Utazás

Lassan már tényleg luxus strandra járni a Balatonon

Öt év alatt 30-50 százalékkal emelkedtek a belépőjegyek árai. Továbbra is a balatonfüredi strand a legdrágább.

Tovább drágultak a strandbelépők árai a Balatonnál – derül ki az Azénpénzem.hu összeállításából.

A lap évente elkészített elemzése szerint az idén az inflációt messze meghaladó mértékben, 10-20 százalékkal emelkedtek a belépőjegyek árai; sok helyen 30-50 százalékkal többet kell fizetniük a pancsolni vágyóknak, mint öt évvel ezelőtt. „Attól függően, hogy hol csobbannánk, háromszoros is lehet a különbség a belépőjegy árában” – írják.

strand, gyerek, balaton, fürdés

Strandolók Balatonfenyvesen (Fotó: MTI / Varga György)

Az elmúlt három évben folyamatosan emelkedett a strandbelépők ára. A legdrágább az évek óta „csúcstartó” balatonfüredi Esterházy strand, ahol június 21-től kétszáz forinttal, 1700 forintra nőtt a többszöri belépésre jogosító felnőttjegy és 500 forinttal, 4500 forintra a családi jegy ára. A négyéves kortól kötelezően megváltandó gyerekjegy is drágult: ezért mostantól 1000 forintot kell kifizetniük a szülőknek. Igaz, Balaton Best Carddal olcsóbb a jegy, a felnőttek 840, a gyerekek 510 forintért mehetnek be a strandra, ha van ilyen kártyájuk.

A lap hangsúlyozza, miközben jellemzően 100-200 forinttal drágultak a jegyek, azért nem emeltek mindenhol: Révfülöpön, Balatonlellén és Siófokon például a tavalyi árakon fürdőzhetnek a strandolók. A jegyek árában akár háromszoros különbség is lehet; a legolcsóbb felnőttbelépő 600 forintba kerül.

Vannak kifejezetten olcsó jegyek is. A délutáni belépők ára általában a fele a napi belépőkének – igaz, ezek jellemzően csak 17 óra után kaphatók. Balatonudvariban és Fövenyesen gasztro-, illetve kerékpáros jegyet is válthatunk: ezekkel viszonylag olcsón, 300 forintért beugorhatnak egy fürdőzésre a biciklisek vagy azok, akik ebédelni is szeretnének a strandon.

A lap szerint arra is oda kell figyelni, hogyan jutunk le a strandra. Egyre kevesebb a szabadstrand, a fizetős fürdőhelyekre viszont általában nem lehet betolni a kerékpárt, ezért mindenképpen érdemes olyan helyet választani, ahol biztonságos bringatárolási lehetőséget is kínálnak. Az autóval érkezőknek sem könnyű a dolguk: ugyan vannak strandok, ahol ingyenes a parkolás, de olyanok is, ahol 1200 forint a napijegy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top