nlc.hu
Trend

Csirkevér és ürülék a ránctalanság titka

Csirkevér és halhólyag a garantált szépség titka

Bizarr szépségápolási tippek a világ minden tájáról: megdöbbentő és furcsa módszerek, amikről még soha nem hallottunk.

Már sokszor olvastuk, hogy a cukor és a kávézacc is kiváló megoldás, ha házilag szeretnénk bőrradírt készíteni magunknak. Az sem meglepő hír, hogy sokan sört használnak hajuk fényesebbé tételéhez, a tojás pedig szintén kiváló erre a célra. Akadnak azonban ezeknél sokkal hajmeresztőbb szokások is a világ különböző tájain. Az ilyen szokásokról persze fontos tudnunk, hogy részben már kezdenek kikopni, részben pedig szakemberek által nem feltétlenül bizonyított a valódi hatásmechanizmusuk. Bár a népi hagyományok megőrizték őket, mégis óva intenénk ezek otthoni kipróbálásától. Különös azonban felfedezni, hogy mik azok a helyi szokások, amiknek hosszú éveken át sokan elkötelezettjei voltak, és amik egy része még ma is használatos. Gondoltad volna például, hogy egyes állatok zsírja, vére vagy éppen ürüléke igen komoly népszerűségnek örvend?

GettyImages

GettyImages

Ázsia: halak húgyhólyagja

A halak úszóhólyagját bőrfiatalításra használják, jellemzően Ázsiában, azon belül is leginkább Kínában és Japánban. Állítólag serkenti a bőr kollagéntermelését, ha maszk formájában helyezik fel az arcra. Az eredmény pedig feszesebb és simább arcbőr lesz.

GettyImages

GettyImages

Kolumbia: békaváladékból készült szemmaszk

A békák által termelt váladékból készül, ezt használják a szemkörnyék bőrének ápolására és frissítésére. Hidratálja a bőrt és csökkenti a szemkörnyék puffadását, ezen felül pedig állítólag növeli a bőr simaságát is, ez pedig a béka szekrécióban található peptideknek köszönhető.

Ausztrália: kenguruvizelet-spray

Ez a termék állítólag kenguruvizeletet tartalmaz, és azt állítják róla, hogy számos egészségügyi és szépségápolási előnyt nyújt. Közülük kiemelkedő az antimikrobiális és tápláló hatás. Vélhetően ma már leginkább az őslakosok használják, kereskedelmi forgalomban nemigen fordul elő. További pozitív hatásai: a bőr megfiatalítása, a pattanások és egyéb bőrproblémák enyhítése, valamint a szőrtelenítés utáni irritáció csökkentése.

GettyImages

GettyImages

Kína és Ausztrália: krokodilolaj

A krokodilolajat krokodilzsírból állítják elő, és állítólag különböző bőrproblémák, például ekcéma, pattanások vagy ráncok kezelésére használják. Állítólagosan tápláló hatása van a bőrre, és segíthet hidratálni és megfiatalítani azt. Gyulladáscsökkentő, antimikrobiális hatása van a legendák és népi hagyományok szerint.

Afrika: víziló zsírja

Hagyományosan a bőr hidratálására és ápolására használják, mivel tápláló hatással lehet a bőrre. Természetes zsírforrásként tartják számon, amely segítheti a bőr hidratálását, feszességének megőrzését, mivel természetes zsírokban és olajokban gazdag.

GettyImages

GettyImages

Afrika: hüllővérfürdő

Állítólag sok pozitív hatása van ennek a nem kicsit hátborzongató módszernek. A hüllővérfürdő ugyanis regenerálja és fiatalítja a bőrt, ezen felül pedig relaxálni is segít a hiedelmek és szokások szerint, köszönhetően a benne lévő vitaminoknak és fehérjéknek, bár mi nehezen tudjuk elképzelni az ellazulást egy ilyen fürdőben.

Ázsia: csirkevér hajkezelés

A csirkevér proteinben és vitaminokban gazdag, ezért hatásos állítólag a haj táplálásában és hidratálásában. Használata a tapasztalatok és legendák szerint előnyös a haj kondicionálására és a fejbőr egészségének javítására nézve. Állítólag a vérben található fehérjék, például a keratin (amely a haj fő alkotóeleme) segíthetnek megerősíteni és táplálni a hajat. A vérben lévő vitaminok és ásványi anyagok, például a vas és a B-vitaminok szintén fontosak lehetnek a haj és a fejbőr egészségének támogatásában.

GettyImages

GettyImages

Oroszország: medvezsír testápoló

A medvezsír testápoló olyan termék, amely állítólag medvezsírból készül, és a bőr hidratálására, ápolására használják. Ma már természetesen nemigen jellemző, ugyanakkor a legendák szerint elmondható, hogy a medvezsír gazdag természetes zsírokban és tápanyagokban, amelyek elősegíthetik a bőr hidratálását és táplálását. Az állítólagos előnyök között szerepel a bőr kiszáradásának megelőzése és a bőrszárazság enyhítése, valamint a bőr rugalmasságának és simaságának javítása.

GettyImages

GettyImages

India: kígyóvérből készült szappan

A kígyóvérből készült szappan állítólag antimikrobiális és gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, ezért is használják sokan még ma is a bőr tisztítására és ápolására. A kígyóvérben lévő fehérjék és összetevők ugyanis elősegíthetik a bőr állapotának javulását. Például a kollagén és az elastin a bőr feszességét és rugalmasságát támogathatja.

Szaúd-Arábia: tevehúsvér hajöblítő

A tevehúsvérből készült hajöblítő állítólag a hajöblítés során fejti ki hatását, előnye pedig a haj hidratálása és táplálása, valamint a hajfény növelése. A tevehúsvérben lévő fehérjék és tápanyagok a haj egészségének és kondíciójának javulását segíthetik elő a fényesebb és haj elérése érdekében.

GettyImages

GettyImages

Amazonas környéke: piranha-zsír testápoló

A piranha-zsír testápoló állítólag olyan termék, amely piranha zsírját tartalmazza, az Amazonas mentén használják sokan még ma is a bőr hidratálására és ápolására. Az állítólagos előnyök közé tartozik a bőr hidratálása, táplálása és megfiatalítása, mivel úgy gondolják, hogy az ebben a zsírban lévő esszenciális zsírsavak és tápanyagok hasznosak a bőr egészségének támogatásában.

Európa: sertészsír-testápoló és sikló szeméből készült krém

Sok orszában használnak olyan termékeket, melyek összetevői között a sertészsír szerepel. Ez ugyanis hidratálja és ápolja a bőrt, állítólag védőréteget hoz létre, mely megőrzi a bőr nedvességtartalmát. A siklók szemének kivonatából készült krém pedig állítólag elősegíti a szemkörnyék bőrének megfiatalítását, táplálja a bőr és csökkenti a ráncokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top