nlc.hu
Trend
59 évesen nincs ősz hajszála

59 évesen egyetlen ősz hajszála sincs, elárulta a titkát

Az életmódszakértő szerint az őszülés egyáltalán nem magától értetődő, nagyon is tehetünk a megelőzéséért vagy a lassításáért.

59 éves elmúlt, ám még egyetlenegy ősz hajszála sincs Leslie Kenny életmódszakértőnek. Az egészséges idősödéssel, illetve az élettartam meghosszabbításával foglalkozó szakember szerint általánosítani ugyan nem lehet, azonban az őszülés számos olyasmiről árulkodhat, ami a szervezetünkben zajlik.

„Az ősz haj gyakran jól látható mutatója annak, ami odabent történik, és ennek oka mindenkinél más lehet. A gyakori tévhitek ellenére az őszülés nem magától értetődő” – mutatott rá. 

Mont mondta, bizonyos táplálkozási hiányosságok, például a D-vitamin, a B12-vitamin, a vas vagy a spermidin hiánya is kiválthatja az őszülést, de pajzsmirigy-problémák, például pajzsmirigy alulműködés vagy stressz okozta glutation-kimerülés is okozhatja. 

Hogy pontosan mi a kiváltó ok, azt egy részletes vérvizsgálattal lehet kideríteni, majd ezután állhatunk neki a probléma orvoslásának. 

Leslie Kenny

Leslie Kenny (Fotó: Instagram@lesliesnewprime)

„59 éves vagyok, és nincs ősz hajszálam, mert sikerült egyensúlyba hoznom a táplálkozási profilomat, és kordában tartom a pajzsmirigyproblémáimat” – fogalmazott.

A szakember összefoglalt néhány hasznos tanácsot azzal kapcsolatosan is, hogy mi mindent tehetünk meg annak érdekében, hogy megelőzzük vagy lassítsuk az őszülést, illetve az öregedés más jeleit.

„Az antioxidánsokkal és egészséges zsírokkal teli gyulladáscsökkentő étrend követése segíthet visszafordítani az öregedés jeleit és tüneteit, különösen autoimmunitás esetén” – mondta. Hozzátette: időszakos böjtöléssel ösztönözhetjük a sejtmegújulást, ugyanakkor ezt a módszert nem mindenki képes követni. 

Javasolta még a spermidinben gazdag ételek, például a borsó vagy a shiitake gomba rendszeres fogyasztását, esetleg spermidint tartalmazó táplálékkiegészítők szedését. 

Kiemelte azt is, hogy az optimális öregedésgátlás érdekében be kell tartani az alapvető egészséges életmódbeli szokásokat: „Az egészséges táplálkozás, a napi testmozgás, a szociális interakciók, a céltudatosság és a stresszkezelés az alapja. Ha ezek nincsenek meg, más módszerek kevésbé lesznek hatékonyak.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top