nlc.hu
Trend

Újabb koronavírus-fertőzöttségi adatok

Koronavírus Magyarországon: már több mint 39 ezer halálos áldozata van a járványnak

A szennyvíz víruskoncentrációjában viszont egyelőre nem tapasztalható emelkedés.

A hivatalos közlés szerint mára 3005 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 249 694-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, és sajnos 115, többségében idős, krónikus beteg hunyt el, így a koronavírus magyarországi halálos áldozatainak száma 39 009-re emelkedett. A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 097 628, az aktív fertőzöttek száma pedig 113 057-re csökkent. Kórházban 3854 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen. Mindeközben az omikron vírusvariáns Magyarországon is terjed, eddig 68 omikron esetet igazoltak, ezért továbbra is az oltás felvételére kérik az oltatlanokat és a megerősítő oltás felvételére a négy hónapnál régebben oltottakat.

Fiatal nő szájmaszkban az utcán

Fotó: Pixabay

A közleményben kiemelték, a kórházi oltópontokon az ünnepek alatt is van lehetőség akár első, akár megerősítő oltásra előzetes időpontfoglalással. Az oltópontok december 29-30-án 8-18 óra között, december 31-én, pénteken és január 1-jén, szombaton 8-16 óra között lesznek nyitva. Hozzátették, januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást. Emellett az országos oltási munkacsoport a háziorvosokat is felkéri arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat. A terv szerint januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben működő oltópontokon. A csütörtöki és pénteki napokon 14-18 óra között, szombaton pedig 10-18 óra között.

A napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ is közzétette, hogyan változott a koronavírus örökítőanyag-koncentrációja a szennyvízben az elmúlt egy hétben. A mérések szerint az 51. héten országos átlagban stagnáló tendencia jellemzi a szennyvizek SARS-CoV-2 eredményeit. Az országos átlagkoncentráció továbbra is jelentős. Szinte valamennyi mintavételi helyen stagnáló tendencia figyelhető meg, csökkenés csak Kaposvár esetében tapasztalható, emelkedés egyik vizsgált városban sem volt mérhető. A SARS-CoV-2 koncentráció 8 vizsgált minta esetében az emelkedett, míg 14 esetben a mérsékelt koncentráció tartományba esett.

Koronavírus-koncentráció a szennyvízben

Forrás: Nemzeti Népegésszségügyi Központ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(via MTI/NNK)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top