nlc.hu
Trend
Mítosz vagy valóság: eltüntethető az integetőháj?

Mítosz vagy valóság, hogy eltüntethető az integetőháj?

Ha szempillantás alatt nem is tudjuk semmissé tenni a felkarunkon megereszkedett zsírréteget, célzott gyakorlatokkal és fogyással sokat javíthatunk a látványon.

Az „integetőhájat”, vagyis a zsíros, lógó bőrréteget, amely a felkar alsó részén helyezkedik el, legszívesebben egy csapásra eltüntetnénk, ha létezne rá valamilyen varázsszer. Ráadásul az évek múlásával egyre makacsabban ragaszkodik hozzánk és egyre látványosabbá válik. De vajon eltüntethető teljesen, vagy csak alig-alig tudunk formálni rajta? 

Mi is az „integetőháj”?

A felkar alsó részén megjelenő zsírfelesleg és laza bőr kombinációja általában a kor előrehaladtával, valamint súlygyarapodás esetén alakul ki. A bőr rugalmassága csökken, az izmok tónusa gyengül, a zsírszövetek felhalmozódnak, és már meg is jelenik a tükörben a nem kívánt látvány.

Eltüntethető teljesen?

Reálisan nézve az „integetőháj” teljes eltüntetése meglehetősen nagy kihívás, különösen genetikai hajlam vagy jelentős súlyingadozás esetén. Azonban a megfelelő életmód és célzott edzésprogram segítségével a zsírréteg csökkenthető, és a kar feszessége jelentősen javítható. A célzott gyakorlatok és az egészséges életmód kombinációjával látványos eredményeket érhetünk el. A kar feszessége javulhat, a zsírréteg csökkenhet, de fontos tudni, hogy a bőr rugalmassága nem minden esetben állítható vissza teljesen. Ha nagyobb súlyvesztés után marad laza bőr, annak eltüntetése műtéti beavatkozást igényelhet.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Mit tehetünk és mit várhatunk reálisan?

Nincs mese, a munka kemény: fogyással és edzéssel érhető el, az „integetőháj” csökkentésének kulcsa ugyanis az általános testzsír csökkentése és a kar izmainak erősítése. Íme, a leghatékonyabb gyakorlatok:

  • Kardioedzés: a rendszeres kardioedzés segít a testzsír csökkentésében. Próbálj meg heti 3-5 alkalommal 30-60 percet szánni olyan tevékenységekre, mint a futás, úszás, biciklizés vagy aerobik.
  • Tricepsz gyakorlat: feküdj hanyatt, tarts egy súlyzót mindkét kezedben, és nyújtsd a karjaidat a fejed fölé. Lassan hajlítsd be a könyökeidet úgy, hogy a súlyzók a fejed mögé ereszkedjenek, majd nyújtsd vissza a karjaidat. Ismételd meg 3-4 sorozatban, egyenként 12-15 ismétléssel.
  • Fekvőtámasz: a fekvőtámasz nemcsak a mellkas és a vállak, hanem a tricepsz erősítésére is kiváló. Ha szükséges, kezdd el térden, majd fokozatosan térj át a teljes fekvőtámaszra.
  • Tricepsz erősítése: ülj egy stabil szék vagy még inkább fotel, kanapé szélére, tartsd meg magad a kezeiddel, majd engedd le a csípődet a talajig, és nyomd vissza magad. Ez a gyakorlat hozza talán a leglátványosabb eredményt.

És ami elengedhetetlenül fontos

A testzsír csökkentéséhez alapvető a megfelelő étrend kialakítása. Fókuszálj a magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, és rostban gazdag ételekre. Amire pedig még szintén szükséged lesz mindemellett, az nem más, mint a türelem. A változás nem egyik napról a másikra fog történni, de a kitartó munka meghozza gyümölcsét. Ha komolyan veszed az „integetőháj” elleni küzdelmet, a fenti módszerekkel valóban sokat tehetsz a feszesebb és formásabb karokért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top