nlc.hu
TV-sztárok

A Titanic szerelmesei, Kate Florence Phillips és Henry Morley

Valós szerelmi történet inspirálhatta a Titanic forgatókönyvét

Az angliai Kidderminsterben élő Beverley Roberts azt állítja: az ő dédszüleinek története inspirálhatta az Oscar-díjas Titanic című film forgatókönyvét, vagy annak legalábbis egy részét.

A brit Beverley Roberts dédnagyanyja, Kate Florence Phillips 19 éves volt, amikor viszonyt kezdett a nála 20 évvel idősebb, akkor már családos Henry Morley-val, akinek az édességboltjában dolgozott. A pár úgy döntött, hogy az Egyesült Államokba szökik, hogy ott új életet kezdjen. Morley a családnak azt mondta, néhány hónapra Kaliforniába utazik, mivel az ottani melegebb klíma segít felépülni a betegségéből. Valójában azonban végleg hátra akarta hagyni feleségét és 12 éves gyermekét, a tervét pedig szeretőjén kívül csak a bátyjával osztotta meg. Morley és Phillips Mr. és Mrs. Marshall álnéven szálltak fel a Titanicra Southampton kikötőjében és másodosztályon utaztak. A férfi a fedélzeten egy gyönyörű gyémántokkal és zafírral díszített nyaklánccal ajándékozta meg szerelmét, ez inspirálhatta az Óceán Szíve történetszálat a filmben.

Kate és Ellen

Kate és Ellen (Fotó: Profimedia)

A katasztrófa éjszakáján Kate és Henry nem akartak elszakadni egymástól, azonban a nőt gyakorlatilag belökték egy mentőcsónakba, szerelme azonban nem tarthatott vele. A hajó elsüllyedésekor Henry Morley az óceánba veszett, holttestét soha nem találták meg. Kate-et New Yorkban a Vöröskereszt fogadta be, időközben azonban kiderült, hogy gyermeket vár, ezért úgy döntött, visszatér szülőhazájába. 1913-ban aztán világra jött a lánya, Ellen, aki születési időpontja alapján a Titanicon foganhatott. Kate azonban hiába bizonygatta, hogy Henry Morley a gyermeke apja, a kislány nem vehette fel a Morley vezetéknevet.

Sosem tudta feldolgozni

Ellent élete első néhány évében a nagyszülei nevelték. Kate Londonba költözött, ahol eladóként dolgozott. 1918-ban férjhez ment  Frederick H. Watson  kávézótulajdonoshoz, akitől a következő évben gyermeke született. 1922 körül az első lánya gyámságát is átvette. Egyes források azonban azt állítják, Ellennel nagyon feszült volt a viszonya . Kate valójában soha nem tudta feldolgozni a Titanicon átélt borzalmakat. Érzelmileg kiegyensúlyozatlan, hipochonder volt és több alkalommal is megpróbálta eldobni magától az életet. Végül a férje is elhagyta és egy menedékházba került. Élete utolsó éveit ágyban töltötte, 1964-ben halt meg.

„A nagymamámat, Ellent mindig nagyon fájdalmasan érintette, hogy soha nem ismerte az apját. A dédnagymamám az 1960-as években halt meg így nem ismertem igazán, de soha nem beszélt Henryről. A barátai és családja mindig azt mondták, hogy soha többé nem volt már a régi, miután visszatért Worcesterbe” – mesélte Beverley Roberts a NewsLetter riportjában.

Beverley Farmer az Óceán Szíve másolatával

Beverley Roberts az Óceán Szíve másolatával (Fotó: Profimedia)

Ellen már fiatalon elhidegült az édesanyjától és apja kilétét is csak kiskamaszként fedték fel előtte a nagynénéi. Élete nagy részét Londonban élte le, ahol virágárusként, később pedig az útlevélhivatalban dolgozott. 1935-ben feleségül ment egy tanárhoz, Lawrence Farmerhez, és ugyanabban az évben született egy Robert nevű fia. Farmer a háború alatt családjától távol szolgált, eközben Ellen beleszeretett egy Frederick Walker nevű buszsofőrbe. Elvált első férjétől és 1944-ben hozzáment Walkerhez. 

DNS-teszt bizonyította Kate és Ellen igazát

Ellen egész életében küzdött azért, hogy Henry Morley lányaként ismerjék el, de ezt 2005-ben bekövetkezett haláláig nem sikerült elérnie. A család végül 2020-ban végeztetett el egy DNS-tesztet, mely minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy Ellen Henry Morley és Kate Florence Phillips közös gyermeke volt.

És hogy mi törtért az értékes nyaklánccal? Beverley elmondása szerint sok évvel ezelőtt eladták. Az egyetlen tárgyi emléke a dédnagymamájától egy pénztárca, melyet gondosan őriz. A Titanic filmet pedig sokszor megnézte. „A zene és a végkifejlet nagyon felzaklatott, mert arra gondoltam, mit élt át, mit érezhetett.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top