nlc.hu
Utazás

Kerékpáros KRESZ kisokos

Kerékpáros KRESZ-kisokos: így biciklizz a városban és lakott területen kívül szabályosan

Mikor lehet járdán biciklizni? Mikor hajthatsz be egyirányú utcába, és milyen esetekben tekerhetsz a buszsávban? Összeszedtük neked a legfontosabb kerékpáros KRESZ-szabályokat!

Az utóbbi időben egyre többen pattannak kerékpárra, ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy mindenki ismeri a biciklisekre vonatkozó szabályokat. Ha bizonytalan vagy, a saját és a környezeted biztonsága érdekében fusd át újra a legalapvetőbb és legfontosabb kerékpáros KRESZ-szabályokat!

Hol és hogyan közlekedhetsz a kerékpáros KRESZ szerint?

A kerékpáros KRESZ szerint a kerékpárutakat kötelezően kell használnod – akkor térhetsz le róluk, ha párhuzamosan az úttesten kerékpáros nyomot is felfestettek. A gyalog-és kerékpárutat is használnod kell, kivétel ez alól, ha a gyalogosok forgalma akadályozza a kerékpáros közlekedést. A kerékpárúton maximum 30 km/h, a gyalog-és kerékpárúton maximum 20 km/h sebességgel haladhatsz. Ha többen bicikliztek együtt, kizárólag a kerékpárúton mehettek egymás mellett, közúton egymás mögött kell tekernetek.

A járdán rendszerint tilos kerékpározni. Ez alól kivétel, ha az úttest biciklis közlekedésre nem alkalmas, de ebben az esetben is ügyelned kell arra, hogy a gyalogos forgalmat ne akadályozd, és maximum 10 km/h sebességgel haladhatsz. Ahol pedig abszolút tilos kerékpározni, az az autópálya és az autóút.

A kerékpáros KRESZ alapszabályaival jó, ha tisztában vagy

Kerékpárosként neked is ismerned kell a KRESZ-t!

Buszsáv és egyirányú utca használata kerékpárosként

Buszsávban csak akkor közlekedhetsz, ha ezt külön tábla/felfestés jelzi, de ilyenkor is ügyelj arra, hogy ne akadályozd a buszforgalmat, inkább engedd el a mögötted haladó járművet. A kerékpáros KRESZ szerint, ahol a jobb szélső sáv a buszsáv, az attól balra lévő forgalmi sáv a tied biciklisként.

Ha kanyarodsz, az adott irány szerinti kezedet ki kell tenned – megfelelő távolságban és megfelelő időben jelezve a kanyarodási szándékodat a mögötted haladóknak. Ettől függetlenül a kanyarodás előtt mindig győződj meg arról, hogy valóban elengednek-e!

Fontos, hogy tudd azt is, hogy egyirányú utcába ellenkező irányból csak akkor hajthatsz be, ha van erre utaló kiegészítő KRESZ-tábla. Ilyenkor kizárólag az úttest jobb oldalán haladhatsz a forgalommal szemben, vagy ha van felfestett kerékpársáv, akkor ott.

A „behajtani tilos” tábla rád, kerékpárosként is vonatkozik, kivéve, ha taxiknak és buszoknak engedélyezett a behajtás – ez esetben te is behajthatsz kerékpárosként.

Fontos, hogy mielőtt nyeregbe pattannál, kerékpárosként megfelelj a KRESZ és a KöHÉM !elvárásainak

– az első és a hátsó lámpák tiszta időben minimum 150 méterre látszódjanak

– az első kerék küllőin minimum 2 db borostyán sárga színű küllőprizma legyen, amiket fényvisszaverőcsík is helyettesíthet a gumi két oldalán

– elöl legyen egy fehér vagy sárga fényű lámpa

– legyen a bicikliden csengő

– a bicikliden kettő fék legyen, amik egymástól függetlenül működnek

– rendelkezz piros fényű hátsó lámpával

– legyen egy piros színű fényvisszaverő hátul

+ Ha lakott területen kívül, az úttesten biciklizel, este vagy rossz látási viszonyok között, akkor fényvisszaverő ruházatot kell viselned.

És persze, ne felejtkezzünk meg a bukósisakról sem! Ha lakott területen kívül, több mint 40 km/h óra sebességgel közlekedsz, a bukósisak kötelező – minden más esetben elhagyhatod.

Mit mond a kerékpáros KRESZ: mikor, kinek van elsőbbsége?

A saját magad és mások biztonsága érdekében tisztában kell lenned azzal is, hogy mikor, kinek kell az elsőbbséget megadnia a kereszteződésekben. A kerékpáros KRESZ alapszabálya, hogy a gyalogosnak mindig elsőbbsége van a járdáról lelépve és a kanyarodó járművekkel szemben – vagyis nemcsak az autósoknak, hanem neked is meg kell adnod az elsőbbséget a gyalogszerrel közlekedőknek.

Ha a kereszteződésekben nincs lámpa, sem STOP- és elsőbbséget adó KRESZ-tábla (amik rád, kerékpárosként is vonatkoznak), akkor a kereszteződés egyenrangú, és a jobbkéz-szabály a mérvadó. A szabály szerint a tőled jobbról érkezőnek van elsőbbsége, neked pedig elsőbbséged van a tőled balra esőhöz képest. De számolj azzal, hogy nem feltétlenül tudja minden autós, hogy ez a szabály a biciklisekre is vonatkozik, így, mielőtt elindulsz, győződj meg arról, hogy valóban megadták neked az elsőbbséget!

Közlekedjünk okosan!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top