nlc.hu
Trend

Jackie Kennedy menyasszonyi ruhája

Az esküvő előtt ment tönkre Jackie Kennedy menyasszonyi ruhája

A ruha tervezője erején felül hozott áldozatot annak érdekében, hogy megmentse az esküvőt. Hozzátennénk, azért jó reklám volt neki egy Kennedy-Bouvier lagzi.

John F. Kennedy szenátor és arája, Jacqueline Lee Bouvier 1953. szeptember 12-én fogadtak örök hűséget egymásnak a newporti St. Mary’s templomban. Az esküvő az év egyik legjelentősebb társadalmi eseményének számított, melyen mintegy 700 vendég vett részt. 

A menyasszonyi ruha, valamint a 15 koszorúslány és az örömanya öltözékének megtervezésével az elit körökben akkoriban népszerű afrikai-amerikai tervezőt, Ann Lowe-ot kérték fel. Jackie édesanyja, Janet és John F. Kennedy apja, Joseph is meg akarta mondani, hogy milyen ruhát viseljen a menyasszony a nagy napon. Janet azt akarta, hogy a lányának egy nagy, elegáns, mesébe illő ruhát tervezzenek, míg Joseph elsősorban azt tartotta szem előtt, hogy a házasságkötés milyen hatással lesz fia politikai karrierjére, éppen ezért ragaszkodott ahhoz hogy leendő menye amerikai tervező ruháját viselje. Maga Jackie valami egyszerűt szeretett volna, lehetőleg egy francia tervezőtől, ám neki volt a legkevesebb beleszólása.

John F. Kennedy és Jackie Kennedy az esküvőjük napján

John F. Kennedy és Jackie Kennedy az esküvőjük napján (Fotó: Getty Images)

Lowe és csapata hónapokig dolgozott a ruhák megtervezésén és elkészítésén, ami jókora kihívás volt, hiszen csak Jackie ruhájához már önmagában közel 50 méter selyemtaftot használtak fel és 250 órán át varrták. 10 nappal a ceremónia előtt azonban katasztrófa történt: a tervező műhelyében eldurrant egy vízcső, elárasztotta a helyiséget és tönkretette a menyasszonyi ruhát, illetve a koszorúslányruhák többségét. 

Jackie-nek egy szót se!

Anélkül, hogy egy szót is szóltak volna minderről a menyasszonynak, Lowe és csapata éjjel-nappal fáradhatatlanul dolgozott a ruhák újraalkotásán. A tervező saját zsebéből fizette a károk kijavítását és a ruhák újrakészítését, így összességében körülbelül 2200 dollárt (mai értékén számolva mintegy 21 000 dollárt) veszített a munkadíjából. Végül tökéletes állapotban és időben le tudta szállítani az öltözékeket.

Jackie Kennedy menyasszonyi ruhában (Fotó: Bachrach/Getty Images)

Jackie Kennedy menyasszonyi ruhában (Fotó: Bachrach/Getty Images)

A ruhát mindenki csodálta, Jackie azonban nem volt elégedett vele. Utóbb, amikor egy újságíró megkérdezte tőle, hogy ki tervezte a ruhát, még Lowe nevét sem volt hajlandó kimondani, csupán annyit válaszolt: „egy színes varrónő”.

A megbántott Lowe hosszú ideig senkinek sem beszélt a Kennedy-esküvő miatt hozott áldozatairól. Évekkel később aztán végre eljutott a hír Jackie-hez, és enyhült a kettőjük közötti feszültség.

Ann Lowe

Ann Lowe (Fotó: Wikimedia Commons)

Bár továbbra is tehetős ügyfélkörnek dolgozott, mégis kevesebb pénzt kért a ruháiért, mint amennyit azok értek. Miután kifizette az alkalmazottait, nyereséget már nem tudott termelni. 1962-ben elvesztette New York-i szalonját és pár hónapra rá csődöt kellett jelentenie. Egy névtelen adományozó azonban ekkor közbelépett és kifizette az adósságait. Bár sosem derült ki a jótevő személye, ám sokan úgy vélik, hogy Jackie Kennedy volt az. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top