nlc.hu
Trend

Kincsvadászat a ruhaboltban: a leárazás utolsó napjai

Kincsvadászat a ruhaboltban: megnéztük, mit kapni a leárazás utolsó napjain

Lepörögnek lassan a téli akciók, egy kincsvadászszűzzel pedig megnéztük, mik találhatóak az üzletekben így az utolsó órákban.

Ahogyan közeledik a február, a finiséhez közeledik a téli leárazás, hogy helyet adjon majd a szezonközi akcióknak. Ezekre saját tapasztalataink szerint egyre kevesebbet kell várni, szinte mindig vannak olyan termékek a fast fashion márkáknál, amelyeket kedvezményes áron lehet megvásárolni. Persze semmi sem hasonlítható ahhoz a kincsvadászathoz, amikbe a nagy szezonvégi leárazások végén tudjuk belevetni magunkat.

Tudatos vásárlás

Itt szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a kincsvadászat nem jelenti azt, hogy mindent megveszünk, ami nagyon jó áron van, akár hordani fogjuk, akár nem, tudatos vásárlóként érdemes kihasználni ezt az időszakot is, vagyis érdemes olyan holmikat beszerezni, amelyek minőségi, lehetőleg természetes anyagból készültek, és úgy ítéljük meg, hogy akár több éven keresztül is bírják majd a gyűrődést, és biztos, hogy nem a szekrény aljában porosodnak majd.

És még egy jó tanács: ilyenkor jól be lehet vásárolni előre a következő szezonra is, bár a trendek változnak, vannak olyan holmik, amik azért egy év alatt sem mennek ki a divatból, vagyis fogalmazzunk úgy, senkinek, még a nagyon trendérzékeny embereknek sem bántja a szemét, ha meglátnak benne. Nem mintha ennek feltétlenül szempontnak kellene lenni.

A siker nem garantált, lehet, hogy vannak olyan darabok, amiket még ilyenkor sem áraznak le igazán, vagy addigra már elkapkodják, amit kinéztünk, így már nem lesz a mi méretünkben, és a hozzánk közel lévő üzletekben sem lehet kapni, hanem el kell menni oda, ahol tudjuk, hogy a legjobb kínálat van az adott márka kollekcióiból.

De így is lehet szerencsénk, saját tapasztalatok szerint előfordult, hogy egy magas gyapjútartalmú kabátot sikerült megcsípni utolsó pillanatban úgy, hogy az eredeti ára 45 995 forint volt, hogy de az utolsó hajrában már 7995 forintért kínálták, vagy pont egy olyan vastag pamutnadrág jött szembe, amihez hasonlót már évek óta kerestünk.

Kép egy plázában a leárazás idején

Fotó: nlc.hu

A kincsvadászatszűz

Nem mondjuk, hogy mindehhez nem kell egy kis gyakorlat, de kíváncsiak voltunk arra, hogyan boldogul az, aki eddig ettől távol maradt. És most át is adnánk a szót a kolléganőnek, aki most vett részt az első kincsvadászatán:

„Előrebocsátom, hogy kifejezetten rühellem a tömegjeleneteket a boltban, és hamar elfáradok, telítődnek az érzékszerveim a sok ruhától, színtől, anyagtól, ezért leginkább interneten vásárolok. Ha ez nem lenne elég, ráadásul még a turizásra (azt is inkább online) esküszöm, így aztán messze el szoktam kerülni a ruhaboltokat és leértékeléseket – ez utóbbit azért is, mert azzal a feltételezéssel éltem le eddig nagyjából 30 évet, hogy a leárazásra az extra kicsi és extra nagy méretek maradnak úgyis, én meg valahol a középmezőnyben vagyok a habtestemmel. Most azonban elvesztettem a leárazás-szüzességemet, amikor egy kollégámmal egy hétköznap délelőtt a nyakunkba vettük az Árkádot, hogy bejárjunk pár népszerű ruhaboltot és mazsolázzunk a leértékelt ruhák között. 

Természetesen nem éltem eddig sem teljesen barlangban, láttam már leárazást, sőt, volt rá példa, hogy vásároltam is leértékelt ruhát, de soha nem indultam neki a leértékelés miatt a boltoknak, hogy céltudatosan keresgéljek az akciós holmik között – egészen mostanáig. A céljaim között szerepelt az induláskor, hogy szövetkabátot találjak magamnak olcsón, illetve már készülve a jó időre reménykedtem egy lenge, bő szárú nadrágban is, hogy hátha töredék áron tudok venni, és tavasszal, nyáron abban parádézhatok, büszkén gondolva arra, milyen jól jártam a vásárlással. Az akciós, leértékelt holmik vásárlása ugyanis főleg ezért olyan vonzó a legtöbb ember számára, és köztük vagyok én is:

szeretünk jól járni, szeretjük azt érezni, hogy nem húztak le rólunk még több pénzt, szeretünk abban a hitben létezni, hogy néha nekünk is lehet szerencsénk.

