nlc.hu
TV-sztárok

Lili Reinhart, Sydney Sweeney, Florence Pugh és Saoirse Ronan: a zillenial generáció legnagyobb tehetségei

Ki lesz a zillenial generáció Marilyn Monroe-ja?

Sikeresek, szépek, tehetségesek és szőkék. De vajon melyik 24-29 éves színésznőből lehet a következő generáció Marilyn Monroe-ja?

Szeptember 28-án érkezik a Velencei Filmfesztiválon 14 perces álló ovációt kapott Szöszi című, Marilyn Monroe-ról szóló film a Netflixre, így a szőke ikont idén még nagyobb figyelem övezi, mint az elmúlt években bármikor. Bár a legendás színésznőt a filmben Ana de Armas alakítja, elgondolkoztunk azon, vajon a most feltörekvő fiatal színészgeneráció tagjai közül ki lehet az, aki idővel akár a „modern Marilyn Monroe” státuszig emelkedhet.

Négy jelöltünk lett: van, aki gyerekkora óta színészkedik és több Oscar-díjra is jelölték, van, aki már most valódi szexszimbólum, valakit a moziból, másokat pedig sorozatokból ismerünk, néhány dolog azonban közös bennük. Mindannyian fiatalok, a zillenial generáció tagjai (azaz: 1993 és 1998 között születtek) nagyon tehetségesek, gyönyörűek és persze szőkék. A kérdés már csak az: melyikük lesz a befutó?

Aki színészetre született

Bár Marilyn Monroe-t kezdetben sokan „buta szőkeként” tartották számon, hamar bebizonyította, hogy többen nagyon alábecsülték, és ezerszer jobb színésznő, mint amilyennek az utálkozók hitték. Ezt a két BAFTA-jelölése és a három Golden Globe-díja is bizonyítja. A négyesfogatunk közül pedig ki büszkélkedhet hasonló elismerésekkel? Saoirse Ronan. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy a másik három fiatal nő ne lenne tehetséges (akkor mit keresnének egyáltalán a listánkon?!), az ír színésznő (akinek keresztnevét valahogy így kell kiejteni: szörsá) azonban 28 éves kora ellenére már bevéste magát a díjátadók állandó versenyzőjeként. Ő az egyik legfiatalabb Oscar-jelölt – először 14 évesen nominálták a Vágy és vezeklésért –, azóta pedig már összesen négyszer küzdhetett az aranyszoborért. Ugyan az összes jelölése közül egyetlen Golden Globe-ot sikerült díjra váltania, még nagyon fiatal, így van ideje szoborral a kezében távozni egy estélyről. Saoirse eddig inkább komoly főszerepekben villantotta meg zsenialitását a Brooklyntól a Kisasszonyokig, nem áll tőle távol a komika-vonal sem: hamarosan például az Ecc, pecc, ki lehetsz? című krimivígjátékban mutatja meg a humoros oldalát.  

Zillenial generáció színésznői

Fotó: Frazer Harrison/Getty Images

Akinél jobban senki sem kezeli a botrányokat

Az 50-es évek színészlegendájától nem álltak távol a botrányok, azonban akkora PR-katasztrófával, mint ami Florence Pugh legújabb filmjét övezi, talán még neki sem kellett megküzdenie. A Szöszihez hasonlóan a Nincs baj, drágám is Velencében debütált, de már a premier előtt beindult a dráma – ebből a főszereplő, Florence Pugh olyan elegánsan vonta ki magát, ami előtt Marilyn Monroe is fejet hajtana. Kimaradt mindenből, ami lehetőséget teremtett volna a további botrányoknak (ez persze nem jelenti azt, hogy végül ne nőtt volna még nagyobbra a cirkusz), és inkább élvezte a vörös szőnyeges bemutatót és az őt ünneplő tömeget. Nem meglepő egyébként, hogy a 26 éves színésznő volt a legjobb része a Nincs baj, drágámnak: Florence karrierje során nem hozott még gyenge alakítást. Legyen szó akár sorozatról (mint a The Little Drummer Girl), Marvel-produkcióról (Fekete Özvegy), mellékszerepről (a Törvényen kívüli királyban Chris Pine karakterének feleségét játszotta, a Kisasszonyokban pedig teljesen újraértelmezte Amy March szerepét) vagy főszerepről (mint a Lady Macbeth vagy a Fehér éjszakák), a színésznő úgy tűnik, képtelen hibázni.

Zillenial generáció színésznői

Fotó: Ernesto Ruscio/Getty Images

Akinek szerelmi élete lázban tartja a rajongókat

Joe DiMaggio, Arthur Miller, John F. Kennedy – Marilyn párkapcsolatai az élete során állandó lázban tartották a médiát. A korábbi tapasztalatokból kiindulva pedig Lili Reinhartra is hasonló sors vár. De szerencsére a Riverdale-ből kiugrott színésznő már bebizonyította, hogy kifejezetten jól tudja kezelni a szerelmi életét övező médiafigyelmet: mikor a sorozatbéli pasijával, a Jugheadet alakító Cole Sprouse-szal a való életben is összejött, hiába igyekezett védeni a magánéletét és a kapcsolatát, a rajongók és a sajtó egyszerűen megőrült értük. Ez azonban nem árnyékolja be a szeptember 13-án 26. évét betöltött Lili Reinhart tehetségét: Marilynhez hasonlóan ő is megalapította a saját produkciós cégét (Small Victory Productions néven), és ezzel, valamint alakításaival megalapozta, hogy a Riverdale vége után is legyen karrierje, sőt, egyre feljebb íveljen. Ezt legutóbb a Nézz mindkét irányba! című Netflix-filmmel bizonyította be, ami A nő kétszer-hez hasonlóan mutatja be egy lány párhuzamos életútjait. Lili szuper benne, de a sztori üzenete még jobb: mindegy, hogy a karriert vagy az anyaságot választod, mindkettő lehet a neked szánt happy end.

Zillenial generáció színésznői

Fotó: Axelle/Getty Images

Akit szexszimbólumként ismertünk meg

Marilyn Monroe nevét mindenki ismeri. Aki pedig csak felszínesen, az elsősorban szexszimbólumként tartja számon. Ha az „érzéki alakú, bombázó színésznő” lenne az egyetlen kitétel, egyértelműen Sydney Sweeney lenne 2022 Marilyn Monroe-ja. A 25. születésnapját szeptember 12-én ünneplő színésznő ugyan már kislánykorában is kapott mellékszerepeket, 2018-ban pedig az év két sikersorozatában – az Éles tárgyakban és A szolgálólány meséjében – is feltűnt, a világ mégis Cassie Howardként ismerte meg az Eufóriában. A naiv, kedves és egy picit butuska lány karaktere pedig azonnal a szexszimbólumok szintjére katapultálta Sydney-t (valószínűleg nem kis részben azért, mert ő a legtöbb meztelen és szexjelenetet vállaló színésznője az amúgy sem visszafogott sorozatnak). Azonban éppen az Eufória adta meg neki arra is az esélyt, hogy bebizonyítsa: sokkal több egy dögös, de üresfejű csajnál. Sydney hatalmas energiával szántotta fel a széria második évadát, és egyértelműen az Eufória egyik alappillérévé vált, amiért megérdemelten kapott Emmy-jelölést.

Zillenial generáció színésznői

Fotó: Phillip Faraone/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top