nlc.hu
Trend

Hogyan legyél sikeres szabadúszó?

A sikeres szabadúszók nem pizsamában, a kanapéról dolgoznak

Tényleg olyan a szabad a freelancerek élete, akik önmaguk főnökeként dolgoznak? Vagy épp ellenkezőleg, stresszesebb, mint azoknak, akik havonta kapják a munkáltatóktól a fizetésüket? Mutatjuk, mik a szabadúszás előnyei és hátrányai, és arra is adunk tanácsokat, hogyan legyél önmagad főnökeként hatékony.

Pár évvel ezelőtt még nagy szám volt, ha valaki kilépett az alkalmazotti létből és szabadúszónak állt, az Instagram kilúgozott posztjai alapján sokaknak pedig úgy jött le, hogy a freelancerek azok, akik a tengerparton laptopoznak, menő kávézókban akkor és annyit dolgozgatnak, amennyit épp a kedvük tartja. Persze a szabadúszó lét számos előnnyel jár, de jó azt is tudni, hogy a digitális nomád életformának is vannak árnyoldalai. A szabadúszó magának fizeti a járulékokat, a költségeket, sőt: nincs fizetett szabadsága és táppénze sem.

szabadúszás, munka

Mint mindennek, a szabadúszó létnek is megvannak az előnyei és a hátrányai (Fotó: The Bright Academy)

A freelancer lét egyébként nem az elmúlt évek vívmánya, mindig is voltak olyanok, akik megrendelésekre dolgoztak, a szabadúszás főleg az újságírók, fotósok körében volt elterjedt, aztán egyre többen ugrottak ki a reklámügynökségek kötelékéből a marketingesek, grafikusok, és lett idővel egyre szélesebb az önmagukat menedzselők palettája. Ráadásul ma már nemcsak szellemi munkát végzők válhatnak freelancerekké, lehet szabadúszó egy szakács, cukrász vagy egy kézműves is. A nagy részükre jellemző, hogy magasan képzettek és kiváló szakmai képességűek, ez egyébként elengedhetetlen ahhoz, hogy minél gyorsabban, minél erősebb ügyfélkört tudjanak maguknak kialakítani. Azt, hogy pontosan hányan lehetnek ma a tudatos freelancerek, nehéz megmondani, az viszont biztos (az European Forum of Independent Professionals felmérése szerint), hogy hét év alatt 24 százalékkal nőtt a számuk az Európai Unióban, és Magyarországon is egyre többen vannak.

Nem való mindenkinek

Mielőtt azonban rohannál belevágni a szabadúszásba, és kiváltanád az egyéni vállalkozóidat, érdemes előtte mérlegelni, hogy a személyiséged és a munkád klappol-e a független léttel. Hiszen ahogy az egyes szakmák és hivatások, valamint az állandó munkahely, úgy a szabadúszói lét sem feltétlen való mindenkinek. Ha például nehezen osztod be az idődet, vagy a karantén alatt is döcögősen ment otthon a munka, akkor nem biztos, hogy ideális lesz számodra ez a felállás. Azt se felejtsd el, hogy az egyszemélyes vállalkozásban mindent magadnak kell megoldani: nincs HR osztály, ahol segítenek elintézni az ügyes-bajos dolgaidat, vagy egy IT részleg, ahol megszerelik a laptopodat, ha valami elromlott rajta. A munkaidő sem lesz feltétlen kevesebb, a tévhitekkel ellentétben a legtöbben, akik otthonról dolgoznak, sokszor több mint napi 8 órát is lenyomnak. Ez főleg abból adódik, hogy szabadúszóként könnyen túlvállalhatja magát az ember, nehéz nemet mondani az újabb és újabb megkeresésekre, és nem túldolgozni magunkat. Arról se feledkezz meg,  hogy nem csak a járulékokat kell magad után fizetni, hanem a fizetett szabadságtól is búcsúzhatsz.

Számolj az egyedülléttel!

Ha szabadúszóként dolgozol, számolnod kell azzal is, hogy sokat leszel egyedül, nem lesznek napi kávézások és közös nevetések a kollégáiddal, valamint a szellemi műhely is hiányozhat majd. Főleg, ha kreatív területen dolgozol.

