázottak, majd a legrégebben, a 2006/2007-es tanév előtt záróvizsgázottak diplomáit adja, időben távolodó sorrendben. Akik nem töltik ki az egyetem honlapján szereplő űrlapokat, azokkal az illetékes kar munkatársai veszik fel a kapcsolatot. Majd a kiállított diplomákat postai úton kézbesítik.

Egyre lejjebb csúszó nyelvvizsga követelmények

2014-ben lépett életbe a jogszabály, amely már 2020-tól a felsőoktatási felvételi minimum feltételei közé tette volna a középfokú nyelvvizsgát. Majd végül novemberben az eredeti koncepciótól hirtelen elállva úgy döntött a kormány, hogy mégsem kell nyelvvizsga az egyetemi-főiskolai felvételihez. Most e mellé társult be a rendelet, hogy a mostani szemeszter végéig biztosan, a diplomához sem kell nyelvvizsga. Ugyanakkor az a fontos változás ugyanúgy érvényben maradt, hogy a felvételihez ezentúl kötelező emelt szintű érettségi vizsgát tenni a megfelelő szakirányú tárgyból. Ez alól kivételt jelentenek a képzések, ahol gyakorlati vizsga alapján dől el, hogy kit vesznek fel. Ilyenek jellemzően a sporttal és a művészettel kapcsolatos felsőoktatási szakok.

Még több aktuális nyelvvizsga és érettségi infó az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top