nlc.hu
Trend
Így működnek a lila samponok

Ezért segítenek a lila samponok, ha kiszívta a hajad színét a nap, károsította a strandvíz

A nem kívánt sárgás elszíneződést könnyen orvosolhatjuk házilag a lila samponokkal, de végső soron mik ezek? Fura hajfestékek?

Nyári időszakban sokkal gyorsabban válik a festett szőke haj sárgássá, a barna vörösessé a tűző naptól, de a klóros strandvíz, a sós tenger sem kíméli hajszínünket. Festethetjük persze sűrűbben is ilyenkor, ám az sem pénztárcánkat, sem hajunkat nem kíméli. A lila samponokat (illetve kék és zöld társaikat) érdemes ilyenkor bevetni, azt is elmondjuk, miért.

Így működnek a lila samponok

Elsőként is érdemes tisztázni: a lila, vagy szakszerűbb nevén hamvasító samponok nem hajfestékek, még csak bemosók sem, ám kétségtelenül tartalmaznak pigmenteket, amik a hajszín módosításáért felelnek.

A sárgás, rezes elszíneződések a szőke hajat érintik leginkább, szembetűnő, 1-2 árnyalatnyit is módosulhat a hajszín a hajmosástól is, amit a külső hatások felgyorsíthatnak. Ennek visszafordítására hozták létre a lila samponokat, amik tényleg lilák, és már a párszázas drogériástól a professzionális szalonmárkák kínálatáig megtaláljuk őket mindenhol.

A lila samponok pigmentjei segítenek haj a sárgás elszíneződését semlegesíteni.

A lila samponok pigmentjei segítenek haj a sárgás elszíneződését semlegesíteni (Illusztráció: Getty Images)

Fun fact, hogy működési elvük márkától (és ártól) függetlenül ugyanaz. A hamvasító samponokban általában az Acid Violet 43 összetevőt találjuk (Jarocol Violet 43, Ext. D&C Violet No. 2 vagy CI60730 színezék néven is látható az összetevőlistában), ami nem más, mint egy lilás árnyalatú pigment. Ezek a parányi pigmentrészecskék azok, amik hajmosás során rárakódnak a hajszálakra és semlegesítik a sárgás színeket. A hatóidő a samponok esetén nem véletlen, 4-5 percig javasolt fennhagyni a sampont, hogy legyen elég ideje megtapadni a szemcséknek a hajon.

Miért nem lesz lila a hajunk tőle?

Ennek megfejtését kezdjük a színkörnél. A sárga komplementer színe a lila, ez a kettő pedig képes egymást semlegesíteni. Ha egyforma mennyiségű lila és sárga festéket összekevernénk, egy szürkés-barnás színt kapnánk, ám egyből más az eredmény, ha sok sárgához akarnánk egy kis lilát hozzákeverni. Így az eredmény továbbra is sárga lenne, ám jóval kevésbé intenzív. A szőke haj esetén is ez történik, mikor a lila samponokban található pigment „kioltja” a sárgát, és egy hűvös, ám még mindig szőke árnyalatot eredményez. 

Miután pedig a lila pigmentek nem hatolnak be a hajszálak belsejébe, mindössze a kutikula külsejére tapadnak rá, átfesteni sem tudják a hajat, a hamvasság jellemzően a következő egy, maximum két hajmosásig tart. A végső eredmény persze függ attól is, mennyire sárga az a szőke haj, azonban ha betartjuk a gyártói utasításokat és főleg a hatóidőt, színbalesetektől nem kell tartani tőle, hogy lila sörénnyel távozunk a fürdőszobából. 

Színkör

Színkör (Illusztráció: Getty Images)

Sötétebb is lesz a haj, és nem is

Érdekessége a lila samponoknak, hogy bár eredményül sötétebb szőke árnyalatot kellene kapnunk, hisz egy világos sárga színhez sötétebb lilát keverve az eredmény is sötétebb árnyalat lesz, mégis úgy tűnhet, hajszínünk élénkebbé válik a procedúrától. Ennek oka, hogy a hűvös színekhez agyunk a frissességet társítja, így a hamvas hajszín is üdébbnek fog hatni. Másrészt ezek a samponok tényleg semmilyen összetevőt nem tartalmaznak, amik képesek lennének kémiai úton megváltoztatni a haj színét, így világosítani sem tudnak rajta. Ellenben nemcsak festett hajon működnek, a természetes szőke és ősz hajszín hamvasítására is alkalmasak.

