nlc.hu
Trend

Ránctalanít az arcjóga

Feszes bőr és belső béke – ez a titka az arcjógának

Segít a ráncok csökkentésében, a feszesebb és élettel telibb arcbőr elérésében, ráadásul még a belső harmóniában és magabiztosságban is!

„Magabiztosságot, kontrollt ad a nőnek, aki észreveszi magán az idő változását, el lehet tüntetni vele a ráncokat, fiatalítani a vonásokat, meg lehet szüntetni az arcpuffadást, de a legnagyobb varázslat benne az, hogy elkezdünk egy intim párbeszédet folytatni az arcunkkal, támogató, szeretetteljes érintéssel közelítünk hozzá” – nyilatkozta Döbrösi Laura az arcjóga kapcsán, melyet nem csupán mindennapjaiban alkalmaz, hanem már oktat is. De mi is az az arcjóga egyáltalán?

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Ősi hagyományok és háttér

Egészen távoli múltba nyúlnak vissza a modern technika gyökerei. Már az ájurvédikus hagyományok is olyan egységként közelítették meg a testet, amelynek természetesen az arc is fontos része. Az egészség, az általános fizikai és mentális jóllét elérésében az arcizmok tudatos gyakorlatai is szerepet játszottak. A kínai orvoslásban pedig szintén fellelhetők a modern arcjóga megközelítései, az arcakupunktúra során ugyanis a vérkeringést támogató, az energiát szabadon áramoltató technikákkal érték el a bőr állapotának javulását.

Jennifer Anniston és Meghan Markle

Az arcjóga modern változatát Fumiko Takatsu fejlesztette ki. Takatsu, a „Face Yoga Method” alapítója egy autóbalesetet követően kezdett el foglalkozni azzal, hogy arcizmainak fejlesztésével, tudatos gyakorlatok alkalmazásával javítson arcának szimmetriáján és állapotán. Mára pedig milliók mellett rengeteg sztár is alkalmazza ezt a módszert, többek között Meghan Markle, Jennifer Aniston és Gwyneth Paltrow.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Rugalmas bőr és belső harmónia

A gyakorlatok során az arc izmait erősítjük, tulajdonképpen szinte úgy edzhetjük őket, ahogyan a testünk többi részével tesszük. Ha rendszeresen elvégezzük a megfelelő gyakorlatokat, akkor állítólag érezhetően és látványosan javul arcunk kontúrja, bőrünk rugalmassága, sőt segít csökkenteni a már meglévő ráncokat is. A vérkeringés fokozásával és a méregtelenítés elősegítésével üdébbé teszi a bőr színét is. A fizikai eredményeken túl segít abban, hogy harmóniát teremtsünk önmagunkkal, jobban elfogadjuk magunkat és nagyobb szeretettel forduljunk saját testünk felé. Növeli a belső nyugalmat és az önbizalmat is.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Hogyan kell csinálni?

Arcunkban több tucat izom felel azért, hogy arckifejezésünk segítségével kommunikáljuk érzéseinket. Az arcjóga gyakorlásához nincs is szükség külön eszközökre, a fókusz ezeknek az izmoknak a tudatos használatában rejlik. A szakértők szerint fontos, hogy lassan és tudatosan végezzük a gyakorlatokat, ahogyan az is, hogy naponta szánjunk erre időt, elegendő hozzá csupán 15 perc. Ma már számtalan videó fellelhető a neten, melyek segítségünkre lehetnek. Mielőtt leírjuk néhány gyakorlat menetét, mutatunk is egy olyan felvételt, amelyet érdemes kipróbálni.

Gyakorlat a sima homlokért

  1. Helyezd mutató- és középső ujjad hajad tövéhez, szemöldököd fölött.
  2. Homlokodra enyhe nyomást gyakorolva húzd le, szemöldöködhöz ujjaid úgy, hogy közben szemöldököd fölfelé emelve tanúsítasz izmaiddal ellenállást.
  3. Ismételd meg 5-10 alkalommal.

Gyakorlat a feszesebb arcért

  1. Mutatóujjad hegyét helyezd orrod két oldalára, orrod közepéhez. 
  2. Mindkét mutatóujjad függőlegesen orrod mellé simulva helyezkedjen el.
  3. Ujjaidat bőrödre nyomva ívesen húzd fel szemeid külső sarkához.
  4. Ismételd meg 5-10 alkalommal.

Gyakorlat a megereszkedett arcbőr ellen

  1. Ajkaidat szorítsd össze, töltsd meg szádat levegővel, mint ahogyan gyerekkorunkban grimaszoltunk.
  2. A levegőt mozgasd át arcod egyik oldaláról a másikra, majd vissza úgy, hogy mindkét oldalon 5-10 másodpercig tartod.
  3. Ismételd meg 3-5 alkalommal.

Gyakorlat a toka ellen

  1. Vállad engedd le lazán, hátad tartsd egyenesen.
  2. Emeld fel magasba a fejed, mintha orroddal a plafont szeretnéd elérni. 
  3. Fejed továbbra is feltartva nyújtsd ki nyelved felfelé, hosszan, mintha szeretnéd vele elérni orrod hegyét.
  4. Tartsd meg ezt a pozíciót 5 másodpercig, majd lágyan engedd vissza fejed.
  5. Ismételd meg 3-5 alkalommal.
@lisa.beautify Welcome to Selfcare TikTok 🫶 If you want to learn more facial exercises, check out my face yoga course 🤗 #facemassagetips ♬ People (Sped Up) - Libianca & sped up + slowed

Gyakorlat a kipihentebb tekintetért

  1. Dörzsöld össze tenyered, amíg enyhén felmelegszik.
  2. Csukd be szemed, tenyered lágyan fektesd behunyt szemedre, de ne gyakorolj rá nyomást.
  3. Élvezd a pihentető nyugalmat néhány mély lélegzetvételig.
  4. Ismételd meg 2-3 alkalommal.

Gyakorlat a feszesebb szemhéjért

  1. Csukd be a szemed.
  2. Szorítsd össze erősen szemhéjaid, mintha megpróbálnál ellenállni annak, hogy valamilyen csípős anyag kerüljön a szemedbe. Érezd, amint dolgoznak az izmok.
  3. Tartsd meg ezt a pozíciót 5 másodpercig, majd lazítsd el szemed és nyisd ki.
  4. Ismételd meg 3-5 alkalommal.

A kívánt hatás eléréséhez fontos, hogy a napi gyakorlást megtisztított arcbőrrel végezzük, mélyen és nyugodtan lélegezzünk közben, bőrünket pedig hidratáljuk a gyakorlatok elvégzése előtt és után egyaránt.

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top