nlc.hu
Trend

Használtruha-vásárláshoz tippek

A turizás nem sprint, hanem maraton, négy dolog, amire figyelj oda közben

A turizás rég nem olyan olcsó már, mint kellene lennie, ám nemcsak az ára miatt vadászunk használt ruhákra, hanem azért is, mert nem akarunk tucatcuccban járni.

A használtruha-vásárlásnak megvan a maga bája, olyan holmikra lehet bukkanni turizás közben, amikről nem is tudtuk, hogy égető szükség van rájuk az életünkben. Amikor pedig olyan fordulóponthoz érkezik az ember lánya, mint mondjuk most én, hogy egy színtanácsadáson kiderült, hogy teljesen tévúton járok a ruháim színeivel, akkor pláne beindul az agy hátuljában, hogy kincsvadászatra kell indulni a használtruhás boltokba.

A turizás azonban inkább hasonlít egy maratonhoz, mint sprinthez, nem úgy megy, hogy csak beugrunk a legközelebbi turkálóba és egy körben megveszünk mindenféle ruhát, amire szükségünk van. Türelem és körültekintés kell ahhoz, hogy tényleg jó minőségű és méretű ruhatárat állítsunk össze magunknak a turiból. A kitartó keresgéléssel elérhetjük végül azt, hogy olyan ruháink legyenek, amik biztos nem jönnek szembe az utcán, és még valamennyi pénzt is spórolhatunk a ruhákon (bár már nincs olyan nagy különbség árakban az új és használt ruháknál, mint régen). Nem mellesleg pedig környezettudatosak is lehetünk a turizással, ami szintén nem elhanyagolható szempont manapság. Ám nem szabad ész nélkül mindent megvásárolni, a következő négy dologra érdemes odafigyelni a használt ruháknál.

Számít a márka

A címkére írt márkának bizony van jelentősége, különösen, ha használt ruhákat vásárolunk. Vannak olyan márkák, amiket inkább el kell kerülni a turiban, mert eleve úgy tervezik a ruhákat, hogy csak egy-két szezont bírjanak ki, de szerencsére azért akadnak bőven olyan márkák is, melyek több időre szánják a ruháikat. Érdemes utánaolvasni, körülnézni a márkák között, hogy milyet keressünk konkrétan a vadászat során. Ha pedig már tapasztalatot szerzünk, elég információt gyűjtöttünk, akkor már sokkal könnyebbé válik a választás vásárláskor.

Ruhát próbáló nő

Irány a turi! (Kép: Getty Images)

Pontos célkitűzés

Egy turkálóban, gardróbvásárban, bármelyik használtruhás eseményen elég zavarbaejtő lehet a kínálat, ráadásul sok helyen nincs szétválogatva – teljesen érthető módon – fajtánként a sok ruha, ezért könnyebben feladjuk a káoszt látva a turizást. Ha viszont tényleg kincseket szeretnénk, akkor nem rettenhetünk el ilyen könnyen, inkább lépjünk vissza egy lépést és fogalmazzuk meg magunknak, pontosan milyen ruhadarabra van szükségünk, mi az, amit aznap kifejezetten keresünk. Ha célorientáltabban nézzük a ruhákat, könnyebben kiugrik a káoszból a szemünk elé az a darab, amire tényleg vágyunk. Ehhez persze kitartás kell, hogy a gyöngyszemek aztán hazajöjjenek velünk a szekrényünkbe.

Alapos vizsgálat

Minden ruhavásárláskor át kell nézni hibák után kutatva a terméket, de ez a használt ruháknál duplán igaz. Szakadások, lyukak, foltok, hiányzó gombok vagy nem éppen olajozottan működő cipzár… számtalan sebből vérezhet egy ruha, úgyhogy nem szabad alapos vizsgálat nélkül betenni a kosárba. Ne maradjon ki az ellenőrzésből a hónalj környéke és a gombok alja sem, nehogy valamilyen rejtett problémával együtt vigyünk haza egy ruhadarabot. Ha pedig pulóvert akarunk venni, akkor a szöszökre érdemes odafigyelni, mert bár létezik a textilborotva nevű csodálatos találmány, de az sem képes egy bizonyos határon túl új pulcsit varázsolni, ha az anyag túlságosan kiszöszösödött.

Próba nélkül soha

A legtöbb ruhadarab nem illeszkedik tökéletesen a habtestünkre, ami azért van, mert általában tömegesen gyártják ezeket a ruhákat a cégek, egy átlagosnak kikiáltott testalkatra. Külföldön megszokottabb jelenség, mint nálunk, hogy emiatt a vásárlás után az új ruhadarabot elviszi a gazdája szabóhoz és az alakjára igazíttatja. Mivel pedig a használtruhásokhoz leginkább külföldről érkeznek a bálás ruhák, ezért számolnunk kell ezzel az eshetőséggel is, hogy bár a mi méretünk van beleírva egy ruhába, ám mégsem lesz jó, mert az első tulajdonosa átszabatta a saját testalkatához. Ezért sem szabad soha próba nélkül vásárolni a turiban, inkább ki kell várni a sort akkor is, ha hosszú, mert ha már pénzt adunk ki egy ruhadarabért, akkor az álljon is úgy, ahogy szeretnénk.

Divattippek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top