nlc.hu
Trend

A velúr cipők tisztítása

Így tisztítsd helyesen a velúrcipőidet!

Az érdes bőrök speciális ápolást ignyelnek, ha azt szeretnéd, hogy minél tovább igazán szépek maradjak.

Az érdes bőrök, így péládul a velúr, a nubuk, a szarvasbőr vagy az antilopbőr lábbelik ápolása fokozottabb odafigyelést és óvatosságot igényel, hiszen ezek felülete jóval kényesebb, mint a sima bőröké. Íme, a helyes tisztítási módszerek!

A velúrbőr a borjúbőrnek egy speciális kikészítés során előállított típusa, felülete bársonyos, vastagsága 1,2-2,2 mm.

A nubuk a nyersbőr külső felületének – szőroldal, színoldal – érdesítésével (felcsiszolásával) készül.

  1. A velúr tisztításához alapeszköz a speciális velúrkefe. Ezt 1000-2000 forint körüli áron szerezheted be akár cipőboltokban is. Bár a tisztítás enélkül is elvégezhető, azonban mégis érdemes beruházni rá, hiszen nagyban megkönnyíti a folyamatot. A tisztítást mindig azzal kezdd, hogy a velúrkefével, vagy egy tiszta, puha és száraz (!) törölközővel finoman keféld, dörzsöld át a lábbelit, eltávolítva róla a port és a piszok nagyját!
  2. Következő lépésben a makacsabb szennyeződéseket radírozd le a cipőről! Ehhez szintén vásárolhatsz direkt e célra való velúrradírt, de megteszi egy hagyományos, ám mindenképpen teljesen tiszta radír is.
  3. Amennyiben olyan masszívabb foltok is vannak a lábbelin, melyek a kefének és a radírnak nem adták meg magukat, azoktól velúrtisztító spray vagy annak hiányában ecet segítségével szabadulhatsz meg. Az ecetet vegyítsd vízzel 1:1 arányban, majd nedvesíts meg egy rongyot és azzal töröld át szennyezett részeket! Ezt követően sima vizes ronggyal is menj még át a szóban fogó felületeken. Figyelj azonban arra, hogy a lábbeli csak annyira nedvesedjen át, amennyire feltétlenül muszáj. Az érdes bőrnek ugyanis nem barátja a nedvesség.
    Velúr cipő tisztítása

    Fotó: Getty Images

  4. Abban az esetben, ha zsír-, vagy olajfolt lenne a cipőn, szórj a szennyeződésre lisztet vagy kukoricakeményítőt, majd néhány órára hagyd rajta, majd keféld le róla!
  5. Ha a bőr felülete már túlságosan felbolyhosodott, a textúráját nem látod kellőképpen egységesnek, fogj egy eldobható borotvát és azzal – nagyon óvatosan – borotváld le a kiálló bolyhokat, szálakat!
  6. A tisztítás és karbantartás végeztével ne felejtsd el lefújni a lábbit impregnáló spray-vel, mivel, mint azt már fentebb említettük, az ilyen anyagú cipőket minél inkább óvni kell a nedvességtől, pláne pedig a teljes átázástól. Fontos, hogy csak olyan impregnáló spray-t használj, melyet direkt ilyen típusú bőrökhöz fejlesztettek ki, vagy ezeken is alkalmazható.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top