nlc.hu
Utazás

Káoszt hozhat a reptereken az uniós Covid-kártya

Káoszt hozhat a repülőtereken az uniós védettségi igazolvány

A repülőterek és légitársaságok attól tartanak, hogy az uniós védettségi igazolvány ellenőrzése miatt jelentősen lelassul az ügyintézés a repülőtereken.
Repülőtér

Kaotikus helyzetek alakulhatnak ki, és akár órákkal meghosszabbodhat az utazási idő, ha csütörtökön bevezetik az uniós Covid-igazolást – ettől tartanak a nagy légitársaságok és repülőterek nemzetközi szövetségei, írja az Infostart.

A szövetségek ezért közös levélben fordultak az uniós tagállamok kormányaihoz, hogy a digitális Covid-kártyák egységes kezelését szorgalmazzák. Szerintük ugyanis nagy az esélye, hogy az igazolványokat tagországonként eltérően ellenőrzik majd.

A szakmai szervezetek azt is aggasztónak tartják, hogy a heteken belül várhatóan megugró forgalom mellett leolvasó állomásokat kell üzembe helyezniük a Covid-kártyák miatt. Ehhez támogatást várnak a kormányoktól, ugyanakkor attól tartanak, hogy nagyon le fog lassulni a reptéri ügyintézés.

A levél egyik aláírója, Rafael Schwartzman emlékeztett, hogy a reptéri ügykezelés már egyébként is megduplázódott a járvány előtti időszakhoz képest. Az egykori egy-másfél óra helyett lassan már közel jutottak a 3 órához, amennyivel az indulás előtt meg kell jelennie az utasnak. Ha mindez növekvő forgalom mellett kiegészül a Covid-ellenőrzéssel, a reptéri idő felmehet 5-8 órára is, ami elfogadhatatlan lesz az utazók számára.

(Kiemelt kép: Pexels/Kelly Lacy)

Tudnivalók az uniós zöld útlevélről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top