nlc.hu
Trend

Űrhajósok Prada-űrruhában

A Prada tervezi az űrruhákat a NASA holdmissziójához

Trendiség helyett inkább a jó hőszigetelésre fókuszálnak.
gravitáció

Stílusos űrruhában repülhetnek a NASA 2025-ös holdmissziójának asztronautái, ugyanis a Prada is részt vesz a gardróbjuk tervezésében – tette közzé az MTI. Az űrruhák tervezésében és kivitelezésében az olasz divatház mellett az Axiom Space magánvállalkozás is segít.

Jeffrey Hoffman professzor szerint – aki már a NASA öt küldetésében vett részt, és négyszer tett űrsétát – a Pradának komoly tapasztalata van a különböző kompozit anyagok felhasználásában, és fontos technikai újításokkal is előállhatnak az új űrruhák elkészítésénél. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy nem érdemes arra gondolni, hogy az űrhajósokat majd trendi ruhába öltöztetik, ugyanis a jó hőszigetelő környezet megteremtése a legfontosabb. „Az űrruha tényleg olyan, mint egy miniatűr űrhajó. Biztosítania kell a nyomást, az oxigénellátást, és megfelelő hőmérsékletet kell tartania – sorolta a követelményeket.

Az Axiom idén már bemutatott egy űrruhát, amit az Artemis 3 küldetés űrhajósai viselnek majd. Az 55 kilós ruha állítólag kényelmesebb viselet lesz a női asztronauták számára.

Az Axiom és a Prada azt ígérte, hogy az új űrruhák innovatív technológiával és tervezéssel készülnek, és a korábbiaknál alkalmasabbak lesznek a holdfelszín kutatására.

Az Artemis 3 az első űrmisszió 1972 óta, amelynek űrhajósai a Holdon landolnak. A legénységhez tartozik Christina Koch is, az első női űrhajós, aki a Holdra léphet.

Három évvel ezelőtt amúgy a Marvel-filmek jelmeztervezőjét kérte fel a NASA, hogy űrruhákat tervezzen nekik. A tervek akkor el is készültek és sikert arattak: Douglas Hurley és Robert Behnken űrhajósok tényleg úgy néztek ki, mintha filmes szuperhősök lennének.

Kiemelt fotó forrása: imdb, részlet a Gravitáció c. filmből

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top