nlc.hu
Utazás

Felpörögnek a laborok a nyári utazások miatt

Alig győzik a laborok a munkát: rengetegen akarnak PCR-tesztet vagy antitestvizsgálatot készíttetni

Egyáltalán nincs könnyű dolga annak, aki jelenleg az országhatárt átlépve kívánna utazni. A védettségi igazolvány sokszor kevés, negatív PCR-tesztre is szükség lehet.

Gyakorlatilag hétről hétre változnak a szabályok, ha valaki utazni akar. Az országok folyamatosan változtatnak a beutazási feltételeken, és időről időre a magyar kormány is bejelent egy-egy újabb országot, ahol elfogadják a magyar védettségi igazolványt. Ebből a kaotikus helyzetből most leginkább a laborok profitálnak, ugyanis az utazni kívánó emberek tömegével rohanják meg őket PCR-tesztelésért vagy épp azért, hogy megvizsgálják, átestek-e korábban a betegségen – derül ki az RTL Klub Híradójából.

A PCR-tesztek erősen időkorlátosak: minimum 24, de maximum 48 órával utazás előtt kell elkészíteni őket ahhoz, hogy elfogadják őket a határon, ami további nagy terhelést ró a laborokra: több helyen emiatt nyáron a dolgozói létszám bővítését tervezik. Sokan eleve a gyorsított, három óra alatt elkészülő, ezért feláras PCR-tesztet kérik, mert ha átszállással utaznak, az eredményeiknek frissnek kell lenniük az átszállás pillanatában is, hogy beleférjenek a 48 órás időkeretbe. Hasonlóan népszerűek az antitestvizsgálatok is a lakosság körében: ilyenkor nem csak arra kíváncsiak, átestek-e a betegségen, hanem arra is, hogy az oltásuk kiváltott-e immunválaszt a szervezetükből. A riport felhívja a figyelmet, hogy PCR-tesztet a kórházak laborjaiban is lehet kérni, de ha nem a háziorvos rendeli meg őket Covid-gyanú miatt, akkor itt is fizetni kell, és számolni kell azzal is, hogy lassabban kapjuk kézhez az eredményt, mert a kórházi laborok még most is kicsit túlterheltek.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top