nlc.hu
TV-sztárok

Sugár Bery akkor és most

Sugár Bery: duci gyereksztárból kiegyensúlyozott jógaoktató lett a popénekes

Sugár Bertalan, aki Beryként és Sugár Berciként is énekelt a rajongóknak gyerekkorától kezdve, ma már inkább csak mantrákat énekel a jógaórákon.

A ‘90-es évek duci gyereksztárja volt Sugár Berciként, majd felnőve Bery néven vált sikeres popénekessé, ám már jó ideje egyáltalán nem a zenei pályán mozog, teljes lényével a jógával foglalkozik. Nem is tervezi, hogy visszatér az énekléshez, egy kitérőként utal arra az időszakra az életében. Bár, ahogy Sugár Bery ezzel kapcsolatban nyilatkozta: „Soha ne mondd, hogy soha, de én most így jól érzem magam.” 

Sugár Bery a gyereksztár, popikon és jógaoktató

Aki a ‘90-es években volt tini, az pontosan emlékszik rá, hogy Sugár Berci milyen sztárnak számított. A duci gyerekre mindenki nosztalgiával gondol vissza azokból az időkből, amikor 14 évesen énekelte Az első szerelem című dalt.

Sugár Berci gyerekkorától kezdve szeretett szerepelni, de nem igazán a popzene vonzotta, inkább drámai színészként látta magát a színpadon. Az élet azonban máshogy hozta el számára a sikert: „Úgy hozta a sors, hogy a legtehetségesebb mindig az éneklésben voltam, ezért alapvetően musicalprodukciókban szerepeltem, és így jutottam el a popzenéig is, először, ugye, gyerekként, és aztán az, hogy felnőttként ismét elkezdtem popzenével foglalkozni, az megint csak egy teljes véletlen volt. (…) Egy énekes barátomat kísértem el egy tévéfelvételre, és mögöttem ült egy férfi, aki megkopogtatta a vállamat, és, mint a filmekben, adott egy névjegykártyát, hogy »szia, Márkus Robi vagyok, az EMI-nak dolgozom, és ha még érdekel téged az éneklés, akkor hívj fel«. Ez iszonyatosan nagy lehetőség volt” – nyilatkozta Sugár Bery egy interjúban

sugár berci

Sugár Berci gyerekkorában és most (Kép: smagpictures.com)

Felnőttként már Bery néven tért vissza a popszakmába, a duciságot is maga mögött hagyta, sőt, egyenesen szívtipró vált belőle. Ez az időszak azért is volt számára fontos állomás, mert a kövér, szemüveges gyerek, akit sokat csúfoltak a társai, visszaigazolást nyert, hogy tehetséges, különleges és még jól is néz ki – bár ehhez a külsőhöz sajnos anorexián át is vezetett az út, amiből nehezen tudott csak kilábalni.

A külső szépséghez azóta a jóga segítségével még belső kiegyensúlyozottság is társult, most már nem a zene, hanem a jóga adja meg Sugár Bercinek a szereplési lehetőséget, hiszen jógaoktatóként dolgozik és imádja a munkáját. „Én például elég neurotikus ember vagyok alapvetően, meg nagyon szorongó gyerek és aztán szorongó felnőtt voltam, és erre nagyon pozitívan hatott a jóga. A fizikai változásokról, az alvásminőségről, az emésztésről nem beszélve, vagy arról, hogy akik jógáznak, azok egy kicsit kortalanná válnak, hiszen az egész filozófia arról szól, hogy a fizikai test egy eszköz, és a fizikai létezés átmeneti” – mondta el Sugár Berci.

Sugár Berci és Gyárfás Eszter
Megnézem
Összes kép (5)

A coming out

Sugár Bery sosem titkolta, hogy homoszexuális, ám mivel nem kérdezték meg tőle nyíltan sokáig, ezért a hivatalos coming out váratott magára egészen addig, amíg meg nem kereste 2008-ban a Strucc (a TV2 esélyegyenlőségi magazinja volt) műsor, hogy tisztázzák az énekes másságáról terjedő pletykákat. „Rendszeres nézője voltam a műsornak, és nagy örömmel fogadtam ezt a felkérést. Azt gondoltam, hogy ez a megfelelő fórum, ahol erről lehet beszélni” – mesélte egy műsorban Sugár Berci 2009-ben, bár azt is hozzátette, hogy bármilyen másik műsornak is ugyanolyan őszintén beszélt volna a homoszexualitásáról, ha megkérdezik. „Ha rákérdeztek volna, egészen biztosan zavarba jövök, de nem tudtam volna egy ilyen pszeudoéletet felvázolni és nemleges választ adni erre a kérdésre.”

A Struccnak adott interjúban elmondta, hogy a kövérsége miatt sokkal több atrocitás érte, mint amiatt, hogy meleg. Nem érezte kérkedésnek, hogy a magánéletéről beszélt, pláne, hogy szerinte a hétköznapokban teljesen levehető volt, hogyan is él. „Anyuék biztos megvívták ezzel kapcsolatban a saját harcaikat, de körém egy olyan biztonsági zónát vontak, amely megvédett mindentől. Azzal sokkal többet bántottak, hogy kövér vagyok, az több lelki gondot is okozott nekem.”

Akkor és most

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top