nlc.hu
Trend

Eltűnt fehérorosz főszerkesztő

Eltűnt a független fehérorosz hírügynökség újságírónője, miután átkutatták otthonát

Nemcsak a fehérorosz olimpikonok, az ellenzéki újságírók is veszélyben vannak.

Eltűnt Fehéroroszország egyik vezető független hírszervezetének főszerkesztője, miután a rendőrség egyik éjjel átkutatta otthonát – közölte szerdán az ország újságíró szövetsége.

Eltűnt fehérorosz újságírónő

Fotó: Unsplah

A BelaPAN online hírügynökség nem tudta felvenni a kapcsolatot sem Irina Levshyna-val, sem egyik riportervel, Zakhar Shcherbakovval. Rajtuk kívül még egy riporter otthonát is átkutatták egy rendőrségi razzia során – számolt be róla a Reuters.

A hatóságok elnyomó kampányt folytatnak a nem kormánypárti médiával, az emberi jogokkal foglalkozó civilekkel és a tüntetés vezetőivel szemben, akik Alekszandr Lukasenka elnök rezsimje ellen léptek fel, miután újraválasztása valószínűleg nem épp törvényes keretek között zajlott.

Az újságíró szövetség közlése szerint legalább 30 fehérorosz újságíró van börtönben, mintegy 50 bűnügyi nyomozást folytatnak a média tagjai ellen.

Mint korábban mi is megírtuk, a tokiói olimpián fehérorosz színekben induló Kriszcina Cimanouszkaja a tokiói lengyel nagykövetségtől kapott humaitárius vízumot, miután élete veszélybe került. Edzői a Fehérorosz Olimpiai Bizottság utasítására arra próbálták rákényszeríteni, hogy visszatérjen Minszkbe. Az atléta néhány nappal ezelőtt bírálta az edzőket, amiért három fehérorosz futó téves nevezés miatt nem indulhatott a tokiói olimpián. Magát Cimanouszkaját pedig a 4×400 méteres váltóra is benevezték, miközben csak 200 méteren szokott indulni. Nem volt biztonságos hazatérnie Fehéroroszországba.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top