nlc.hu
Trend

Jane Dipika Garrett a Miss Universe döntőjén

Plus size lány, transznemű nők és anyák írtak történelmet a Miss Universe világversenyen

A Miss Universe idei világversenyén olyan nők is indulhattak, akiket korábban a megmérettetés közelébe sem engedtek volna.

A nicaraguai Sheynnis Palacios győzelmével zárult szombaton az idei Miss Universe világverseny. A legszebbnek ítélt 20 induló közé bekerült a nepáli Jane Dipika Garrett is, aki ezzel történelmet írt. A szépségverseny 72 éves történetében ugyanis még soha nem fordult elő, hogy plus size lány indulhatott volna a megmérettetésen. 

Jane Dipika Garrett

Jane Dipika Garrett a fürdőruhás fordulóban (Fotó: Marvin RECINOS / AFP)

A 23 éves, 80 kilós Jane Dipika Garrett nepáli nemzetiségű, de amerikai állampolgársága is van. Szakmája ápolónő, emellett pozitívtestkép-aktivistaként is tevékenykedik. Nyíltan beszélt arról, hogy policisztás petefészek szindrómával küzd, ami miatt korábban depresszióban szenvedett. Küldetésének tartja, hogy felhívja a figyelmet a hormonális egyensúlyhiányokra, illetve ezek a mentális egészségre gyakorolt ​​lehetséges hatásaira.

Először került plus size lány a döntőbe

Először került plus size lány a döntőbe (Fotó: Marvin RECINOS / AFP)

„Telt nőként, aki nem felel meg bizonyos szépséggel kapcsolatos normáknak, azért vagyok itt, hogy olyan nőket képviseljek, akik gömbölyűek, súlygyarapodással, hormonális problémákkal küszködnek” – nyilatkozta korábban. 

Rikkie Kolle és Marina Machete

Rikkie Kolle és Marina Machete (Fotók: AFP)

Nem ő volt azonban idén az egyetlen első a verseny történetében. A holland Rikkie Kolle és a portugál Marina Machete voltak ugyanis első transznemű nők, akik részt vehettek a Miss Universe-en. A portugál versenyző szintén bekerült a top 20-ba.

Camila Avella és Michelle Cohn

Camila Avella és Michelle Cohn (Fotók: AFP/Getty Images)

Házas, gyermekes nők pedig szintén idén indulhattak először, őket a kolumbiai Camila Avella és a gutemalai Michelle Cohn képviselte. Előbbit az 5 legszebb versenyző közé is beválasztották.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top