nlc.hu
Trend

Mi kerüljön a gyerek adventi naptárába?

A szezon dilemmája: a bolti vagy a saját készítésű adventi naptár az igazi?

Készítsük? Vásároljuk? Élmény kerüljön bele vagy csoki? Feltérképeztük, milyen szokások mentén készítik a szülők a gyerekeknek szánt adventi naptárak.

Rögtön a rossz hírrel kezdem, és innen már minden csak vidám lesz: ha azt várod, hogy adok egy tutibiztos ötletet rá, mi kerüljön a gyerek adventi naptárába, sajnos, el kell, hogy keserítselek. Ötven anyuka válasza alapján azt mondhatom, ilyen nem létezik. Ám mint kiderült, nincs is rá szükség.

A karantanya Facebook csoport anyukái igazi tündérek (vagy legyünk alkalomhoz illők: angyalok) voltak, és részletesen megírták, mi mindennel készültek már és készülnek idén a gyerekek számára, advent idejére. Bevallom, lapult a kérdések mögött némi öncélúság is: nálunk is minden évben kérdés, mi kerüljön az adventi naptárba. Volt már fényképes, csokis, apróságokkal telepakolt, legós, élményekkel vegyes, és meg kell mondjam, amiben a leginkább bíztam, az iránt volt a legkisebb a lelkesedés.

De akkor mi kerüljön idén az adventi naptárba?

Ezzel a kérdéssel nem vagyok egyedül, még jól megszerkesztett felmérés sem szükséges hozzá, hogy halljam, lássam, a téma örökzölden tündököl az év ezen szakaszában. 24 ablakot kinyitni, kis zacskót kibontani, papírlapot kihajtogatni nagyon népszerű itthon is, a gyerekeknek nagy élmény, és a szülőknek is öröm látni a kíváncsiságtól boldog arcokat minden reggel.  

Angyalok, manók, anyukák, apukák

Már abban sincs különösebb konszenzus (nem mintha kellene), kit nevezzünk meg a csoda készítőjeként az adventi naptárak esetében. Reniéknél a gyerekek „évekig úgy gondolták, az Angyalkák hozzák bele a csokit, meghagytam nekik ezt a gondolatot. Tavaly már kezdtek érdeklődni, nem lehet, hogy én rakom-e bele. Most 9 és 12 évesek. Mondtam, hogy az is lehet, mégis, milyen varázslatos ez így. Nem is feszegették tovább a kérdést.” Másnál szorgos kis manók vállalják e szerepet, sokaknál pedig tudják a gyerekek, hogy ezek a meglepetések a szülőknek köszönhetően várnak rájuk. Andreáék pedig a gyerekeket is bevonják az ötletelésbe: „november végén leülünk négyen és kitalálunk 24 dolgot, amit együtt fogunk csinálni: társasozás, kártyázás, közös játék, mézeskalács sütés, kézműveskedés, vagy, hogy Mikuláskor dalokat énekelünk. Ami nem köthető fix naphoz, azokat összekeverjük, így kicsit meglepetés is a közös program, de mégis olyan, amiben mindenki szívesen részt vesz. Egy naptárba kerülnek bele, a gyerekek pedig megbeszélik, ki húz páros, ki pedig páratlan napon.”

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

A nagy dilemma: bolti legyen vagy mi készítsünk adventi naptárt?

Ez az a kérdés, ami azt hiszem, a legtöbb feszkót teszi a szülők nyakába. Rengeteg álomszép, házi készítésű adventi naptár fotója kering a neten, hihetetlen mit ki nem lehet hozni néhány vécépapír gurigából, üdítős dobozból vagy gyufás skatulyából. Elég öt perc keresgélés a Pinteresten, és nyakunkba akasztjuk a szaranya érmet, ha nem vagyunk kellően ügyes kezűek, netalán a munka és egyebek mellett még az időnk is szűkös. Holott ez óriási hiba.

