nlc.hu
TV-sztárok

3 zseniális női detektív

3 zseniális női detektív, akit ismerni kell! (x)

A férfi detektíveken túl is van élet: olyan zseniális női detektíveket mutatunk, akiket muszáj megismerni.

Ha krimiről van szó – akár az irodalomban, akár a filmvásznon –, akkor túlnyomó többségben férfi detektívekkel találkozunk. Amikor nyomozásra gondolunk, akkor Sherlock Holmes vagy Hercule Poirot ugrik be elsőre, akik bár fantasztikus alakok a mai napig a krimi világában, de azért ne feledkezzünk meg a zseniális női detektívekről sem!

Miss Marple, a kotnyeles

Jane Marple kisasszony karakterét Agatha Christie, a világ legolvasottabb írónője hozta létre. A kotnyeles vénkisasszony, aki furfangos észjárással mindig előbb oldotta meg a bűntényeket, mint a nyomozók, hamar a britek, majd az egész világ kedvenc nyomozónőjévé vált. Az első Miss Marple történetet 1927-ben publikálták a brit The Royal Magazine-ban megjelent, A kedd esti klub című novellában.

Bemutatjuk a 3 legmenőbb női detektívet

Agatha Christie, a detektívsztorik királynője (Kép: Getty Images)

Bár Agatha Christie a saját bevallása szerint is kedvelte a kotnyeles Miss Marple-t, eleinte nem állt szándékában több novellát vagy regényt írni a szereplővel. Mint tudjuk azóta, ez a terve nem jött össze, ugyanis végül számos novellában és összesen 12 regényben szerepelt a detektív. Az első ezek közül az 1930-as Gyilkosság a paplakban, de a legismertebb a több mint 30 évvel később megjelent Bertram szálló.

Miss Marple azért is annyira szerethető detektív, mert egyrészt sajátos eszközökkel jut el mindig az igazsághoz, másrészt pedig bármelyikünk szomszédja, nagymamája is lehetne. Nem véletlen, hogy ennyire közel érezzük magunkhoz Miss Marple karakterét, ugyanis Agatha Christie karaktereinek általános erőssége az, hogy sok esetben a családtagjait is belegyúrta a szereplőibe. Miss Marple-t például az állandóan gyanakvó mostohanagymamájáról mintázta, így írt róla az önéletrajzában: „Miss Marple-ben nyoma sem volt a rosszindulatnak, egyszerűen csak nem bízott az emberekben.”

Agatha Raisin, a romantikus

M.C. Beaton – igazi nevén: Marion Chesney – könyveiben Agatha Raisin kicsit hasonlít Miss Marple-ra, már ami a kotnyelességet és az önkéntes nyomozást illeti. Agathát sem kéri meg senki arra, hogy detektívet játsszon, ám a bűnügyek rátalálnak az egyedülálló, visszavonult reklámügynökre – aki amúgy láncdohányos –, hiába próbál nyugodt életet élni vidéken. Agatha Raisin, csak úgy, mint Miss Marple, távol áll a rendőrségtől, nem detektívnek tanult, ám az élet rákényszeríti, hogy nyomozzon a környéken sűrűn előforduló gyilkosságok és rejtélyek ügyében.

Női detektívek, akiket ismerni kell

M.C. Beaton álnéven írja Marion Chesney az Agatha Raisin detektívtörténeteket (Kép: Eric Fougere/Corbis via Getty Images)

A skót írónő karaktere izgalmas, és szintén az az egyik varázsa, hogy az ismerősünk is lehetne, no meg imádjuk benne, hogy távol van a tökéletestől. A nyomozások mellett egy jó adag magánéleti, romantikus szálat is kapunk a könyvekben, ami még megfűszerezi a női detektív karakterét. Közben pedig fordulatos, cselekményben gazdag, és jól kidolgozott karakterekben bővelkedő krimit is tarthatunk a kezünkben. Aki Miss Marple-t szereti, az Agatha Raisinben sem fog csalódni. A könyvek számát tekintve is szép életművet vehet a kezébe Agatháról az, aki szeretné a női detektív kalandjait követni, ugyanis a könyvsorozat már a 31. kötetnél tart.

Eliza Scarlet, az önfejű

Eliza Scarletet nem az irodalomból, hanem a tévéből, az Epic Drama csatorna Scarlet kisasszony és a Herceg című hatrészes sorozatából ismerhetjük. Scarlet kisasszony nem más, mint London első női detektívje, aki visszarepít minket az 1850-es évek Londonjába, a Hasfelmetsző Jacket is életre hívó világba. Eliza Scarlet karakterében egy igazi erős, független hősnőre találunk, aki például abban különbözik Miss Marple-től és Agatha Raisintől, hogy nemcsak hobbiból detektív, hanem hivatásszerűen akarja űzni a nyomozómesterséget. 

Ezt a három női detektívet ismerni kell

Eliza Scarlet nem ismer tréfát, remek detektív válik belőle (Kép: Viasat World)

A sorozat kiindulópontja az, hogy Scarlet a viktoriánus Londonban akarja átvenni elhunyt apja nyomozóirodáját, egy olyan világban, ahol egy cseppet sem támogatja a társadalom az önálló, saját lábon álló nőket. A körülmények miatt tehát férfi társra van szüksége, hogy Scarlet kisasszony megvalósítsa detektív álmait, ezért fordul a Scotland Yard nyomozófelügyelőjéhez, a Herceghez, akit fiatal fiúként édesapja mentorált. A férfi szerencsejátékos, nőcsábász és az italt sem veti meg, de őszintén kedveli Elizát. Egy ilyen alapsztoriból csak csupa izgalmas történet indulhat, főleg, hogy Scarlet kisasszony is az önfejű, túl kíváncsi nők közé tartozik, mint a fent említett másik két női detektív. És bár a kisasszony soha nem akarta egy átlagos hölgy életét élni, azokra a veszélyekre semmi sem készíthette fel, amellyel nőként kell szembesülnie egy-egy gyilkossági nyomozás során.

A Scarlet kisasszony és a Herceg sorozat december 26-tól 20:10 órai kezdettel követi Eliza és a Herceg lángoló kapcsolatát, miközben együtt oldják meg London rejtélyes bűncselekményeit az Epic Drama csatornán! 

Játssz velünk, válaszolj helyesen a kérdésekre és a Tiéd lehet egy Apple iPad 8 tablet! A nyereményjáték részleteiről ide kattintva olvashatsz részletesebben.

Kiemelt kép: Getty Images

Még több izgalmas krimi:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top