nlc.hu
Trend
A randiappok működése

Így rangsorolják a randiappok, mennyire számítasz vonzónak

Bár véletlenszerűnek tűnhet, kiknek mutatja meg a profilodat a randiapp, és kik azok, akiket te látsz, valószínűbb, hogy egy nagyon is pontosan kidolgozott rendszer határozza meg.

Gondolkoztál már azon a randiappok használata közben, hogy vajon mitől függ az, hogy a profilodat mely felhasználóknak mutatja meg a rendszer, illetve, hogy te kiket látsz? A társkereső alkalmazások üzemeltetői általában azt kommunikálják, hogy csupán a felhasználók aktivitásától és egymástól való fizikai távolságától függ mindez, de főleg a véletlen műve, épp úgy, mintha egy kártyapakliból húzogatnánk. Azonban számos teória kering azzal kapcsolatban is, hogy az algoritmus valójában a vonzerejük alapján rangsorolja a felhasználókat. 

Az egyik legnépszerűbb elmélet szerint az algoritmus alapját az Élő-pontrendszer adja, melyet Élő Árpád magyar származású amerikai fizikus dolgozott ki évtizedekkel ezelőtt, a kétszereplős játékokban, például a sakkban a versenyzők egymáshoz viszonyított aktuális játékerejének mérésére. 

Randiapp

Fotó: Getty Images

Az Élő-pontrendszer abból indul ki, hogy a játékosok többféle szinten teljesíthetnek. A jó játékosoknak is lehetnek rossz napjaik, és a gyengébbeknek is jó napjai. Ha a jobb eredményekkel rendelkező játékos a szokásosnál rosszabbul játszik, míg a gyengébb az átlagosnál jobban, megnő az átfedés a kettejük teljesítménye között.

Ha ezt a randiappokra alkalmazzuk, akkor az átfedés területe az egyezések esélyét jelenti. Minél közelebb állnak egymáshoz a felhasználók vonzerő tekintetében, elméletileg annál valószínűbb, hogy behúzzák egymást. Amikor újonnan regisztrálsz az alkalmazásba, indulásnak magas pontszámot kapsz a vonzerődre. Ezt követően aztán a pontszám nőni vagy csökkenni fog, attól függően, hogy az emberek jobbra húznak-e vagy sem. Ha valaki, aki magasabb pontszámmal rendelkezik, mint te, jobbra húz, a pontszámod számottevően növekszik, ám ha balra csúsztat, akkor csak kismértékben csökken, mivel ez volt a várt eredmény. Hasonlóképpen, ha valaki, akinek jóval alacsonyabb a pontszáma a tiédnél, jobbra húz, számodra az csupán kevés pluszpontot jelent, ám ha balra csúsztat, jelentős csökkenést.
 
Úgy tudni, a Bumble alkalmazás ezt az algoritmust használja, de a pletykák szerint a Tinder is, vagy legalábbis alkalmazta korábban.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top