Teljesen mindegy a gyereknek, hogy milyen formában vár rá az a kis meglepetés, hogy éjszakákon át varrtunk, ragasztottunk, vagy megvettük a boltban, turiban azokat a cuki kis filc zsákocskákat, és azokba dugdostuk a meglepetéseket. Ahogy Andrea is mesélte, „mikor kisebbek voltak a gyerekek, az általam keszített textil fenyőfára tettek díszeket, később volt, hogy egyszerűen fél pár zoknikat számoztam be, és végig a lepcső mellett lógott 96 zokni.” Ha érezzük magunkban a vágyat, hogy mi készítsük el, csak rajta, szívet melengető érzés lehet a vele járó készülődés nekünk is. Ám ha bármilyen oknál fogva ez nem opció számunkra, teljesen felesleges máshoz méregetni magunkat és ezzel megkeseríteni a készülődés perceit. 

Csokik, élmények, apróságok

Az adventi naptár lényege persze az, amit belerejtünk, és ebben tényleg nincs egyetlen jó megoldás. Van helyette száz. A csoki azonban az egyetlen közülük, ami képes valódi dilemmákat szülni. Nagyon sokan ellenzik, hisz hoz a Mikulás is, Jézuska is, feleslegesnek érzik, hogy huszonnégy napon át még pluszban is édességgel tömjék a gyereket. Mindez pedig érthető felvetés, hisz ez tényleg az az időszaka az évnek, amikor rengeteg az édesség, sülnek a sütemények, a cukros finomságok.

Mások azonban úgy vannak vele, az a falatnyi csoki, ami egy bolti naptárban van, vagy amit maguk válogatnak össze, igazán belefér. Annáék is így döntöttek végül:

2-3 évig pici játékokat, csatokat, apróságokat vásároltam a naptárba, azonban rá kellett jönnöm, ha nem szeretnék kisebb vagyont elkölteni, csak a kacatok közül választhatok, vagy megvehetem a századik hajgumit, amire szintén nincs szükség. Ez egyébként be is igazolódott, egy halom felesleges kis bizbasz gyűlt fel, amik talán két napig voltak érdekesek. Múlt évben úgy döntöttünk, olyat teszünk bele, ami elfogy: pici csokikat, cukorkákat, pár szem diót, mandulát, és gránátalmát, mert imádja, vegyesen. Nagy sikere volt, ennyi finomság pedig nálunk elfogadott, bele tudunk öt gramm csoki kalkulálni egy nap étkezéseibe.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

A bolti csokis naptárak egyébként valóban népszerűek, többen is írták, micsoda öröm, ha az aktuális kedvenc rajzfilmfigura díszíti. A csoki helyett vagy mellett pedig egészen változatos, mi mindennel készülhetnek a szülők. Van, ahol mesenaptárt kapnak a gyerekek, 24 kis történetettel, amiket rejthet egy szép mesekönyv, de vannak írók, akik adventi naptár formájában készítik el őket. Az élményajándékozásnak ez egy nagyon szép formája, ami ráadásul évközben is bármikor fellapozható, de a nem kézzel fogható kategóriában még más szuper ötletekkel is találkoztam, csak, hogy párat felsoroljak:

  • mozizás a kanapén,
  • közös süti sütés
  • 13-án Luca búzát vetni
  • kutyamenhelyre adományt adni
  • cipősdoboz adományt csinálni közösen
  • pozitív üzenetek, dícséretek minden napra
  • közös korcsolyázás
  • cinege les
  • madáretető kihelyezése
  • közös forrócsokizás
  • karácsonyi vásárba elmenni
  • karácsonyi fényeket nézegetni a városban
  • mozijegyek

A személyes kedvencemet azonban engedjétek meg, hogy kiemeljem: ez a puszinaptár. Ennél cukibbat még nem láttam, amilyen egyszerű és kézenfekvő, annyi vidámság, szeretet van benne, ölelések, összebújás extra dózisban, amitől karácsonyra tényleg feltöltődhet gyerek és felnőtt egyaránt.