Az első észrevételem a leértékelt kincsvadászat elején az volt, hogy feltűnően sok ember vásárolt a ruhaboltokban, ami munkaidőben, délelőtt kicsit értethetetlen. De nem az én dolgom, hogy az emberek mit, mikor dolgoznak, és végül is mi is boltozni mentünk, igaz, jelen esetben ez a munkához tartozott, hogy végignyálazzuk – nyugalom, csak képletesen – a leértékelt ruhákat. Vagy tele voltak hozzánk hasonló újságírókkal a boltok, vagy ez a sok ember mind délutáni műszakos, esetleg szabadságolások vannak, ki tudja. Annyira nem is fontos, csak egy meglepő felfedezés az én keveset látott szememnek.

Túllépve azon, hogy milyen tömeg turizott a boltokban, a következő meglepetést az árcédulák tartogatták. A leértékelés az én fejemben nagy összegű árcsökkenést jelentett eddig.

De rá kellett ébrednem, hogy már megint milyen naiv vagyok, és a leárazás a legtöbb boltban nem azt jelenti, hogy valóban sokkal olcsóbban jutunk a kifutó holmikhoz, hanem inkább csak arra szolgálnak az óriási százalékjelek a kirakatokban, hogy még több embert csábítsanak a boltba.

A 20 ezerről 17 ezerre leértékelés nekem nem nagy különbség, ennyi kedvezményért még egyáltalán nem érzem magamban azt a vágyat, hogy rohanjak a kasszához. Szerencsére azért akadt olyan bolt is, ahol komoly árengedményeket találtunk, mert amikor 9500-ról 2500 forintra árazzák le az adott ruhát, akkor már csettintek magamban, hogy ezt még meg is venném, mert nagyjából használt ruhás áron van. 

A céljaim közül végül csak egyet tudtam teljesíteni: egy lenge nadrág harmadáron lehetett az enyém a Zarában, ahol valóban nagy árkülönbség volt az eredeti árakhoz képest a leértékelt részlegen. A másik, szövetkabátra vonatkozó álmom beteljesületlen maradt, mert ami tetszett és jó is lett volna rám, az nem volt normálisan leárazva, csak jelképes, minimális összeget engedtek belőle, ami pedig jó volt árban, színben, fazonban, abból nem volt L-es méretben egy szál sem. Így ebben a kérdésben számomra maradt a turkálós választék, hogy egy menő szövetkabátom legyen tavaszra – ami az utóbbi évek időjárása alapján idén is egy darab napig tart majd, úgyhogy nem annyira tudnám kihasználni a most sikertelenül vadászott kabátot úgysem.

Tessék, csak tessék

Ha már végigjártuk a boltokat, természetesen le is fotóztunk pár darabot az akciós holmik közül, és az online kínálatból is szemezgettünk.

C&A

Sokan szeretik ezt a márkát, mert itt nagyon széles a méretskála, és az edzőcuccoktól kezdve a kényelmes fehérneműkön keresztül az elegánsabb, irodista darabokig minden megtalálható. Abban az üzletben, ahol mi voltunk, elég nagy volt a kínálat, rengeteg téli és átmeneti kabátot láttunk, de voltak kötött holmik és ruhák is szép számmal, bár ebből már sokszor hiányos volt a méretsor. 

Kabát 119,99 euró (kb. 46 ezer forint) (kb. 25 ezer forint) helyett 64,99 euróért
Megnézem
Összes kép (8)

H&M

Az üzletekben már csak pár sztendernyi ruhával lehet találkozni, így aki szereti a nagyobb választékot, annak érdemes a márka honlapján körülnézni, itt fel is tüntetik, hogy hány százalékkal árazták le az adott darabot, így könnyebb kiszúrni, hogy mi az, ami igazán jó vásár. Szerencsére online bőven találni olyan termékeket, amik természetes anyagból (is) készültek, és a prémiumként hirdetett kollekcióból is vannak akciós darabok. Vannak olyan holmik is persze, amiket érdemes felpróbálni, mi az egyik fekete zakónál csak a próba után jöttünk rá, hogy a válla olyan kialakítású, ami nem igazán a mi stílusunk. 

Kabát 19 995 helyett 12 9995 forintért.
Megnézem
Összes kép (8)

Reserved

Ez az a márka, ahol a webshopban és az üzletekben sok leárazott termék található, könnyen össze lehet állítani többféle stílusú, mindenféle alkalomra megfelelő szettet. Az árcédulákat azonban érdemes megnézni, a gyapjútartalmú, magasabb árú kabátokra például nincs feltétlenül olyan nagy kedvezmény, mint mondjuk az Inditexhez tartozó márkáknál, viszont jól bevásárolhatunk meleg sapkákból és sálakból, amikre biztosan szükségünk lesz még februárban, és következő télen is nagyon jó szolgálatot tesz majd.

Ruha 13 995 forint helyett 6995 forintért.
Megnézem
Összes kép (6)

Zara

Az online és a bolti kínálat is vészesen fogy, de még találni olyan üzleteket, ahol mind a férfi, mind a női, mind pedig a gyerekosztályon van miből válogatni, és itt bizony találkozni 80 százalék körüli leárazással is. Persze úgy tűnhet, hogy már csak azok a holmik maradtak meg, amik esetleg túl különlegesek vagy amiket biztosan csak egyszer venne fel az ember, érdemes azért böngészni, a kincsvadászat ennél a márkánál szokott a legizgalmasabb és néha a legeredményesebb lenni.

Blézer 25 995 forint helyett 3995 forintért
Megnézem
Összes kép (8)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top