nlc.hu
Trend

A ritka hajmosás veszélyei

Veszélyes lehet, ha ilyen ritkán mosol hajat

Nem csak ápolatlan külsőt kölcsönöz, de akár meg is betegíthet, ha követed az új TikTok-trendet, mely a hajmosások számának minimalizálását népszerűsíti.

Közel 168 millió megtekintésnél jár a TikTokon a #hairtraining hashtag. Az irányzat a hajmosások számának minimálisra, nagyjából havi egy alkalomra csökkentését népszerűsíti, elkötelezett hívei szerint ugyanis a fejbőr és haj ilyen módon való „tréningezése” szebbé és egészségesebbé teszi a hajkoronát. A trend egyik fő zászlóvivője a cherries_87 felhasználónéven posztoló, a 925 ezres követőtáborral rendelkező Tink. A brit családanya ebben az évben eddig mindössze 10 alkalommal mosott hajat, utoljára november 5-én. 

Az irányzat a kommentelők körében is meglehetősen megosztó, a szakemberek pedig a legkevésbé sincsenek elragadtatva tőle. Szerintük ugyanis az ilyen ritka hajmosás nem csupán hogy nem teszi egészségesebbé a hajat és a fejbőrt, de akár hajhulláshoz és bőrbetegségek kialakulásához is vezethet.  

„A hajtréning mögött az az elgondolás, hogy a hajat, sőt, a fejbőrt is edzeni kell úgy, hogy csak ritkán mossuk meg – magyarázta Sam Carpenter, az EIDEAL hajápoló márka oktatója a Healthline riportjában. – Ez abból a meggyőződésből fakad, hogy a vegyszerek, például a szulfátok, amelyek számos hajápoló termékben jelen vannak, kiszárítják a hajszálakat, ami a természetes olajok túltermelését okozza, és a haj, valamint a fejbőr az edzés által visszanyeri természetes, egészséges állapotát.”  

Zsíros haj

Fotó: Getty Images

Ha azonban nem mosod rendszeresen a hajad, Carpenter szerint a zsír, a szennyeződések és a hajformázó termékek felhalmozódása hámlást, viszketést, irritációt és gyulladást válthat ki, ami viszont hajhullást okozhat. A kutatások ezt alátámasztják, egy 2021-ben közzétett tanulmány szerint a ritka hajmosás összefüggésben áll a hajhullás fokozott kockázatával.

A módszer mindemellett a fejbőrnek is árthat. 

„A rendszeres hajmosás elhagyásával az a legnagyobb problémám, hogy fennáll a seborrheás dermatitis kialakulásának kockázata, ami egy gyakori bőrbetegség, mely elsősorban a fejbőrt érinti, és vörös, viszkető, gyulladt bőr jellemzi” – fejtette ki dr. Fariha Anwar, az Euromed Clinic Dubai orvosa, szintén az egészségügyi portálnak nyilatkozva.

Anwar emellett arra is figyelmeztetett, hogy ha nem mosol rendszeresen a hajat, a felesleges faggyú felhalmozódhat a fejbőrön, ami olyan környezetet teremhet, ahol aztán élesztőgombák szaporodhatnak fel.

Hogy milyen gyakorisággal kell hajat mosni ahhoz, hogy a tincseink és a fejbőrünk és egészséges legyen, arról megoszlanak a vélemények, azonban a havi egy alkalom semmiképpen sem elegendő. Az ideális gyakoriság egyénenként eltérő lehet, függ az életkortól, a hajminőségtől, az étrendtől, az életmódtól, a káros szenvedélyektől és még a környezettől is, amiben élünk. A szakemberek többsége általánosságban a heti egy vagy kettő, de maximum három hajmosást ajánlja, a napi rendszerességűt azonban nem. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top