nlc.hu
Trend

Női és férfi bőrápolás

Tényleg szükség van külön női és férfi bőrápoló termékekre?

Valóban teljesen eltérő bőrápolási termékekre van szükségük a nőknek és a férfiaknak, vagy csupán a kozmetikai ipar akarja ezt elhitetni velünk?

A bőrápoló, tisztálkodó termékeket már régóta külön női és férfi kategóriákba sorolja a kozmetikai ipar, ugyanakkor manapság egyre divatosabbnak számítanak azok a termékek is, melyeket nem az egyik vagy a másik nemnek szánnak, hanem bárki használhatja azokat. 

„A bőrápolás eleve nemsemleges. Mindannyiunknak vannak különböző bőrproblémái, de ezeket nem kizárólag a biológiai nem vagy a nemi identitás határozza meg” – nyilatkozta Jordan Samuel Pacitti, az egyik ilyen, nemsemleges kozmetikumokat kínáló márka, a Jordan Samuel Skin alapítója a HuffPost riportjában. 

De vajon mi az igazság? Valóban csak marketingfogás lenne a kozmetikumokat nemek szerint besorolni, vagy valóban más típusú és összetételű termékekre van szükségük a férfiaknak és a nőknek?

4 fő különbség

A szakértők szerint 4 fő különbség van a férfiak és a nők bőre között, melyek többsége a hormonokra vezethető vissza. 

  1. A tesztoszteron jellemzően vastagabbá teszi a férfiak bőrét, emiatt pedig erősebb hámlasztó termékekre, illetve magasabb koncentrációjú hatóanyagokra lehet szükségük.
  2. A tesztoszteron fokozza a faggyútermelést is, ezért a férfiak bőre általában zsírosabb, mint a nőké. 
  3. A férfiaknak több az arcszőrzete, amit jelentős részük rendszeresen borotvál is. A borotválkozás után pedig szükségük van olyan termékekre, melyek megnyugtatják a bőrt, illetve óvatosnak kell lenniük minden olyan termékkel, melyet közvetlenül a borotválkozást követően használnak, hogy elkerüljék az irritációt. A nem megfelelő arcápolás benőtt szőrszálak kialakulásához vezethet, ami pattanásokat és hegesedést okozhat.
  4. A nők bőre általában szárazabb, mint a férfiaké, aminek részben az az oka, hogy a férfiak bőre savasabb, illetve nagyobb benne kollagénsűrűség is. Emiatt a nőknek nagyobb szükségük van hidratáló krémre, illetve olyan kozmetikumokra, melyek az öregedés jeleivel veszik fel a harcot.
Bőrápolás

Fotó: Getty Images

A felsorolt biológiai különbségek ellenére azonban számos szakember úgy tartja, hogy mégsem lenne szükség eltérő női és férfi bőrápoló termékekre. „Nincs tudományos oka annak, hogy a bőrápoló termékek nemtől függőek legyenek” – szögezte le dr. Kristina Collins, okleveles bőrgyógyász a HuffPost kérdésére.

„Az egyik oka annak, hogy olyan sok szépségápolási terméket kifejezetten férfiaknak vagy nőknek forgalmaznak, az az, hogy nagyon sok mítosz és sztereotípia kering a bőrtípusokkal kapcsolatban, amelyek nemcsak félrevezetőek, de tényszerűen pontatlanok” – hívta fel rá a figyelmet dr. Nina Botto okleveles bőrgyógyász.

A legtöbb, külön nemek szerint forgalmazott termék voltaképpen ugyanazokat a kulcsfontosságú összetevőket tartalmazza, a legnagyobb különbség általában csupán azok megjelenésében, valamint illatában fedezhető fel. Míg a nőknek szánt kozmetikumok a leggyakrabban világos árnyalatú csomagolásba kerülnek, esetleg hagyományosan feminin díszítésekkel, például virágokkal, csillámokkal, az illatuk pedig – ha van, akkor – többnyire virágos, édeskés, addig a férfiaknak szánt termékek csomagolása többnyire sötét és fűszeres, fás illatúak.

A nőknek szánt kozmetikumok esetében ráadásul gyakran azt a bizonyos „rózsaszín adót” is meg kell fizetnünk, vagyis, bár az adott termék ugyanazokat, vagy nagyon hasonló összetevőket tartalmaz, mint a férfiaknak szánt változat, az ára mégis magasabb annál. 

Akkor mi a megoldás? Nos, a szakemberek szerint nem elsősorban nemünk alapján kellene bőrápoló termékeket választanunk, hanem sokkal inkább a bőrtípusunk alapján. Az olyan összetevők például, mint a C-vitamin, a hialuronsav, a niacinamid vagy a retinoidok nemtől függetlenül mindenki számára előnyösek lehetnek. És attól sem kell megijedni, ha épp sötétkék tégelybe zárták azokat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top