Ettől még a tárgyi ajándékoknak is meg van a maga szépsége. Sokan egész évben vadásszák a jó áras apróságokat, amiket majd elrejtenek a naptárban. Népszerűek a gyurmák, ceruzák, radírok, matricák, kis autók, kézműveskedő apróságok gyöngytől a csillámragasztóig, buborékfújók, zoknik, kulcstartók, karácsonyi díszek, pici mesekönyvek, színezők, kislányoknak pedig ott a teljes szépségarzenál csatokkal, hajpántokkal, szájfényekkel. 

„Nálunk fontos, hogy minden évben legyen egy vers vagy karácsonyi mese benne, legyenek élmények, de apró ajándékok is, olyanok amikre amúgy is vágyik. Tavaly például ékszerkészítéshez kapott égethető gyurma szettet, nyaklánc és karkötő készítéshez szükséges kiegészítőket, amiket szétosztottunk 24 napra – írta meg Henriett saját szokásaikat –  Olyan dolgokra költünk, amiket amúgy is megvennénk, így nincs plusz kiadás. Volt egy év, hogy új díszeket szeretett volna a fára, akkor minden másnap egy egyedi karácsonyfadíszt rejtettünk a dobozba. Mikor egész nap csak matricákat ragasztott minden rajzára, akkor nagyon sok matricát kapott. Amikor egy játékot gyűjtött, akkor ahhoz kapott kiegészítőket.”

A kézzel fogható ajándékok esetén jó ötlet lehet az is, amit szintén többen írtak valamilyen formában: nagyobb puzzle-t szétosztani a zsebekben vagy más kirakós játékot, legó szettet ajándékozni ily módon, részekre osztva. Persze a gyártók is felkészültek, többféle adventi naptárt kaphatunk, melyek adott mesehős vagy játéktípus kisebb elemeit tartalmazzák, minden napra egyet. Való igaz, ezek tűnhetnek a legköltségesebb típusoknak, 4-5 ezer forinttól 15-20 ezer forintig is terjedhet az áruk, függően annak márkájától, tartalmától. Ám még így sem biztos, hogy velük költünk a legtöbbet. A szülők válaszaiból kiderült, gondos gyűjtögetéssel is lehet 3-4 ezer forint az ajándékok összértéke, ha pedig csak egy picit költenénk kétszáz forintnál többet darabjára, máris ötezer fölé ugrik a ceh. 

Fotó: LEGO

Fotó: LEGO

„Nem nagyon számoltam, nem mertem az apró dolgoknál összeadni a költségeket – írta Andrea. – Azonban szeretem az ötletelést, mi legyen, ami fiús, ami akkora, hogy belefér a kis zsákocskába, és nem édesség.

Nyilván többe kerül, mint egy kész naptár, de talán az élmény így többet ér. Az, hogy minden nap más kincset talál. Ez nekem is kihívás, kitalálni, hogyan tegyem ki, hogy ne vegye észre, vagy este én se aludjak be vele, valamint, ha darabokban adott játék, ne találja ki, mi az, egy nap alatt.

Tavaly kapott egy markoló alakú, számozott, betűzött puzzle-t. Még 22-én se jött rá, mi lehet. Azonban ahogy nagyobb lesz, úgy tervezem inkább élményesre venni az adventi időszakot.”

Végül, meg kell említenünk: az is opció, ha úgy döntötek, nálatok az adventi várakozáshoz egyáltalán nem fog ajándékozás kapcsolódni. Tímeáéknál például így van: „Nem érzem úgy, hogy adventi naptár témában bármire is kondicionálnom kellene a gyerekemet. Amióta letöltöttem a montessori lineáris naptárt, azon keresztül nézi, mikor lesz karácsony és nagyon várja. Mindig pöttyöt teszünk arra a napra, ahol éppen járunk. Ennyi pont elég szerintem.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top