nlc.hu
Trend
Fehér sportcipő tisztítása

Kipróbáltuk: így lesz újra valóban hófehér a sportcipőd

A fehér tornacipő már annyira alapdarab mindenki ruhatárában, hogy nem vitás, szinte mindannyian megküzdöttünk már a „hogyan-tisztítsam-ki-rendesen” problémájával. Személy szerint a mosógépre esküszöm, csakhogy nem mindig ilyen egyszerű a helyzet.

A vászonból készült tornacipők jól bírják a gépi mosást, a kényesebb anyagú, esetleg bőr (jellegű) fehér sneaker viszont már nincs jó barátságban vele, arról nem is beszélve, hogy a centrifuga a talprészen tud igencsak kellemetlen meglepetéseket okozni. Ráadásul könnyen meglehet, hogy nincsen időnk kivárni a másnapot, amíg megszárad a holmink, hanem gyorsabb beavatkozásra van szükségünk. Praktikák tucatjait lehet fellelni a neten arról, hogy miként tudjuk vakítóan fehérré varázsolni a cipőt, különös tekintettel a talprész peremére, ami akár már néhány hordás után is fakóvá, szürkévé válik. Pláne, ha nem egy közelmúltban vásárolt darabról van szó. Próbálkoztam már több módszerrel is, volt, ami bevált és volt olyan is, ami szinte semmilyen eredményt nem hozott. Fogtam hát egy fél éve beszerzett sneakert, valamint néhány post-it darabot, továbbá ecetet, szódabikarbónát, szappant, borotvahabot, fogkrémet, citromot, vizet és használt fogkefét. A cetlikkel felosztottam, hogy melyik talprészt mivel fogom kezelésbe venni, majd nekiláttam a kísérletnek. Meglepett az eredmény. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

A szerző fotója

A szerző fotója

Szappan

Egyszerű szappannal kezdtem. A benedvesített fogkefével jó alaposan átdörzsöltem a szappant, majd egy kicsit még jobban bevizezve belekezdtem a súrolásba. Nemcsak látványos volt az eredmény, hanem kifejezetten gyors is. Külön élvezetes volt, hogy lényegében elég volt egy nedves papírtörlővel felitatni és áttörölni a végén, nem tűnt szükségesnek semmilyen extra öblögetés és szárítgatás. Az egyenetlen felületet is szépen megtisztította, jól látható, hogy hol kezdődött és hol ért véget a művelet a talp peremének kijelölt részénél.

A szerző fotója

A szerző fotója

Ecet

Nem tudom, ki hogy van vele, de akármilyen csodaszer és akármennyire finom is az ecet például uborkasalátában, tömény formájában szerintem orrfacsaró az illata. Ráadásul tekintve, hogy folyékony, nem volt vele könnyű bánni. Úsztam ugyanis részben magában az ecetben, részben pedig az ecetszagban. Ehhez képest valamit tisztított ugyan, de nem okozott túl átütő élményt. A szappanhoz képest meglepően gyengébben teljesített, egyértelműen látszik a két terület közötti különbség.

A szerző fotója

A szerző fotója

Citrom

Ne szépítsük, a citrom annyit ért a cipőn, mint halottnak a csók. Meg sem mozdult a gumin a szürkeség, sokkal jobban jártam volna, ha készítek egy limonádét inkább abból, amit a dörzsöléshez elpazaroltam. Ha ugyanis elkortyolom a limonádét a naplementében, közben pedig egyszerűen csak tudomásul veszem, hogy bizony, a cipőm kissé piszkos, akkor legalább nem kell még a recék között ragadt rostokat is kipiszkálnom végül. A műveletet ugyanis a neten javasolt módon végeztem el: a félbevágott citrommal bedörzsöltem a felületet alaposan, majd ezt követően kezdtem el használni rajta az enyhén benedvesített fogkefét.

Fogkrém

Mielőtt belevágnál te is a próbálkozásba, győződj meg róla, hogy nem kék színű a fogkrém, melyet használsz. Ha ugyanis ezt kened a fehér cipődre, akkor már nem csak a szürkeséggel akad majd gondod… Ezüst tárgyak (sőt, tapasztalatom szerint a bizsuk) megtisztítására kiváló dolog a fogkrém, a mostani kísérlet alapján pedig a fehér cipőre is klassz. A gond vele mindössze annyi, hogy egy tubus ára már egyre borsosabb, így kissé pazarlásnak éreztem ezt a megoldást, maga a paszta pedig ügyesen bemászik minden résbe, ahonnan aztán igen nehéz kiimádkozni.

A szerző fotója

A szerző fotója

Borotvahab

Ezt viszonylag frissen olvastam, így aztán erre volt a leginkább kíváncsi. Könnyű vele bánni, jó az állaga. Ha tényleg használ, akkor azért az nem rossz hír, ugye? Csak hát sajnos nem, nem használ. Valószínűleg az a néhány molekula, ami piszokként távozott a cipőről, csupán a fogkefének és a nedvességnek volt köszönhető.

A szerző fotója

A szerző fotója

Szódabikarbóna

Itt viszont kérdés sem volt bennem, hogy látványos eredményt fogok tapasztalni. Elvégre a szódabikarbóna annyi mindenre jó, felsorolni is fárasztó, nyilvánvalóan itt is remekelni fog – gondoltam én. Kevés vízzel sűrű pasztát kevertem belőle, boldogan átsúroltam vele a cipőt, majd (mivel nem hittem a szememnek) újra súroltam és dörzsöltem egy kört. De mintha meg sem moccant volna kosz és elszíneződés.

A legjobb hatást tehát a fogkrém és a szappan érte el, legendák ide, remények oda. Jó hír viszont, hogy szappan minden háztartásban van, a tisztításhoz szükséges mennyiség mondhatjuk, hogy filléres, kellemes az illata, és rendkívül könnyű vele bánni. Ha tehát ráférne némi tisztogatás és fehérítés a cipődre vagy talpának peremére, akkor szappanra fel, és már kész is felújított lábbeli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top