nlc.hu
Trend

Kate Moss 50 éves

50 éves Kate Moss, az anti-szupermodell, aki örökre megváltoztatta a divattörténelmet

Kate Moss most tölti be az 50. életévét, melyből közel 35-öt a divatvilág élvonalában töltött. Születésnapja alkalmából felidézzük lenyűgöző pályafutása legemlékezetesebb momentumait.

1988-ban az akkor 14 éves, croydoni Katherine Ann Moss édesapjával tartott hazafelé bahamai nyaralásukról, amikor a Storm modellügynökség alapítója, Sarah Doukas megpillanotta őt a New York-i JFK repülőtéren. Két évvel később Corinne Day brit fotós készített róla fotósorozatot a The Face magazin számára. „Csak egy beképzelt kölyök volt Croydonból. Nem olyan volt, mint egy modell, de tudtam, hogy híres lesz” – idézte fel a fotóművész.

A 16 éves Kate Moss

A 16 éves Kate Moss a The Face címlapján 1990-ben (Fotó: The Face)

A divatvilág ennek a címlapnak köszönhetően figyelt fel a szeplős tinilányra, aki természetes, üde megjelenésével, fiús alkatával, alacsony termetével ellentéte volt a korszak valószínűtlenül szoborszerű, glamúrosan nőies szupermodelljeinek, éppen ezért kezdték már akkoriban anti-szupermodellként emlegetni. A címlapfotóval beindult a karrierje, feltűnése pedig a modelliparban is új trendeket indított el. 

Kate Moss és Mark Wahlberg a Calvin Klain 1992-es kampányában

Kate Moss és Mark Wahlberg a Calvin Klein 1992-es kampányában (Fotó: Calvin Klein)

1992-ban az akkoriban szupersztárnak számító Marky Markkal (azaz Mark Wahlberggel) közösen szerepelt a Calvin Klein reklámkampányában. Bár ez a munka újabb jelentős mérföldkő volt a karrierjében, egy 2012-es interjújában arról beszélt, a fotózás a legkevésbé sem kellemes emlék a számára: „Nagyon macsó volt, minden róla szólt. Hatalmas díszkísérete volt – és én csak egy aprócska modell voltam… Egészen fiatal és ártatlan és Calvin imádta ezt. (…) Azt hiszem, rájátszottak a sebezhetőségemre… Nagyon nem éreztem jól magam a fotózás előtt. Egy-két hétig fel sem keltem az ágyból – erős szorongásom volt.”

Dolce & Gabbana

A Dolce & Gabbana 1993-as tavaszi-nyári kollekciójának divatbemutatóján (Fotó: Art Streiber/WWD/Penske Media via Getty Images)

Kifutói debütálására 1992 őszén, a Dolce & Gabbana 1993-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján került sor, ahol egy brokát nadrágkosztümöt viselt, széles karimájú kalappal és platformtalpú szandállal.  

Kate Moss a Vogue címlapján

Az első Vogue címlap (Fotó: Vogue)

Mindössze 19 éves volt, amikor a brit Vogue először tette címlapra. Az 1993-as márciusi számhoz a képeket ugyanaz a Corinne Day készítette róla, aki három évvel korábban az első, áttörést hozó címlapfotóját. Day, a modellből lett fotós lecsupaszított esztétikája újdonságnak számított a divatfotózásban. A Vogue presztízse nem hatotta meg, saját szabályai szerint készítette a fényképeket. A koncepció pedig nagyon is bevált. Kate Moss a „tipikus londoni lány”, aki egyébként a legkevésbé sem volt tipikus, a Cool Britannia –  az Egyesült Királyság kultúrája iránti fokozott büszkeség időszakának – egyik arca lett. 

