nlc.hu
Trend
A kilencvenes évek legnagyobb divatbűnei

Cicanadrág, tupír, neon – Bevalljuk legnagyobb divatbűneinket a 90-es évekből

Vannak divathullámok, melyeket nem lehet megúszni. De szerencsére ezek csak kiváló alapot nyújtanak ahhoz, hogy évekkel később jókat nevessünk rajtuk és magunkon.

Legjobban olyankor érzem, hogy valóban, tényleg kezdek öregedni, amikor az utcán körülnézve meglátom, hogy az a menő, amit gyerekkorunkban a szüleinken és a legendássá vált NDK-s turistákon röhejesnek éreztünk. Beleszédülünk a bajszok, a lábszárközépig felhúzott frottír zoknik és a sok számmal nagyobb női zakók tengerébe, és tulajdonképpen ez így van jól: minden korszaknak megvannak azok a divatőrületei, amiken utólag, évekkel később jókat nevetünk, ha viszontlátjuk a fényképeken. Kár lenne ítéletet mondani új, esetleg régi-új divathullámokról vagy éppen véleményeznünk az utánunk jövő generációk aktuálisan felkapott stílusát, hiszen nem kérdés, hogy mindannyian tudnánk mesélni a most már baklövésnek látott öltözékeinkről. Meg is kérdeztem a szerkesztőség tagjait, a barátaimat és a netezőket arról, ők mit tartanak saját, nosztalgikus divabtűnüknek.

Csuklószorító és nyakkendő

Deszkás gatya, szigorú oldalsó lánccal, vékony pulcsi, rajta sima póló és nyakkendő. Avagy a helyi Avril Lavigne. Volt csuklószorítóm is, és természetesen necc kézizém. Neonpink színben. Ezt letagadom, a többit nem.

– vallotta be kolléganőnk, Anett, aki nincs egyedül, mert gyorsan kiderült, hogy a szerkesztőség több tagja is rendszeresítette egy időben a hosszú ujjúra felvett rövid ujjú póló műfaját.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

A feneketlen oldalzsebek

Nekem a márványfarmer volt nadrágok terén az egyik mostanra problémásnak érzett választásom, másoknak pedig a lógó ülepű. És vannak még persze a zsebek. Nem is hittem, hogy utóbbi milyen markáns emlék sokaknál.

Háromnegyedes megoldósgatya. Rövidnadrág nem volt megengedve gimiben. Az sokkal kínosabb, hogy egyetem alatt képes voltam mindkét combzsebébe két-két doboz sört is rakni néha – válaszolta kérdésemre egy hozzászóló a neten. – Ugyanezt csináltuk mi is, amikor utolsó kocsma zárásig buliztunk. Ez kb. hajnali 2-3 volt, utána éjjel-nappaliban vettünk sört, mindkét rövidnadrágzsebbe és mindkét kézbe egy, aztán vártuk az első buszt. Aztán váltottam szimatszatyorra, abba elfért 6 dobozzal, meg a szíjaira általában még felkötöttem egy 2 literes fröccsöt” – segít értelmezni egy másik kommentelő a zsebek extra praktikusságát.

Minden, ami sokkal nagyobb

„Én a bátyám és apám (kétméteres emberekről beszélünk) hatalmas ingjeit hordtam, a bátyám épp múlt héten vágta a fejemhez, hogy sosem találta az ingeit a szekrényében, és megkeserítettem az életét, miattam kellett toprongyosan járnia gimiben – vallotta be Gabi a szerkesztőségből. – Aztán átmentem punkba, ami nem volt divatbaki, mert iszonyú menő csaj voltam a piros cipőfűzős acélbetétes bakancsban, kétcentis piros hajjal.” És a lázadás a jelek szerint tényleg egyetemleges, ha a fiatalkorunkra gondolunk.

„A tinikoromat pulcsira húzott pólókban, XXL méretű férfi ingekben töltöttem 24 soros acélbetétes bakancsban, lánccal az oldalamon – szőkén, de nyilván szomorú tekintettel”

– emlékezett vissza Kinga a munkatársi chatben, amelyre egyenesen megható választ adott Marci.

„Ha akkor találkozunk, mondjuk az Almássy tériben Kispin vagy Heavenen, tuti, hogy észrevettelek volna a sarokból, és eszembe jutott volna, hogy odamenjek, de inkább berúgtam volna a vbk-tól és szomorúan hazamentem volna, na mindegy, felesleges ilyeneken merengeni mostmár!” – mélázott el, és persze kiderül, hogy saját öltözködéséről is van mit mesélnie.

„Team szandál-zokni till I die!!! Két számmal kisebb pólók hosszú ujjúval, mintha egy rövid ujjút húztam volna egy hosszú ujjúra, körszakáll, befőttesgumival összekötött haj, ami éppen akkora volt, hogy össze lehetett fogni, ez volt asszem a mélypont. Ez mind az ezredforduló körül, azóta már nagyon menő vagyok, jó, a pólóméretet ma sem mindig találom el” – ismerte be.

Fotó: GettyImages

Fotó: Getty Images

Körkefe és krepp

A körkefét én soha nem tudtam ügyesen használni, pedig kiskamasz koromban irigykedve néztem mindenkit, aki az aktuális trend szerint viselte a haját. Például Kati.

Minden kamaszkori fotómon betonkeménységű a frufrum. Két változattal variáltam. Az egyik a függőlegesen gömbölyűre szárított és lakkozott változat volt, a másik pedig a taréjszerűen oldalra hajlított, ami úgy állt, mint a cövek, még a legnagyobb szél sem ingatta meg!

– idézte fel a kilencvenes évek emblematikus frizuráit. Petra viszont teljes hajhosszal operált. „Máig nem értem, hogyan tudott ekkora divattá válni a kreppelt haj. Rőt, fakó és szénakazal kinézetű lett mindig az enyém, de azért rendületlenül futottam neki újra és újra ennek a hullámnak és egyenességnek sem nevezhető izének” – mesélte.

A mélységek mélyén pedig…

Szóba jött még számtalan legendás darab: a háremnadrág, a válltömés, a túlcsorduló barnítókrém, a farmerszoknya cicanadrággal, a lábszármelegítő, az övtáska, na és persze a sötétbarna szájkontúr világos rúzzsal kombinálva. 

De mindez semmi ahhoz képest, mennyien emlegették egy emberként a láthatatlannak álcázott szilikonpántot a melltartókon. „Mégis hogy a fenébe gondoltuk, hogy ez rendben van? Főleg amikor még a méret sem stimmelt és bevágott a húsba” – szörnyedt el Edina.

Nem elég, hogy ronda volt, de még vágta is a vállam, mint a veszedelem – tetézte Timi. – Az megvan, amikor már régen be volt sárgulva, de még mindig feszítettünk benne?” – kérdezte az egyik netes hozzászóló, egy másik lány pedig megadta a végső kegyelemdöfést: „És volt belőle mintás is! Kisvirágos meg strasszköves.”

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top