nlc.hu
Trend

Rúdtánc 70 felett

70 felett kattant rá a rúdtáncra a nagyi

Régóta szerepel a bakancslistáján a rúdtánc, végül 72 évesen vágott bele. És milyen jól tette!
Rúdtánc

Az akkor 72 éves özvegyasszony, Starr Stauffer Wise 2021-ben két macskával, magányosan élt Colorado Spings-i otthonában. Egy városi lapban ekkoriban olvasott Diane Martinról, egy helyi lelkésznőről, aki 50 évesen kezdett rúdtáncolni és oktatja is a sportot.   

„Amikor elolvastam a cikket, rendkívül izgatott lettem. Eszembe jutott egy régi álmom, a rúdtánc, amely évek óta a bakancslistámon volt, de valahogy a háttérbe szorult” – mesélte.

Starr, akinek férje 18 éve halt meg, egészségügyi problémákkal küszködött, többek között ízületi problémákkal és csontritkulással. Ezenfelül a bal sípcsontjában két lemez és kilenc csavar maradványai is megtalálhatók, egy 16 évvel korábbi baleset következményeképp. Mindezek miatt ugyan kissé kételkedett abban, hogy egyáltalán belevághat-e a rúdtáncba ő is, azonban úgy érezte, nincs veszítenivalója, ezért küldött egy üzenetet a cikkben szereplő Diane Martin rúdtáncstúdiójának és megkérdezte, van-e korhatár.

„Örömömre azt válaszolták, hogy nincs. Azonnal bejelentkeztem egy próbaórára azon a héten. Fogalmam sem volt, hogy az én koromban és a kórtörténetemmel képes leszek-e rá, de nem csak, hogy sikerült, de teljesen rákattantam. Nem tudtam betelni vele, ezért egy egész óracsomagra beiratkoztam.”

A heti három rúdtáncóra nem csupán fizikailag változtatta meg a testét, de mentális és érzelmi előnyökkel is járt. A ma már 75 éves asszonynak gyakorlatilag élete lett a rúdtánc, már a saját nappalijában is felállított egy rudat, hogy otthon is tudjon gyakorolni. 

„Rengeteg támogatást kapok a rúdtáncos közösségtől, és szívesen tanulok új trükköket. Amikor trükköket sajátítasz el, az elméddel teljesen arra koncentrálsz, amit épp csinálsz, így az agyadban zajló rossz gondolatokat ki kell zárnod.”

Saját bevallása szerint egyes figurákat rendkívül könnyen elsajátít, szinte természetesen jönnek, azonban olyan gyakorlatok is vannak, melyekkel meg kell küzdenie. Szereti azonban feszegetni a határait. Ami a fizikai egészségét illeti, Starr olyan izmos, amilyen fiatalabb korában sem volt. A csontritkulása javult, a csontsűrűsége nőtt.

A családja és a barátai vegyesen fogadták a hobbiját, olyannyira, hogy akadtak, akik teljesen elfordultak tőle és megszakították vele a kapcsolatot. Mások, például a két mostohaunokája viszont nagyon is támogatja őt és még a fellépéseire is szívesen elmennek. 

A közösségi médiában idegenektől is többségében pozitív visszajelzéseket kap, a negatív kritikákkal pedig nem foglalkozik. 

„Azt tanácsolom mindenkinek, aki tétovázik, hogy kipróbáljon valami újabb, különösen idősebb korban, hogy tegye meg. Lehet, hogy ez nem rúdtánc, de ne halogasd, ha mindig is ki akartál próbálni valamit!”

via 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top