Az Under-exposure fotósorozat egyik képe

Az Under-exposure fotósorozat egyik képe (Fotó: Vogue/Corinne Day)

Még ugyanebben az évben, szintén a brit Vogue magazin júniusi számában jelent meg az Under-exposure című fotósorozat, melyet ugyancsak Corinne Day jegyez. A képeken a modell fehérneműben, puritán díszletek között pózolt. Az alkotás a korszak egyik legvitatottabb fotósorozata lett: a fotóst és a lapot pedofíliával és a kóros soványság népszerűsítésével vádolták meg. Kate Moss pedig ezzel a megjelenésével vált a nyolcvanas években – a tragikus sorsú Gia Carangi által – indult, de különösen a kilencvenes évek ezen időszakában felkapottá vált heroin sikk megszemélyesítőjévé, mely a beteges külsőt és a nihilizmust állította esztétikája középpontjába. 

Kate Moss a Calvin Klein Obsession kampányában

A Calvin Klein Obsession kampányában 1993-ban (Fotó: Calvin Klein)

Szintén a heroin sikk jegyében készült a Calvin Klein 1993-as Obsession illatának kampánya… Melynek arca ki is lehetett volna más, mint Kate Moss?! Persze ismét csak félmeztelenül.

Kate Moss az Elite modellügynökség 1993-as partiján (Fotó: Dave Benett/Getty Images)

Kate Moss az Elite modellügynökség 1993-as partiján (Fotó: Dave Benett/Getty Images)

Az Elite modellügynökség 1993-as partiján Moss egy áttetsző, spagettipántos ruhában jelent meg, mely azonnal bevonult a pucérruhák történelmébe

Megnézem
Összes kép (12)

Bár nem egészen 170 centiméteres testmagasságával kifejezetten alacsonynak számított a kifutói modellek között, azonban a kilencvenes évek közepétől kezdve karaktere oly mértékben megkerülhetetlenné vált az iparban, hogy divatbemutatóin is szerepeltette számos vezető divatház. Az aktív kifutói modellkedéstől a kétezres évek elején vonult vissza, mielőtt 2002-ben életet adott Jefferson Hack magazinszerkesztőtől született lányának, Lila Grace-nek.

A 2005-ös Glastonbury Fesztiválon

A 2005-ös Glastonbury fesztiválon (Fotó: MJ Kim/Getty Images)

Moss a kétezres évek közepén kevésbé a munkáival, sokkal inkább vad, partizós életmódjával került újra reflektorfénybe, melyet akkori párja, a Babyshambles frontembere, Pete Doherty oldalán folytatott. Ebben az időszakban készültek róla az ikonikus fotók a Glastonbury fesztiválon, melyen mellényt, sortot és – sáros – gumicsizmát viselt. Az outfit Glastonbury sikk néven írta be magát a divat történelmébe. 2005 őszén aztán a brit Daily Mirror magazin címlapon hozta a lesifotót, mely Mosst kokainfogyasztás közben ábrázolta. A botrány nyomán számos márka és divatház megszakította együttműködését a szupermodellel, már meglévő szerződéseit felmondták vagy nem újították meg.

Kate Moss hologram formájában a kifutón

Kate Moss hologram formájában a kifutón, Alexander McQueen 2006-os őszi-téli kollekciójában bemutatóján (Fotó: Fairchild Archive/Penske Media via Getty Images)

2006-ban a divat világából hónapok óta száműzött Moss régi barátja, a tervezőzseni Alexander McQueen őszi-téli kollekciójának bemutatóján jelent meg újra a kifutón. Igaz, ekkor még nem a maga hús-vér valójában, hanem hologram formájában. A fodros ruhát viselő szupermodell extravagáns jelenésként lebegett végig a kifutón. 

Kate Moss a Topshop divatbemutatóján, 2006 szeptemberében (Fotó: Dave Benett/Getty Images)

Kate Moss a Topshop divatbemutatóján, 2006 szeptemberében (Fotó: Dave Benett/Getty Images)

Egy évvel a drogbotránya után aztán sikerült visszatérnie a divatvilág élvonalába: a 2006-os őszi-téli szezonra 18 szerződést írt alá, többek között olyan márkákkal, mint az Agent Provocateur, a Calvin Klein vagy a Burberry, de saját kollekciót is tervezett Katy Englanddel együttműködésben a Topshop számára, valamint piacra dobra a nevét viselő illat- és testápoló termékcsaládot. Hatalmas felzúdulást keltett azonban, amikor 2006 novemberében a brit „divat Oscaron”, vagyis a British Fashion Awardson az év modellje díjjal ismerték el.

