nlc.hu
Trend

Fogyás gyaloglással

Fogyás gyaloglással? Mutatjuk, hogyan lesz a séta hatékony edzés!

A futás nem való mindenkinek, nagy túlsúllyal pláne nem szabad belevágni, de ne keseredj el, gyaloglással is le lehet fogyni!

A gyaloglás számtalan előnye közé tartozik a súlyvesztés is, csak nem mindegy, hogyan csinálod. Egyáltalán nem kell súlyos kilométereken keresztül futni ahhoz, hogy támogasd a fogyásodat, de arra figyelni kell, hogy a séta nem könnyű andalgást jelent, ha tényleg szeretnéd leadni a kilókat.

A séta jó hatásai:

  • csökkenti a stresszt,
  • jót tesz szívnek,
  • segít a testsúly megtartásában vagy csökkentésében,
  • átmozgatja a láb és a fenék izmait,
  • endorfint termel közben a szervezet,
  • csökkenti a fáradtságot,
  • ég közben a kalória,
  • lecsendesíti a lelket.

Séta a fogyásért

Amikor úgy döntesz, hogy le akarsz fogyni, nem a séta az első, ami eszedbe jut testmozgásnak, pedig az egyik legjobb és legkönnyebb módja annak, hogy minden nap tegyél a fogyásért. Önmagában sétálgatni persze nem elég, ha eredményeket akarsz elérni, hanem ahogy a Virginia Egyetem professzora, dr. Art Weltman nyilatkozta: „A gyors tempójú sétát kombinálva az egészséges étrenddel óriási eredmények érhetők el a fogyásban.”

A sétával is lehet fogyni!

Lehet fogyni sétálva is! (Kép: Getty Images)

A szakember szerint a legjobb az, ha a sétán belül is váltogatjuk a lassú-gyors tempót, hogy minél inkább hasonlítson a gyaloglás egy intervall edzésre. Arról pedig lebeszél mindenkit, aki túlsúllyal küzd, hogy belevágjon a futásba, ugyanis a gyaloglás sokkal inkább kíméli az ízületeket és hatékonyságban sem marad le a futás mögött.

Sétával a cukorbetegség ellen

A séta akár még a cukorbetegségtől is megvédhet. A vizsgálatok szerint már naponta 30 perc séta képes 24 órára lecsökkenteni a vércukorszintet.

Milyen gyorsan és milyen gyakran kell sétálni?

Ahhoz, hogy a maximális hatást érjük el a gyaloglással, érdemes hallgatni Tom Hollandra edző-pszichológusra, a Beat the Gym című könyv szerzőjére. Szerinte a fogyáshoz már az is elég, ha hetente háromszor 30 percig végzünk erőteljes, váltakozó tempójú gyaloglást – de persze akár mindennap is mehetünk gyalogolni, úgy még gyorsabban elérhetjük a célunkat.

Holland javaslata szerint egy ilyen edzés alkalmával öt percig úgy gyalogoljunk, mintha kergetnének, teljes erőbedobással, majd egy percig csökkentsük a sebességet a sétában, és ezt ismételjük meg hatszor. Ehhez a 30 perces edzéshez még csak különleges felszerelés sem kell, akár akkor is végezhető – ha lapos talpú cipőnk van –, amikor megyünk a gyerekért délután az oviba, suliba. A séta ingyen van, a gyalogláshoz nem kell semmi más, csak a szándék és az eltökéltség, hogy eredményt hozzon a fogyásban.

Tudtad?

A rendszeres séta csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát. Egy vizsgálat szerint azoknál a 71 és 93 év közötti férfiaknál, akik naponta legalább több mint 400 métert sétáltak, a felére csökkent a demencia és az Alzheimer-kór kockázata.

via

Nagy fogyás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top