Nekem az utóbbi időben egyre inkább hiányzott az, hogy kollégák között legyek, és megosszuk egymással az ötleteinket” – meséli Tamás (a nevét megváltoztattuk), aki a reklám területén dolgozik már évek óta, szabadúszóként pedig második éve. A harmincas éveiben járó férfi végül úgy oldotta meg a társaság egyre erősödő hiányát, hogy az otthonából egy közösségi irodába tette át a munkaállomását, így tud másokkal ötletelni, vagy csak kávézni, ebédelni egyet.

szabadúszás, munka

Ha csapatban szeretsz dolgozni, nem biztos, hogy neked lesz a legmegfelelőbb a szabadúszás (Fotó: The Bright Academy)

Ügyfél kerestetik!

Sokan azért tartanak a szabadúszó léttől, mert az túl kiszolgáltatottnak tűnik. Petra épp ezért egy hibrid-rendszer mellett döntött: vagyis van egy félállása, mellette pedig szabadúszóként dolgozik. Szerinte egyébként úgy érdemes belevágni az állandó munkabér nélküli létbe, hogy az embernek van 2-3 hónapra elegendő tartaléka, és az sem árt, ha már az alkalmazotti lét közben kiépítjük a projektmunkákat. Ahogy ő is mondja, szabadúszóként az egyik legfontosabb feladat, ügyfeleket találni. A gyakorlott szabadúszók szerint érdemes regisztrálni szabadúszó platformokra, és legalább ennyire fontos, hogy jelen legyél az Instagramon, a Facebookon, vagy a Linkedin-en. Az is jó megoldás lehet, ha ellátogatsz közösségi irodákba, ahol gyakran találkozhatsz olyan szabadúszó kollégákkal, akik szívesen társulnának projektekben, megbízásokban.

Legyen napirended!

Ha a szabadúszó lét mellett döntöttél, akkor az egyik legfontosabb, hogy alakíts ki magadnak egy hatékony időbeosztást, vagyis felejtsd el a pizsamában dolgozást, az átaludt délelőttöket, és találj ki magadnak egy tartható napirendet. Legyenek fix pontok a napodban, és teremts meg magadnak egy megfelelő munkaállomást, hidd el, nem leszel túl produktív, ha a kanapéról dolgozol. Ráadásul a nem megfelelő testtartás az egészségednek sem tesz jót hosszú távon.
Emellett azt is fontos „megbeszélned magaddal”, hogy mikor vagy a „munkahelyeden” és mikor éled a magánéleted, még akkor is, ha a kettő egy légtérben történik. Sok szabadúszó könnyen belecsúszik abba, hogy napi 12–16 órában is elérhetővé teszi magát. Ha te is ezt teszed, soha nem fogsz tudni lazítani és ez a kiégéshez vezető egyenes út.

Képezd magad!

Akár alkalmazott vagy, akár szabadúszó, fontos, hogy képezd magad, elsajátíts plusz készségeket, amelyek jobbá tehetnek a szakmádban, vagy épp segítenek abban, hogy hatékonyabb legyél szabadúszóként. Léteznek már olyan képzések, amelyek kimondottan a freelancer munka rejtelmeibe nyújtanak betekintést. Ezeken a tanfolyamokon képbe kerülhetsz azzal kapcsolatban, hogy miről szól ez az életmód és kinek ajánlott, de azt is megtudhatod, hogyan készíts profi Upwork és Fiverr profilt.

Ha pedig egyre inkább vonz a szabadúszó lét, de nem tudod, hogy milyen munkakörbe vágnál bele, akkor érdemes a virtuális asszisztens képzések között is szemezgetni. Már csak azért is, mert ez a foglalkozás egyre inkább elterjedt, mióta a koronavírus-járvány alatt áthelyeződött a hangsúly az online világra. A pandémia megmutatta, hogy nem kell feltétlen elmenni otthonról ahhoz, hogy tanulj valamit, tovább képezd magad, hiszen online is remekül működnek az oktatások. Például a hiányszakmákra és online munkákra specializált The Bright Academy kínálatában rengeteg online tréning, képzés közül válogathatsz.

Ha pedig a fentiek alapján úgy érzed, hogy neked való a szabadúszás, akkor nem marad más hátra, mint belevágni. Juli például nem is tudná másként elképzelni az életét, mint így: „Persze, nem könnyű az, hogy mindenért te felelsz egy személyben, rajtad múlik, hogy mennyi munkád és fizetésed van, ugyanakkor nekem ez a létforma sokkal komfortosabb, mint alkalmazottként dolgozni valahol, ahol rengeteg területen korlátoznak és megmondják, hogy mit hogyan csinálj.”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top