Marc Quinn: Siren

Marc Quinn: Szirén (Fotó: Wikimedia Commons)

2006-ban Marc Quinn brit szobrász elkészítette Szfinx című alkotását. Az életnagyságú, fehérre festett, öntött bronzszobor Kate Mosst ábrázolta, bonyolult jógapozícióba csavarodva. A szoborhoz Moss személyesen állt modellt, igaz, nem ebben a testhelyzetben. A művész saját bevallása szerint önmagunk tükrét, korunk kicsavart Vénuszát akarta ábrázolni. Két évvel később a British Museum megbízta Quinnt, hogy készítse el a szobrot aranyból is. Az 50 kiló 18 karátos aranyból készült művet a Szfinxről mintázta, és a Szirén címet adta neki. 

Kate Moss a Louis Vuitton 2011-12-es őszi-téli kollekciójának bemutatóján

A Louis Vuitton 2011-12-es őszi-téli kollekciójának bemutatóján (Fotó: Antonio de Moraes Barros Filho/WireImage)

Bár a kifutói modellkedéstől Moss már kétezres évek elején visszavonult, alkalmanként mégis megjelenik egy-egy divatshow-n. És ha megteszi, arról is gondoskodik, hogy a szereplése emlékezetes legyen. A Louis Vuitton 2011-12-es kollekciójának bemutatóján például lazán, égő cigarettával a kezében vonult végig a kifutón. Mindezzel nem csupán a törvényben akkor már előírt, beltéri dohányzási tilalmat szegte meg, de az egészet ráadásul a Nemzeti Dohányzásmentes Napon csinálta.

A londoni olimpia záróünnepségén

A londoni olimpia záróünnepségén (Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images)

A londoni olimpia záróünnepségének a brit divatot ünneplő blokkjában kilenc ikonikus topmodell mutatta be a legnagyobb brit tervezők alkotásait, így Naomi Campbell, Karen Elson, Stella Tennant , Lily Cole, Jourdan Dunn, Georgia May Jagger, Lily Donaldson, David Gandy és persze Kate Moss, aki Sarah Burton az Alexander McQueen divatház számára készült arany estélyijét viselte. 

A Playboy címlapján (Forrás: Profimedia)

A Playboy címlapján (Forrás: Profimedia)

Pályafutása során több száz magazincímlapon pózolt, egyebek között olyan lapokén, mint a Vogue – és annak különféle nemzetközi kiadásai –, a Harper’s Bazaar, a Vanity Fair, vagy W. Kuriózumnak számított azonban, amikor elvállalta a Playboy felkérését, hogy legyen a magazin 60. évfordulójára megjelenő, 2014-es január-februári szám címlaplánya. Az akkor 40 éves Moss a fotókon a  klasszikus nyuszijelmezben pózolt. Hibátlan formában. 

Kate Moss

Kate Moss a Bottega Veneta 2023 tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján, a milánói divathéten (Fotó: Estrop/Getty Images)

Legutóbb, bár feltételezhetően nem utoljára, 2022 őszén, a milánói divathéten, a Bottega Veneta 2023-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján láthattuk a kifutón, egy ’90-es évek stílusát idéző, grunge ihletésű szettben. 

Nem töltöm be az 50-et. Nem, nem gondolok rá. Nem érzem magam 50-nek

 – fogalmazott Kate Moss tavaly ősszel a The Timesnak adott interjújában. A tagadás dacára azonban az ikonikus szupermodell holnap – „papíron” legalábbis – elkerülhetetlenül belép az ötödik X-be. És biztosak lehetünk abban, hogy továbbra is alakítója lesz a divat történelmének.  

A cikk elkészítéséhez használt források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top