Mi lesz a barnákkal?

A lila samponok barna hajon is működnek, tökéletes eredményt azonban nem kapunk, ugyanis minél sötétebb színre festett a haj, annál kevésbé a sárgás, mint inkább a vöröses árnyalatok jelennek meg. A lila pigmentek a sárgákat épp úgy semlegesítik a barna hajból, a vöröses színnel azonban nem tudnak mit kezdeni. Erre a problémára a színkör más árnyalataira van szükség, jelesül a kékekre és zöldekre. 

Minél sötétebb a hajszín, a festék kopásával annál inkább a rezes, vöröses árnyalatok jönnek elő belőle. A rezes elszíneződésre ezért a kék samponok, a vörösesre a zöld samponok alkalmasak. Esetükben a hatóidő általában hosszabb, 5-10 perc is lehet, de minden esetben olvassátok el a konkrét termék leírását és aszerint használjátok!

Tresemmé Violet Blonde Shine Sampon / Balea Professional Hamvasító krém / Schauma Silver Reflex Hamvas Csillogás Sampon / L'Oreal Professionnel Serie Expert Chroma Créme Sampon - Blue Dyes középbarna hajra / Fanola No Red sampon vöröses tónus semlegesítésére / Kérastase Blond Absolu Masque Ultra-Violet hajmaszk / Kallos Silver Reflex Színező hajpakolás

Hamvasító hajápolók szőke, világos barna vagy barna hajszínre: Tresemmé Violet Blonde Shine Sampon / Balea Professional Hamvasító krém / Schauma Silver Reflex Hamvas Csillogás Sampon / L’Oreal Professionnel Serie Expert Chroma Créme Sampon – Blue Dyes világosbarna hajra / Fanola No Red sampon vöröses tónus semlegesítésére / Kérastase Blond Absolu Masque Ultra-Violet hajmaszk / Kallos Silver Reflex Színező hajpakolás

Színvédő samponok vs. lila samponok

Felmerülhet a kérdés, miben különböznek a direkt festett hajra szánt samponok a hamvasítóktól? A színvédő samponok varázsa az alapvetően gyengédebb tisztító összetevőkben rejlik. A tusfürdőkhöz hasonlóan, amik közt könnyen találunk olyat, amik rommá szárítják bőrünket, a samponokban is lehet olyan tisztító összetevő, ami bár hatásosan távolítja el a szennyeződéseket a hajszálakról, közben a kutikulát, a hajszálak külső rétegét sem kíméli. Emiatt pedig a festékanyag, amit korábban a hajszálakba juttatunk, könnyebben távozik, vagyis kopni kezd a szín. Egy színvédő sampon elvileg olyan gyengéd összetevőkkel bír, amik a lehető legkevésbé bolygatják a kutikula szerkezetét, ám pigmenteket nem tartalmaz. Ellentétben a lila samponokkal, amik elsődleges célja nem a haj tisztítása (számos típust a normál hajmosást követően kell használni), hanem a hamvasítás.

Gyorsan hozzátennénk mindehhez, hogy a márkák egyre inkább figyelnek arra is, hogy hamvasító samponjaik színvédő samponként is megállják a helyüket, illetve van, ahol komplett termékcsaládot is találunk kondicionálóval, előmosóval, hogy egy csomagban járjon a hamvasítás mellé a hajápolás is. Ha megnézitek a hamvasító hajápolókról írt netes véleményeket, látni fogjátok, alapvetően ezek a samponok száríthatják a hajat. Emiatt is fontos, milyen egyéb ápoló összetevőket tettek a termékbe, használatuk után pedig ne feledkezzünk meg a kondicionáló használatáról, hogy biztosan a vágyott végeredményt kapjuk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top